Senjorai į keliones vyksta vis dažniau

Atėjus pavasariui, gerokai padaugėja į svečius kraštus naujų įspūdžių ieškoti vykstančių poilsiautojų. Tarp jų – ne vien šeimos ar romantiškai nusiteikusios porelės, bet ir vyresni žmonės, kurie kasmet keliauja vis aktyviau. Kur vyksta ir ko per atostogas ieško į šeštą ar septintą dešimtį įkopę Lietuvos keliautojai?

Pavasario ir rudens mėgėjai

Tyrimų agentūros „Socialinės informacijos centras“ (SIC) 2018-ųjų vasaros pabaigoje atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, jog pernai 56–65 m. keliautojų skaičius gerokai išaugo. Praėjusiais metais jie sudarė 12 proc. visų Lietuvos poilsiautojų – lygiai tiek pat, kiek 18 ir 25 m. keliautojai, nors 2017-aisiais pastarasis segmentas pirmąjį lenkė kone dvigubai.

Verta pastebėti, jog vyresni poilsiautojai dažniau atostogauja pavasarį ir rudenį. Vasarą, kai temperatūra aukščiausia, o atostogų sezonas – intensyviausias, keliauja kiek mažesnis jų procentas.

„Derėtų išskirti du skirtingus vyresnių poilsiautojų tipus: komfortiškus pramogautojus bei kultūros mylėtojus. Pirmiesiems svarbiausia per atostogas tikrai išsiilsėti, pasilepinti ir leisti sau niekur neskubėti. Maždaug ketvirtadalis visų komfortui prioritetą teikiančių keliautojų – 56–65 m. žmonės. Tuo tarpu antrajam tipui, kultūros mylėtojams, svarbiau susipažinti su lankomos vietos istorija, menu ir maistu“, – komentuoja „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė Akvilė Barakauskaitė.

Statistika rodo, jog vyresnio amžiaus poilsiautojams mažiau svarbu naujos patirtys, trankūs vakarėliai ar netgi ilgai trunkantis buvimas paplūdimyje – didesnį prioritetą jie teikia patogiam viešbučiui, skaniam maistui ar ekskursijoms.

Nori komforto ir istorijos

Patys intensyviausi kelionių mėnesiai vyresniems keliautojams – balandis ir gegužė, kai kurortuose dar ne per karšta ir kitų turistų kiek mažiau. Itin populiari Ispanija, kur dažniausiai vykstama į Maljorką arba Barseloną. Į pastarąją keliauti galima ir reguliariaisiais skrydžiais.

Katalonijos sostinė pavasarį sužydi ypač ryškiai. Kultūros mylėtojai skuba į Guelio parką, kur vienas kitą papildo modernus menas ir pietietiška gamta, aplanko milžinišką bažnyčią Sagrada Familia bei vieną iš šimtų vietinių muziejų, kurių dalis specialiai įkurti tolėliau nuo miesto centro ir didžiausių transporto mazgų.

senjoraiO štai Maljorka labiau tinka poilsio su švelnia nuotykių gaidele norintiems keliautojams. Net 4 tūkst. km2 ploto nesiekianti Ispanijos sala traukia visų pirma dėl vandens pramogų. Ir ne vien dėl smėlėtų paplūdimių, kurių čia, be abejo, dešimtys, bet ir dėl kruizinių laivelių. Kai kurių įspūdingiausių salos uolų bei urvų stovint ant kranto pamatyti tiesiog neįmanoma – reikia sėsti į laivą ir patyrinėti pakrantę iš jūros pusės.

„Pastebime, jog vyresnio amžiaus keliautojai mielai renkasi keliones į salas, kur labai aukšta kurortinių paslaugų kokybė, puikiai išvystyta viešbučių bei restoranų infrastruktūra, tačiau tuo pačiu juntami ir istoriniai pėdsakai. Tokios vietos kaip Maljorka, Kipras ar Markės regionas Italijoje tobulai tinka tiek trumpoms atostogoms, kur viskas, ko norisi – tai pailsinti kūną ir smegenis, tiek savaitei ar dviem, kai galima apvažiuoti skirtingus miestelius ir pasilepinti skonių įvairove“, – sako „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė.

Tarp 56–65 m. amžiaus poilsiautojų paklausus ir Peloponesas, į kur kelionės pradedamos gegužės mėnesį. Graikijos pusiasalis patrauklus besidomintiesiems istorija, kurie čia vyksta pamatyti antikinės kultūros pėdsakų. O pakeliui, žinoma, sustoja viename iš jūros gėrybes ruošiančių restoranų – vietiniai dėl jūros gėrybių tiesiog pametę galvas ir gamina jas pagal pačius įvairiausius receptus.

Ne kažin kiek kelionių populiarumu vyresnių žmonių tarpe pavasariui nusileidžia ir ruduo. Rugsėjo bei spalio mėnesiais vis dar vykdomos poilsinės kelionės, nors kurortuose atostogautojų jau kiek mažiau. O kadangi oras daugelyje populiariausių krypčių rudenį netgi malonesnis, tiems, kas gali atitrūkti nuo darbų Lietuvoje, rudeninės atostogos tampa tiesiog tobulu variantu prasiilginti vasarą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

senjorė

Taip pat skaitykite: