Ėjimas – vaistas nuo sąnarių skausmo

Jei jums pažįstamas sąnarių skausmas, tai gali būti ligos signalas. Galbūt jums trūksta kai kurių medžiagų, o gal paprasčiausiai jūs per mažai judate.

Sąnarių, ypač kelių, skausmas, gali būti ženklas, jog jums reikia judėti, tačiau to imtis derėtų atsargiai, sistemingai ir palaipsniui.

Jei esate įsitikinę, kad sąnarius skauda tik nuo pasyvios veiklos, turėtumėte pagaliau prisiversti judėti. Pagerėjus būklei – tęsti, pablogėjus – apsilankyti pas specialistus, kurie nustatys skausmo priežastį ir skirs gydymą.

Dažna sąnarių skausmo priežastis – sėslumas ir pasyvumas.

„Žmogus per dieną ant kėdės praleidžia mažiausiai 8 valandas, o sąnariai dėl to kenčia. Mūsų sąnariai yra sukurti judėjimui. Jie nėra sukurti ilgalaikiam sėdėjimui ar stovėjimui, – pasakojo „Funkcinės terapijos centro“ kineziterapeutas Viktoras Zavadskas. – Tad dėl mažo judėjimo juos gali pradėti skaudėti ar mausti.“

– Vis dėlto, kad nekiltų rimtesnių problemų, visų pirma reikėtų kreiptis į specialistą, kad jis išsiaiškintų, kokios yra skausmų priežastys. Išklausius specialistų nuomonę, reikėtų užsiimti tam tikra fizine veikla. Pradžiai užtektų fizinę veiklą pradėti nuo ėjimo.“

Kineziterapeutas primena, kad bet kokia fizinė veikla turėtų būti pradedama nuo sąnarių apšilimo (jų pajudinimo, pasukiojimo). Pradėti reikėtų nuo čiurnų, kelių, vėliau pereiti prie klubų, juosmens, stuburo sąnarių prajudinimo.

Jei seniai užsiėmėte aktyvia fizine veikla, staigiai pradėti judėti taip pat nereikėtų. V.Zavadskas akcentuoja nuoseklumą: „Vaikščioti taip pat turėtumėte pradėti palaipsniui. Negalima staiga atsistoti nuo kėdės ir užsibrėžti tikslą nueiti 20 km. Mūsų kūnai yra atpratę judėti. Kiek mes dabar judame, ir kiek žmonės anksčiau judėjo, tai yra nepalyginama. Jeigu staiga kasdien pradėsite nueiti po 20 km, tai greičiausiai dėl to taip pat pradėsite jausti sąnarių skausmus.“

Be to, kineziterapeutas pažymi, jog norint, kad sąnariai funkcionuotų be jokių skausmų, reikia būtinai atsižvelgti į mitybą: „Mityba turėtų būti kuo įvairesnė“.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimus, per dieną rekomenduojama nueiti apie 10 000 žingsnių. Tačiau ir toks žingsnių skaičius prieš tai daug nejudėjusiam ar viršsvorį turinčiam žmogui gali sustiprinti ar sukelti naujus sąnarių skausmus.

V.Zavadskas pataria pirmą aktyvesnės veiklos savaitę pradėti per dieną nueinant apie 5 000 žingsnių, o vėliau atstumą didinti. „Būtinas sistemingumas. Jei vieną kartą per savaitę nueisite 5 000 ar 10 000 žingsnių, tai efekto tikrai nepajausite. Reikia stengtis tai daryti nuolat“, – pabrėžė kineziterapeutas.