Šypsena visam gyvenimui

Egzistuoja daugybė priežasčių, dėl kurių netenkame dantų. Manantys, kad taip nutinka tik dėl prastų higienos įpročių, labai klysta. Paveldimumas, įvairios ligos, nelaimingi atsitikimai bei tam tikros gyvenimiškos aplinkybės gali būti ne mažiau svarbios, nei mūsų įpročiai, – teigia gydytojas burnos chirurgas Suhelis Bešara (Soheil Bechara).

Su kokiomis problemomis susiduria žmonės, netekę visų dantų?

Pirmiausia, pasikeičia žmogaus veidas. Netekus daugumos ar visų dantų, ilgainiui nyksta žandikaulis. Veido oda glemba, burnos srityje susidaro raukšlių. Jaunas, 50–ies metų žmogus vizualiai atrodo dešimčia ar net dvidešimčia metų vyresnis. Tačiau daugumai mūsų pacientų ši problema nėra pati svarbiausia. Virškinamojo trakto sutrikimai, atsiradę dėl netinkamai sukramtomo maisto, ir nuolatiniai veido skausmai sukelia kur kas daugiau nepatogumų nei vizualūs pokyčiai.

Kokie galimi prarastų dantų atkūrimo būdai?

Šiuo atveju galimi du sprendimo būdai: išimama plastmasinė dantų plokštelė ir dantų implantai. Tiek vienu, tiek kitu atveju naujais dantimis galima atlikti visas įprastines funkcijas. Tačiau jei vertintume ir estetinį vaizdą, ilgaamžiškumą, patogumą, kur kas daugiau privalumų tektų dantų implantams.

Kuo dantų implantai pranašesni už išimamas plokšteles?

Įsivaizduokime dvidešimties metų senumo ir šių dienų automobilį. Abu atlieka tą pačią funkciją, tačiau komfortas – nelyginamas. Pacientai, turintys dantų implantus, atrodo ir jaučiasi lyg su savais dantimis. Jų nereikia išsiimti, norint išvalyti, nereikia nuolat mąstyti, kokį maistą gali sukramtyti, o svarbiausia – jie nenukris ir neiškris, o tai dažnai nutinka dėvint plokštelę. Taip pat svarbu paminėti, kad nėra pykinimo pojūčio, o valgant maisto skonis juntamas puikiai.

Ar kainos skirtumas tarp dantų implantų ir plokštelės – ženklus?

Prarastų dantų atstatymas implantais yra brangesnis sprendimas nei paprasta plokštelė. Tačiau ne toks brangus, kaip manoma. Dauguma pacientų įsitikinę, kad implantų reikės tiek, kiek buvo prarasta dantų. Tačiau tai – tik mitas. Daugeliu atveju visus viename žandikaulyje prarastus dantis galima atkurti įsriegiant vos 4, 6 arba 8 implantus, ant kurių pritvirtinamas protezas su 12 arba 14 nepriekaištingai atrodančių dantų.

Kiek laiko trunka visa bedančio žandikaulio atstatymo procedūra?

Daugeliu atvejų pilna žandikaulio rekonstrukcija trunka nuo 3 iki 6 mėnesių. Šiuo laikotarpiu numatomi vidutiniškai šeši vizitai. Pirmojo vizito metu, vos per kelias valandas, atliekame visą chirurginę dalį: esant poreikiui, pašaliname nereikalingus dantis, priauginame kaulą, įsriegiame reikiamą skaičių implantų. Po savaitės pašaliname siūlus ir, jei pacientas pageidauja, pritvirtiname laikiną protezą, kuris implantų prigijimo laikotarpiu atrodo ir tarnauja lyg nuosavi dantys. Praėjus mėnesiui, trečiojo vizito metu, įvertiname paciento burnos ertmės būklę. Po 2–3 mėnesių, prigijus įsriegtiems implantams, pradedame protezavimo procesą, kurio metu laikiną protezą pakeičiame itin gražiais ir tvirtais nuolatiniais dantimis.

Ar dantų implantacija yra skausminga procedūra?

Pati procedūra tikrai nėra skausminga. Paprastai po vieno ar kelių dantų implantacijos pacientas nejunta jokio diskomforto ir iš karto gali grįžti prie įprastinės veiklos. Jei buvo atlikta pilna žandikaulio atstatymo procedūra, kelias dienas gali būti matomas patinimas ar juntamas maudimas, kuriam numalšinti skiriami vaistai.

Jei pacientas jaučia pykinimą, bijo pačios procedūros ar negeba ilgesnį laiką išbūti vienoje vietoje, MIR klinikoje implantacijos metu gali būti papildomai atliekama ir intraveninė sedacija. Pasirinkus šią procedūrą, pacientas bus atsipalaidavęs, nejaus diskomforto viso gydymo metu.

Ar dantų implantavimo procedūrai taikomos amžiaus ribos?

Žmogus dantų implantavimo procedūrai gali būti per jaunas, tačiau niekada nebus tam per senas. Dantų implantacijos nerekomenduočiau jaunesniems nei 18 metų pacientams, kurių žandikaulis nėra pilnai susiformavęs. Visais kitais atvejais procedūros sėkmė priklauso ne nuo garbaus paciento amžiaus, o nuo sveikatos būklės ir gydytojo kompetencijos.

Kokių garantijų gali tikėtis pacientas dantų implantavimo procedūrai?

MIR klinikoje naudojamiems „MegaGen“ dantų implantams suteikiama viso gyvenimo garantija. Todėl mes savo pacientams įsipareigojame neprigijusį „MegaGen“ implantą nemokamai, įskaitant ir pakartotinę procedūrą, pakeisti nauju.