Velykinių patiekalų konkursas!

60+

Žurnalas 60+ ir leidybos namai BALTO skelbia pavasarišką konkursą!

Atsiųskite mums Šv. Velykų stalui tinkamų patiekalų receptus (el.paštu laurabalciute@gmail.com). Jei jie bus su nuotraukomis – dar šauniau!

Visų šių receptų autorius leidybos namai BALTO apdovanoja knygomis: A. Unikausko „Klauskite daktaro“ ir M. Schneiderio „Rega visam gyvenimui“.

Daugiau apie šias knygas: https://www.60plius.lt/2019/04/04/a-unikauskas-stebuklingu-tableciu-nebuna/

https://www.60plius.lt/2019/04/04/knygos-rega-visam-gyvenimui-autorius-neregys/

Konkurse dalyvauja MONIKA ŠLEKONYTĖ. Štai jos receptai:

Salotos „Raudonos aguonos“

Vištienos file supjaustyta plonomis pailgomis juostelėmis – padengti indo dugną.
Išspausta majonezo srovele skersai ir išilgai apšlakstyti vištieną.
Paskleisti marinuotus pievagrybius (1 indelį), berti smulkintus svogūnų laiškus.
Smulkiais kubeliais supjaustyti 3 pomidorus, dėti virš svogūnų.
Užberti druskos ir vėl apšlakstyti majonezu.
Berti tarkuoto sūrio sluoksnį (200 g).
Viename krašte iš 3 vyšninių pomidorų formuoti 3 gėles. Jų centre dėti po 1 juodąją alyvuogę, paberti aguonų, papuošti krapų šakelėmis.
Salotas 2 val. dėti į šaldytuvą.

Pyragas su apelsinų žievelėmis ir razinomis
Šį pyrago receptą gavau iš bendradarbės dėdės, jis su šeima šiuo pyragu mėgaujasi daugiau kaip 40 metų

REIKĖS:

 Miltai 270 g
 Sviestas 250 g
 Cukrus 200 g
 Kiaušiniai 3
 Razinos 200 g
 Apelsinų žievelės cukrinukai
 Truputis sodos (nebūtinai)
Gaminimas
1. Cukrų ištrinti su kiaušiniais, kad nebūtų kristalų.
2. Dėti suminkštintą sviestą, miltus (persijotus su soda), razinas ir apelsinų žieveles. Viską išsukti.
3. Gautą masę dėti į sviestu pateptą kepimo indą. Kepti iki 180° įkaitintoje orkaitėje ~30 min.
4. Išimtą pyragą atvėsinti, aptepti tą pusę, kuri buvo apačioje labai plonu sluoksniu uogienės (naudojama rūgštesnė, pvz., trintų juodų serbentų ar drebučių, spanguolių ir k.t. uogienė) bei aplieti šokoladu.

Apelsinų cukrinukai:

 Šviežiai nuluptas apelsinų žieveles mirkyti mažiausiai 24 val. dideliame kiekyje vandens jį pakeičiant kelis kartus. (Storesnį baltą sluoksnį, jei toks yra, geriau išpjauti)
 Po to nuvarvinti, smulkiai supjaustyti ir išvirti cukraus sirupe.
 Laikyti uždengus šaldytuve.

P.S. Apelsinų (ir kitokių vaisių) cukrinukų galima įsigyti parduotuvėse, tik jie ne tokie aromatingi.

Konkurse dalyvauja SILVIJA ir jos receptas:

Velykų lazda su paslėptais putpelių kiaušiniais

REIKĖS:

  • Putpelių kiaušiniai (keli, virti)
  • Kalakutiena (malta, faršas) 0,5 kg
  • Konservuoti kukurūzai (2 šaukštai)
  • Prieskoniai kalakutienai pagal skonį
  • Svogūnas 1 vnt.
  • Kiaušinis 1 vnt.
  • Pipirai (pagal skonį)
  • Druska (pagal skonį)

Kalakutiena išminkoma su įmuštu kiaušiniu, druska, pipirais ir prieskoniais.

Suberti kukurūzus ir smulkiai supjaustytą nedidelį svogūną. Dar kartą viską gerai išminkyti.

Iš gautos masės padaryti pailgą blyną. Ant jo vidurio sudėti kelis putpelių kiaušinius ir juos apgobti mėsos blyno kraštais. Juos sutvirtinti, kad neatsiknotų. Jeigu norima pailgos apvalios formos, galima mėsos masę pavolioti ir taip suapvalinti, jeigu – kampuotos, suformuoti šią formą.

Tada suvynioti į kepimo popierių (arba foliją) ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepti 40 min.

Papuošti žalumynais. Skanaus!

UTĖ konkursui siūlo  „Lašiniuotį“

REIKĖS:

  • 1 kg morkų,
  • 2 kg lašinių,
  • 6 kiaušiniai,
  • 1 stiklinė manų kruopų,
  • druska, prieskoniai.

