,

Kaip pailsinti akis nuo kompiuterio?

kibernetiniai sukčiai

Meiro Schneiderio, knygos „Rega visam gyvenimui. 10 žingsnių, kaip natūraliai pagerinti regėjimą“autoriaus, patarimai tiems, kurie dienas leidžia prie kompiuterio.

  • Dirbant prie kompiuterio labai svarbu atkreipti dėmesį į kūno laikyseną, apšvietimą ir darbo aplinką. Jūs turite sėdėti tokiu atstumu, iš kokio būtų patogu skaityti įrašus ekrane. Turi būti atitinkamas apšvietimas (geriausiai tinka natūrali šviesa), tačiau šviesa neturi kristi tiesiai jums į akis, neturi kristi ir į ekraną, kad šis nepradėtų blizgėti.
  • Kompiuteris turi būti pastatytas tokioje vietoje, iš kurios jums būtų lengva žiūrėti į tolį. Tinkamiausios vietos yra prie lango arba šalia ilgo prieškambario.
  • Labiausiai vargina žiūrėjimas iš pernelyg mažo atstumo. Jeigu tris kartus per dieną po aštuonias minutes žiūrėsite į tolį, tai padės sumažinti nuovargį. Žinoma, ne visi turi tiek laiko, taigi pakaks ir dviejų kartų per dieną. Galite tai daryti prieš pradėdami darbą, darbo metu arba darbo dienai pasibaigus, jeigu jūsų akys dar nėra pernelyg pavargusios. Mes siūlome tą laiką suskirstyti į keturias atkarpas: dešimt minučių – prieš darbo pradžią, padirbėjus valandą – šešios minutės, padirbėjus pustrečios valandos – dar keturios minutės, padirbėjus penkias valandas – vėl šešios minutės. Svarbiausia – neįtempti regos. Nesistenkite žiūrėti į tolį. Užuot stengęsi kažką įžiūrėti, žvilgsniu „skenuokite“ horizontą.
  • Kai dirbate prie kompiuterio, kas pusvalandį padarykite ką nors kita, kad nukreiptumėte akis nuo jo. Pakaks ir labai trumpos pertraukėlės. Jeigu labai ilgai esate sutelkę dėmesį į informacijos srautą, atkeliaujantį iš ekrano, kyla pavojus, kad per mažai dėmesio skirsite periferinei regai. Kai taip nutinka, perkraunama centrinė rega. Tokia situacija gali išprovokuoti glaukomą. Be to, galite prarasti gerą regėjimą.
  • Būtina leisti pailsėti centrinės regos ląstelėms stimuliuojant periferinę regą. Siūlome tarp akių prisiklijuoti nedidelę popieriaus juostelę, mosuoti rankomis į šalis ir truputėlį palinguoti pirmyn atgal. Jeigu neturite popieriaus juostelės, užmerkite dešinę akį ir rankomis greitai pamojuokite į priešingas puses: viena – aukštyn, kita – žemyn, viena – kairėn, kita – dešinėn. Tai darydami žiūrėkite tiesiai. Paskui užmerkite kairę akį ir kartokite tą patį. Šio pratimo nereikia daryti ilgiau kaip minutę, taigi jis nesutrukdys jūsų darbui, o tik sumažins sėdėjimo prie kompiuterio sukeliamą stresą.
  • Skaitydami tai, ką matote kompiuterio ekrane, kartkartėmis prie nosies viršutinės dalies prisiklijuokite popieriaus gabalėlį, kuris uždengtų jūsų stipresniąją akį. Tada šalia stipresniosios akies pamosuokite ranka, o silpnesniąja akimi skaitykite. Užsimerkite ir pamėginkite prisiminti paskutinę perskaitytą eilutę. Pakartokite ją sau du kartus. Tai padeda, kadangi kartais smegenys įsimena tik tai, ką perskaitote stipresniąja akimi. Šis pratimas privers jus skaityti abiem akimis.
  • Dirbant labai naudinga kas pusvalandį penkiolikai minučių atitraukti akis nuo ekrano ir minutę padirbėti su periferine rega. Kompiuteryje įjunkite programą, kuri primintų, jog kas pusvalandį reikia padirbėti su akimis. Darbo dieną būtų gerai užbaigti ritualu – tris minutes daryti pratimus akims.
  • Labai svarbu dirbant prie kompiuterio dažnai mirksėti. Mirksėjimas ne tik trumpam pertrauks įtampą keliantį įdėmų žiūrėjimą į ekraną, bet ir sudrėkins akis bei sumažins aplink esančių raumenų įtempimą. Mirksėjimas šiek tiek sumažins akių deginimą, uždegimą ir peršėjimą.
  • Jeigu jaučiate, kad pratimai jums nepadeda, pamasažuokite sritį aplink akiduobes. Nuo viršunosės braukite link smilkinių, o nuo nosies – link ausų. Atsipalaiduokite, net jeigu turite laiko tik dešimčiai perbraukimų (maždaug dvidešimt sekundžių). Tai vis tiek sumažins besikaupiantį nuovargį. Jeigu dirbate karštą dieną, gali prasidėti nematomas akių uždegimas. Kartą per dieną atsigulkite ir užsidėkite ant akių šaltą drėgną rankšluostį.
  • Labai svarbu kartais turėti išeiginę. Tą dieną nesinaudokite kompiuteriu, verčiau atlikite kelis pratimus. Labai naudinga kiekvieną dieną tam tikrą laiką nežiūrėti į kompiuterio ekraną. Paskirkite laiką, kada naudositės kompiuteriu, o kada ne.

Meiro Schneiderio knygą „Rega visam gyvenimui. 10 žingsnių, kaip natūraliai pagerinti regėjimą“ išleido BALTO leidybos namai. Daugiau informacijos apie autorių ir šią knygą: https://www.60plius.lt/2019/04/04/knygos-rega-visam-gyvenimui-autorius-neregys/

Taip pat skaitykite: