Pagauk – sterilizuok – paleisk

Vieniems benamės kiemo katės kelia gailestį, kitiems – nepasitenkinimą. Neigiama nuomonė formuojasi dėl to, kad besaikis kačių veisimasis, platinamos ligos ir gailestingų žmonių pastangos jas išmaitinti sukelia daug nepatogumų.

Katė du kartus per metus gali atsivesti maždaug po tris kačiukus. Pavasarį gimusiems kačiukams pasiseka labiau – jiems išgyventi galimybių žymiai daugiau, nei gimstantiems rudenį. Nemaža dalis pastarųjų mažylių tiesiog mirtinai sušąla. Užaugę kačiukai po metų jau patys gali turėti savo palikuonių, ir taip sukasi užburtas ratas. Tokiu būdu per septynerius metus gali atsirasti net 781 250 kačiukų. Šios katės neturi šeimininko, tad ir problema lieka nesprendžiama. Aktyviai sprendimo stengiasi ieškoti gyvūnus globojančios organizacijos, tačiau ir jose dažnai pritrūksta laisvų vietų.

Mielas senjore, gal esi vienas iš tų geros ir gailestingos širdies geradarių, kurie rūpinasi tokiomis katytėmis? O gal pats savo augintinę išleidi pasivaikščioti į lauką, ir vėliau ji atsiveda niekam nereikalingų kačiukų? Tuomet būtina suprasti, kad išeitis, apsauganti nuo badu mirštančių ar nukankinamų jauniklių tikrai egzistuoja.

Tai – sterilizacija.

Dalis žmonių mano, kad sterilizacija – priešinimasis gamtai, gyvūnų kankinimas. Tačiau tuomet, kai vietoj vienos katės kieme pasidaro penkios, kitais metais – dar dvigubai tiek, verta imtis atsakomybe grįstų veiksmų. Sterilizuotam gyvūnui tereikia pakentėti kelias dienas. Tuomet pasaulį išvysta tik su meile ir rūpesčiu laukti, šeimininkus turintys kačiukai. Šiais laikais sterilizacijos, kastracijos procedūros atliekamos ypač paprastai ir greitai, o sveikstama po jų itin lengvai, todėl šalintis operacijos nėra jokio pagrindo.

Kartais nerimą kelia procedūros kaina. Tačiau ir šiuo atveju paprasta rasti sprendimą. Didžiuosiuose miestuose yra veterinarijos klinikų, kurios skelbia kasmetines akcijas senjorų augintinių priežiūrai. Jų metu kastracija, sterilizacija atliekama už labai mažą kainą arba nemokamai. Jums tereikia užsiregistruoti, sutartu laiku atsinešti savo mylimą keturkojį į gydyklą, o po operacijos – padėkoti nuoširdžiai dirbantiems veterinarams.

Jei savo kieme pastebite benamių kačių, pasirūpinkite ir jomis. Vilniuje, Kaune vykdoma speciali programa: „Pagauk – Sterilizuok – Paleisk“ (toliau – „PSP“). Šios programos metu šeimininkų neturinčios katės ir katinai pagaunami, jiems atliekama sterilizacijos arba kastracijos procedūra, o tuomet jie paleidžiami atgal į pagavimo vietas. Tokiu būdu užkertamas kelias beglobių kačių dauginimuisi. Kastruotos katės paženklinamos tarptautiniu atpažinimo ženklu – trumpintu kairės ausies galiuku. Gyvūnų globėjai tikisi, kad netrukus didžiųjų miestų pavyzdžiu paseks ir mažesnieji miestai.

Kodėl „PSP“ programa ar kastracija, sterilizacija yra naudinga?

  1. Mažiau nereikalingų jauniklių.

Dauguma kačiukų ar šuniukų gatvės sąlygomis žūsta po automobilių ratais, yra nuodijami, miršta nuo ligų. Nepatyrę kontakto su žmogumi, jie greitai sulaukėja. Likę gyvi ar išmesti iš namų gyvūnai toliau dauginasi ir didina populiaciją.

  1. Akivaizdi nauda gyvūno sveikatai.

„PSP“ programos metu įvertinama kačių sveikatos būklė, gyvūnai skiepijami nuo pasiutligės. Sterilizuotos katės nebeeikvoja jėgų palikuonių auginimui, todėl yra sveikesnės ir stipresnės. Jos neplatina ligų, rečiau serga pačios. Kastruoti katinai nebekovoja dėl teritorijos, todėl išvengia sužalojimų.

  1. Švaresnė aplinka, mažiau triukšmo ir nepageidaujamų kvapų.

Kastruoti katinai nustoja žymėti savo teritoriją, konkuruoti su kitais katinais, todėl rujos metu jie nebedalyvauja triukšmingose peštynėse, o namai lieka švaresni.

  1. Mažesnė kačių kolonija.

Kiemuose gyvenančios sterilizuotos katės ir kastruoti katinai gina savo teritoriją (tai skiriasi nuo peštynių rujos metu, gyvūnai nėra vedami hormonų ir taip aršiai nekovoja) neįleisdami naujų beglobių. Panaikinus jauniklių prieaugį, laukinių kačių kolonijos ilgainiui sumažėja. Sterilizuotos katės neturi galvoti, kur atvesti ir kaip išmaitinti savo palikuonis, tad jos tampa sveikesnės ir ramesnės, peliauja. Tolerantiškų, sąmoningų gyventojų nuomone, laukinės ar pusiau laukinės katės tampa mylimomis ir saugomomis nuolatinėmis kiemo gyventojomis.

Verta paminėti, kad „PSP“ programoje negali dalyvauti sergantis gyvūnas, nėščia ar maitinanti katė.

Sterilizuoti katę ar ieškoti, kur dėti kačiukus? Pasmerkti vargui ar būti atsakingu? Padėti vargstančiam ar jį ignoruoti? Pasielkime su mūsų mylimais keturkojais draugais taip, kaip norėtumėme, jog būtų elgiamasi su mumis: humaniškai, atsakingai ir garbingai.

Parengė gyvūnų prieglauda VšĮ „Penkta koja“