Lašinius sumalti, sutarkuoti morkas, sumušti kiaušinius, suberti manus, galima ir džiūvėsėlių saują dar įdėti. Įberti prieskonių, druskos. Viską gerai sumaišyti, suvynioti į audeklą kaip vyniotinį, virti 1 valandą. Tada paslėgti, kad nebeliktų skystimo. Skanaus!

Salotos su meškiniais česnakais

REIKĖS:

5 saujos meškinių česnakų lapų,

4 vnt. kietai virtų kiaušinių,

4 v. š. grietinės ir/ar majonezo (pagal skonį),

druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį).

 

Gaminimas: Meškinių česnakų lapelius nuplauti, nusausinti ir smulkiai supjaustyti. Susmulkinti kietai virtus kiaušinius. Visus ingredientus sumaišyti dubenyje su grietine ir/ar majonezu. Pagal skonį pagardinti druska ir juodaisiais pipirais.

Apelsininiai keksiukai kitaip

REIKĖS:

150 g miltų,

2 vnt. kiaušinių,

100 g. cukraus ,

1 -2 vnt. apelsinų (galima ir mandarinus naudoti),

70 g sviesto,

50 ml pieno,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

nutarkuotos apelsinų žievelės.

Gaminimas: kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti pieną, ištirpintą ir atvėsintą sviestą ir išmaišyti. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišyti, kol neliks sausų gumuliukų. Įtarkuoti apelsino žievelės ir dar kartą išmaišyti.
Apelsiną nulupti, supjaustyti riekelėmis, pabarstyti cukrumi (galima ir apvolioti) ir sudėti į keksiukų formelių dugną. Prieš tai į keksiuką formą sudėti vienkartines popierines keksiukų formeles, kad neprikeptų. Ant viršaus dėti tešlos, kad užpildytų maždaug 2/3 formelės. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 20 – 22 min. (patikrinti mediniu pagaliuku ar iškepę). Patiekiant apversti keksiukus, kad apelsinai būtų viršuje. Aš dar papuošiau savo augintais šviežiais mėtų lapeliais.

Mišrainė su rūkyta žuvimi

Reikia: 1 vnt. karštai rūkytos skumbrės arba jūrų ešerio,

4 vnt. kietai virtų kiaušinių,

150 g konservuotų žirnelių,

truputį smulkinto pekino kopūsto,

majonezo.

Žuvį smulkiai supjaustyti, išimti kaulus ir sumaišyti su virtais kiaušiniais. Suberti konservuotus žirnelius. Įpjaustyti pekino kopūsto (jis mišrainei suteiks traškumo). Išmaišyti viską su majonezu.

Konkurse dalyvauja VOLDEMARAS

Meduolių ir bananų tortas

REIKĖS: 500 gramų meduolių,

500 gramų grietinės,

3-4 bananų,

3 šaukštai cukraus pudros,

20 g želatinos.

Į dubenį su grietine dėti cukraus pudrą, ištirpintą želatiną ir gerai išmaišyti. Į torto formelę, išklotą kepimo popieriumi, sutrupinti trečdalį meduolių, ant jų viršaus užpilti pusę kremo ir išdėlioti pusę riekelėmis pjaustyto banano. Ant jų vėl užtrupinti trečdalį meduolių, pilti likusį kremą ir išdėlioti likusias bananų riekeles. Ant viršaus užberti likusius meduolių trupinius. Palaikyti šaldytuve, kad kremas sustingtų.

Naminė kepeninė

REIKĖS:

500 gramų vištų kepenėlių,

500 gramų vištų skrandukų,

500 g vištų širdelių,

500 g kiaulienos šoninės,

200 g pievagrybių,

1 vnt. svogūno,

1 skiltelė česnako,

šiek tiek druskos ir pipirų.

 

 

Kepenėles su skrandukais ir širdelėm virti pasūdytame vandenyje apie 30 minučių. Kiaulienos šoninę virti atskirai apie 40 min. Visus virtus produktus sumalti, pagardinti prieskoniais ir įmaišyti kepintus pievagrybius su svogūnais ir česnaku. Masę išmaišyti, dėti į formą, rankomis standžiai suspausti ir padėti į šaldytuvą nakčiai.

Greitas grietininis šokoladinis pyragas

REIKĖS:

200 gramų miltų,

200 gramų grietinės,

170 gramų cukraus,

3 vienetai kiaušinių,

4 šaukštai kakavos,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

1 šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės esencijos.

Gaminimo eiga: Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi iki purumo. Įmaišyti vanilę, kakavą, grietinę. Dėti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Miltų dėti tiek, kad gautųsi riebios grietinės tirštumo tešla. Masę supilti į kepimo popieriumi išklotą (arba sviestu pateptą ir miltais pabarstytą) kepimo formą.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Iškepusį pyragą galima dar aplieti tirpintu šokoladu (100 gramų juodo šokolado, 60 ml pašildyto pieno ar grietinėlės). Į šį pyragą tinka įdėti šaldytų uogų, razinų ar riešutų. Ragaukite!

Taip pat skaitykite: