Pažinkite delfinus, jie tokie panašūs į mus, žmones!

Lietuvos jūrų muziejus yra unikalus jūros gamtos ir istorijos pažinimo kompleksas. Viena jo sudedamųjų dalių – delfinariumas – vienintelis tokio pobūdžio turistinis objektas Lietuvoje ir visoje rytinėje Baltijos pakrantėje. Delfinariume rengiami įspūdingi delfinų (Juodosios jūros afalinų) ir Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai.

2001 m. delfinariume prasidėjo ypatingas vienų intelektualiausių jūros žinduolių ir vaikų bendravimo projektas: delfinų terapija. Pasaulyje ji pradėta taikyti septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Delfinai – ypatingi gyvūnai. Jie geba jausti žmogaus jausmus, nuotaiką, supranta rodomus gestus. Bendravimas su jais, galiausiai virstantis žaidimu, visiems suteikia begalę teigiamų emocijų. Nuo seno pasakojama daug legendų apie delfinų pasiaukojimą ir pagalbą ištikus nelaimei. Sakoma, kad delfinai – vieninteliai gyvūnai, su žmonėmis bendraujantys ne dėl savanaudiškų tikslų.

Delfinų terapija dažniausiai taikoma turintiems raidos sutrikimų, sunkias emocijas išgyvenantiems, uždariems, sergantiems autizmu ir cerebriniu paralyžiumi vaikams. Bendravimas su šiais jūrų žinduoliais padeda ir nuo depresijos kenčiantiems  suaugusiesiems, judėjimo sutrikimų turintiems žmonėms. Žaidimas yra vienas iš pagrindinių būdų, padedantis pailsėti ir sugrąžinti psichines funkcijas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Vaikus, nemokančius užmegzti ir palaikyti kontakto, delfinai moko bendrauti jaučiant vienas kitą. Tokia terapija neabejotinai gerina psichoemocinę būklę, elgesį ir palengvina socialinį ugdymą.

2015 m. Klaipėdoje užbaigta delfinariumo rekonstrukcija ir atidarytas naujas modernus Delfinų terapijos centras. Tai – ES struktūrinių fondų lėšomis įgyvendintas projektas. Be bendravimo su delfinais, centre taikomos ir kitos ekologinės, žmogui naudingos terapijos, vykdoma šviečiamoji ir mokslinė veikla. Užsiėmimams įrengti trys specialūs skirtingo gylio baseinai. Į vieną iš jų galima bus įvažiuoti ir neįgaliojo vežimėliu.

Lankytojus šiltuoju metų laiku taip pat džiugina lagūna su amfiteatru po atviru dangumi – Saulės įlanka. Čia mažiems ir dideliems šypsenas dovanoja kaliforninių jūrų liūtų pasirodymai.

Informacija apie delfinų pasirodymus ir bilietų kainas: www.muziejus.lt