Natūralus naminis jogurtas

naminis jogurtas

Jogurtai jau tvirtai įsitaisė mūsų mitybos racione, dar prieš gerus du dešimtmečius raugintų pieno produktų turėjome… vieną. Kefyras, žymiai skystesnis nei jogurtai, buvo mūsų vasarų atgaiva, šaltibarščių sudedamoji, mamos gamindavo kefyro želė tortus, o sumaniausieji sumaišydavo jį su šaukšteliu mėgstamos uogienės.

Dabar nuo jogurtų pasiūlos prekybos centruose raibsta akys, tačiau einantys sveikesnės mitybos link visgi renkasi natūralų, graikišką ar Skyr jogurtus be priedų. Iš jo gaminamos šaltos sriubos – avokadų, agurkinė ar „balti“ bei klasikiniai šaltibarščiai. Ir, žinoma, jogurtą galima valgyti su šviežiomis uogomis, vaisiais ar uogienėmis.

Jogurto sriubai reikia bent 2 litrų, perkant fasuotus jogurtus sriubos savikaina truputį kandžiotųsi, todėl siūlau pasigaminti sąlyginai pigaus jogurto namuose.

REIKĖS:

  • 2 l riebaus pieno (nuo 3,5%)
  • 200 ml natūralaus jogurto

naminis jogurtasPieną supilu į puodą ir kaitinu iki 40 C temperatūros. Jei neturite termometro, reikėtų stebėti pieną: temperatūra tinkama, kai šalia puodo sienelių susidaro nedidelės putos. Tuomet į pieną įmaišau jogurtą ir dangčiu uždengtą puodą statau šiltoje namų vietoje. Pieno virtimo jogurtu procesui svarbi šiluma, tad jei namuose šaltoka, puodą galima apkūtoti pledu ar pūkine striuke.

Kartą per dieną puodą atidengiu ir žvilgteliu į tekstūrą – ji turėtų būti tokia pati, koks buvo jogurtas. Nelygu namų šilumai, jogurtas gali subręsti ir per vieną, ir per tris dienas.

Įrūgusį jogurtą laikau šaldytuve. Kai jo lieka apie stiklinę, procesą kartoju iš naujo su naminiu jogurtu.

SKANAUS!

Renata Šniolienė

Renata Šniolienė„Esu lėto gyvenimo užmiestyje propaguotoja, naminių aliejų spaudėja, tinklaraščio apie maistą autorė, fermentacijos ir fotografijos pasaulio tyrinėtoja, konditerės anūkė, pedagogės dukra, kariškio žmona ir kelių labai artimų žmonių draugė“

Daugiau Renatos receptų: https://kumutesvirtuve.lt