Maistas ir aistros

LRT Kultūra laidos „Maistas ir aistros“ kūrėjų Indrės ir Eriko Tamašauskų manymu, lietuviai privalo didžiuotis savo protėvių kulinariniu palikimu, mažiau kopijuoti kitų tautų ir šalių receptus, o svarbiausia – suvokti, kad per tūkstantmečius mūsų geografinėje platumoje susiformavo šiaurės gyventojams būdingi mitybos ypatumai. Dėl šios priežasties Indrė ir Erikas stengiasi supažindinti žiūrovus su senąja Lietuvos dvarų virtuve ir siekia įrodyti, kad sveika mityba nėra tik vienų maisto produktų atsisakymas, suteikiant pirmenybę kitiems. Norintys sveikai maitintis, į savo racioną turi įtraukti įvairių maisto produktų. Laidos kūrėjai pastebi, kad Lietuvoje vis dar populiari sveikos mitybos entuziastų nuomonė, jog anksčiau žmonės dirbę sunkius darbus, todėl ir jų valgiaraštis buvo toks, kuris netinka dabartiniam žmogui. Tačiau tai – mitas! Baiminantis antsvorio ir įvairiausių ligų, reikia, visų pirma, patiems gaminti maistą namuose, nepersivalgyti ir vartoti sezoniškus produktus, auginamus mūsų šalyje.

Atminkite, norėdami būti sveiki, liekni ir laimingi, turite laikytis trijų pagrindinių taisyklių:

1. Atsižvelgti į sezoniškumą ir vartoti kuo įvairesnius produktus;
2. Maistą gaminti savarankiškai (namuose);
3. Per pusę sumažinti iki šiol vartoto maisto kiekį.
Laidos „Maistas ir aistros“ kūrėjai kviečia leidinio skaitytojus gaminti maistą namuose, įtraukiant visus šeimos narius – tiek mažus, tiek didelius. Tad pradėkime nuo seno  lietuviams žinomo ir mėgiamo – duonelės kepimo. Manote, kad tai per daug sudėtinga? „Nurimkite, ne šventieji gi puodus žiedžia“ – sako Indrė ir Erikas, – ir priduria, kad amerikiečiai, vokiečiai jau senokai kepa duoną namuose, net ir miltus elektriniais arba rankiniais malūnėliais susimala patys. Tam, kad iškeptumėte skanią ruginę duonelę, pasinaudokite mūsų siūlomu receptu:
1 etapas – 0,5 kg rupių ruginių miltų sumaišome su 40 g linų sėmenų ir 40 g kmynų. Šį mišinį užpilame 2 litrais vandens (90 ̊ C). Su mediniu šaukštu ar mentele gerai išmaišome, kol masė tampa vientisa. Paliekame mišinį 4–6 val., po to sudedame raugą, gerai išmaišome ir šiltai apdengę paliekame 2 parom. P.S. Jeigu raugo neturite, pasigaminkite jį patys – užplikykite miltų masę ir laikykite ją savaitę, kol užrūgs.
2 etapas – po dviejų parų atskiriame 1,2 kg įrūgusios masės, į ją įmaišome 200 g išlydyto medaus ir 1 kg rupių ruginių miltų. Viską gerai išminkome rankomis. Paliekame šiltai uždengę 12 valandų.
3 etapas – po 12 valandų į tešlą beriame 100 g cukraus, šaukštelį druskos, 700 g kvietinių I rūšies miltų ir įpilame 100 g aliejaus. Tešlą labai gerai išminkome rankomis, kol masė tampa vientisa. Paliekame 1 valandai.
4 etapas – tešlą padaliname į keturias dalis, iš jų suformuojame keturis kepaliukus ir dar paliekame 1 valandai.
5 etapas – pašauname į įkaitintą (180°C) orkaitę ir kepame 1 valandą. Iškeptą duoną apšlakstome vandeniu, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 6 valandoms.
SKANAUS!