KULINARIJOS MENAS: 3D želė tortai

3D želė tortai vis labiau populiarėja. Užtenka žvilgtelėti į nuotraukas, kad suprastumėte, kodėl. Įprastas tortas, šokoladinis, sūrio pyragai ar bet kuris kitas skanėstas suvalgomi greitai, per daug nesižavint, bet 3D želė tortai – tai ne tik desertas, bet ir meno kūrinys. Ne vienas šventės dalyvis pagalvoja, ar tai iš viso yra tortas, ar jis valgomas? Pirmiausia, ką 3D želė tortai ar pyragaičiai mums primena, – tai dirbtines plastikines gėles. Vėliau pradedame svarstyti, kaip tos gėlės atsidūrė želė viduje. O, žinote, tai visai paprasta. Pasigaminti šį tortą bus daug paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Giedrė Balčė patvirtina: iš įprastų produktų galima sukurti puikias kompozicijas.

GAMINIMO EIGA

Pirmiausia reikėtų pasigaminti skaidrų želė pagrindą.

Ingredientai:

1 l šalto vandens;

40–50 g želatinos granulių;

0,5–1 stikl. cukraus (pagal skonį);

0,5–1 a. š. citrinų rūgštelės.

Pusę vandens supilkite į dubenį, suberkite želatinos granules ir palikite brinkti.

Į vandenį puode supilkite cukrų ir kaitinkite, kol užvirs, pavirinkite apie 5 min. Po to gautą sirupą supilkite į dubenį su želatina, viską gerai išmaišykite, kad želatina ištirptų, ir palikite pastovėti, kol atvės iki kambario temperatūros.

Skysčiui atvėsus, suberkite citrinų rūgštelę. Ji suteiks ne tik skonio, bet želė padarys skaidresnę.

Geriausia želė skysčiui pasirinkti permatomą dubenį. Tada vėliau, darydami gėles, apvertę galėsite stebėti, kas išėjo, ko dar trūksta.

Želė pagrindui sustingus pasiruošiate gėles. Gėlės daromos iš tos pačios želatinos ir paprasto arba kondensuoto pieno.

Ingredientai:

0,5 l pieno;

20–30 g želatinos granulių;

0,5 stikl. cukraus (jeigu gaminsite su kondensuotu pienu, cukraus dėti nereikės).

Pusę pieno supilkite į dubenį, suberkite želatinos granules ir palikite brinkti. Kitą dalį pieno kartu su cukrumi užvirkite. Karštą pieną supilkite į dubenį su išbrinkusia želatina, viską gerai išmaišykite, kad želatina ištirptų.

Pieno želė supilstykite į mažesnius indelius ir nuspalvinkite maistiniais dažais. Jei gaminimui užsitęsus pastebėsite, kad želė ėmė stingti, įstatykite šiuos indelius į šilto vandens vonelę.

Viską pasiruošę pradėkite kūrybą: tam reikės švirkšto ir antgalių. Prie švirkšto tvirtinamas antgalis. Nuo pasirinkto antgalio formos priklausys, kokios formos bus gėlės lapelis.

Antgalis, kurį įsmeigiate į žėlė pagrindą, neturi siekti dubens dugno, kitaip gėlės lapelis išsilies. Padarę norimą kompoziciją, įdedame žėlę pusvalandžiui į šaldytuvą tam, kad gėlės sustingtų. Kol gėlės stingsta šaldytuve, padarykite užliejamą spalvotą pagrindą. Jis būtinas kaip gėlių fonas. Spalvotam pagrindui sumaišykite pieną ar kondensuotą pieną ir želatiną (kaip ir ruošiant želė gėlėms).

Sekančius sluoksnius gaminame pagal jūsų skonį ir fantaziją, gali būti grietinėlės sluoksnis, jogurto ar maskarponės sūrio sluoksniai, galima įdėti pjaustytų vaisių ar uogų.

Jogurto sluoksniams reikės:

1 l jogurto (vaisinio);

2–5 v.š. cukraus (pagal skonį);

40–50 g želatinos granulių;

1 a.š. vanilinio cukraus;

vaisių, uogų

Želatiną užpilkite 200 ml vėsaus vandens ir palikite bent 15–20 minučių pastovėti, kad išbrinktų.

Į jogurtą suberkite cukrų bei vanilinį cukrų ir išplakite plaktuvu. Cukraus kiekį galite koreguoti savo nuožiūra. Turėkite omenyje, jog kai želė sustingsta, ji tampa truputį mažiau saldi negu kol dar skysta. Išbrinkusią želatiną pašildykite virš garų vonelės, kol ištirps (tik neleiskite jai užvirti). Atvėsusią želatiną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į išplaktą kambario temperatūros jogurtą. Pildami maišykite aktyviai, kad želatina nesušoktų į gumuliukus. Suberkite turimas uogas, vaisius.

Tuo pačiu principu galite pasidaryti sluoksnius su maskarpone ar grietinėle.

Kad želė tortas būtų dar skanesnis, rekomenduoju išsikepti vieną biskvito lakštą.

Ingredientai:

2 kiaušiniai;

50 g miltų;

50 g cukraus

Kiaušinius įmuškite į indą, plakite 10 minučių. Tuomet sudėkite cukrų, ir pla

kite dar penkias minutes. Įsijokite miltus ir juos atsargiai įmaišykite į purią masę.

Tešlą pilkite į formą ir dėkite į įkaitusią 160 C0 orkaitę, kepkite 15–20 minučių. Jūsų orkaitėje tai nebūtinai bus tikslus laikas, būtinai stebėkite. Lakštą išverskite ant pasiruošto kepimo popieriaus.

Biskvitą „lipiname“ ant dar nesustengusio jogurtinio sluoksnio ir įdedame į šaldytuvą sustengti.

Sluoksnių eiga:

Pirmas sluoksnis – skaidri želė gėlėms gaminti;

Antras sluoksnis – spalvotas pagrindas;

Trečias sluoksnis – jogurtinė želė;

Ketvirtas sluoksnis – biskvitas;

Penktas sluoksnis – jogurtinė želė.

Kad išimti želė tortą, tereikia dubenį palaikyti karštame vandenyje kelias sekundes. Deserto paviršius aptirps ir atšoks nuo kraštų. Tada tortą išverskite į tam skirtą padėklą.

Giedrė BALČĖ