Užuolaidų priežiūra. Kas svarbu?

Atėjęs pavasaris ir atšilę orai tiesiog žadina norą tvarkytis bei įnešti daugiau šviesos į savo namus. Būtent dėl to dažnai pavasarį į švaros misijos taikinį papuola ir užuolaidos. Tai – svarbi namų interjero detalė, kurių priežiūrai ir valymui turėtumėte skirti daugiau dėmesio.

Nešvarios užuolaidos – viena iš ligų ir alergijų priežasčių

Užuolaidos kambarius ne tik puošia – taip pat juos saugo nuo purvo, vėjo, tiesioginių saulės spindulių ir veikia kaip jūsų namų švaros filtras. Natūralu, jog užuolaidų audiniai sulaiko ir pro pravertus langus atskrendančias dulkes, žiedadulkes ir kitus alergenus. Būtent šios medžiagos ilgainiui gali būti įvairių sveikatos sutrikimų priežastis – susikaupę nešvarumai ir kvapai gali sukelti slogą, čiaudulį, kosėjimą, bėrimus.

Labiausiai nešvarumai, anot specialistų, kaupiasi medvilninėse, taip pat iš storesnių audinių ar iš kelių medžiagos sluoksnių sudarytose užuolaidose. Audinyje įstrigę žiedadulkės bei dulkių erkutės padidina alerginių simptomų tikimybę.

Sveikatos problemas gali sukelti ir kita pavojinga medžiaga – pelėsis. Jo išskiriamos poros yra susiję su daugybe alerginių reakcijų bei kvėpavimo takų ligų. Pelėsiai ypač kenksmingi vaikams, nėščiosioms, senjorams bei astma ar kitais kvėpavimo takų sutrikimais sergantiems žmonėms. Pelėsiai įprastai nusėda ant drėgnų paviršių, tad jei jūsų namuose netrūksta drėgmės, užuolaidų švara rūpintis privaloma dažniau nei įprastai.

Reguliarus valymas – privaloma

Nuo visų nešvarumų sukeliamų problemų apsisaugoti galima tik reguliariai valant užuolaidas. Anot švarumo centro „Joglė“ vadovės Ilonos Račkauskienės, jas rekomenduojama valyti vieną ar du kartus per metus. Tačiau yra situacijų, kai užuolaidas rekomenduojama valyti dažniau.

Dažnesnio valymo prireiks, jei namuose gyvena itin alergiški žmonės. Taip pat dažniau valyti reikėtų, jei gyvenamosiose patalpose turite augintinių. Jei namuose rūkote cigaretes ar pypkes, užuolaidos pareikalaus ne tik dažnesnio valymo, bet ir papildomos priežiūros – dėl stipraus tabako kvapo bei paliekamo gelsvo atspalvio, užuolaidų valymui prireikia specialių valiklių.

Užuolaidų valymo įpročius gali pakeisti ir išorės veiksniai. Jei dažnai paliekate pravertą kambario langą, su grynu oru į namus įleidžiate ir papildomus nešvarumus. Jeigu gyvenate arti judrių miesto gatvių ar dulkėtų užmiesčio kelių, užuolaidos susiteps greičiau.

Specialistė taip pat pažymi, jog retai valant ar skalbiant užuolaidas, nešvarumai įsigeria giliai į audinį. Juos vėliau sunku pašalinti, dėmės įsisenėja – taip sutrumpinamas užuolaidų dėvėjimosi laikas.

Švarą ir ilgaamžiškumą užtikrins tinkama priežiūra

Privalu pastebėti, jog ne visų užuolaidų priežiūra yra vienoda. Tai gaminiai, kuriuos namų sąlygomis išskalbti, išvalyti ar išlyginti išties sunku. Paprastai užuolaidos būna didelės, sunkios ir dažnai jas sunku sutalpinti į standartines skalbimo mašinas, o daugumą užuolaidų galima valyti tik sausuoju būdu.

„Visada patariama prieš siuvant ar perkant užuolaidas, išsiaiškinti, koks valymo būdas joms rekomenduojamas. Taip pat labai gerai turėti likusią nuo užuolaidų atraižą, su kuria galima atlikti valymo ar skalbimo testą tiek namuose, tiek kreipiantis į profesionalias valymo įmones, kadangi vis dar dažnai pasitaiko, jog siūtos užuolaidos neturi priežiūros etikečių su nuorodomis apie užuolaidų audinio sudėtį ir rekomenduojamą priežiūrą. Netinkamai parinkus priežiūros būdą, užuolaidas galima negrįžtamai sugadinti: jos gali nesilyginti, susitraukti, pačios nuo savęs užsidažyti, prarasti formą“, – apie netinkamos priežiūros grėsmes pasakoja I. Račkauskienė.

Dienines užuolaidas, pasak specialistės, dažnai leidžiama skalbti rankomis arba skalbyklėje, parinkus švelnų režimą ir švelnias (geriausiai skystas) skalbimo priemones, prieš tai užuolaidas gerai išpurčius (taip pašalinamas didelis susikaupusių dulkių kiekis). Prieš skalbiant gležnas užuolaidas skalbyklėje, ypatingai turinčias papuošimų ar su žiedais, jas būtina įdėti į specialų skalbinių maišą. Visos užuolaidos skalbiamos atskirai nuo kitų skalbinių, paliekant daugiau laisvos vietos skalbimo mašinoje.

Skalbiant rankomis, rekomenduojama tokių užuolaidų stipriai netrinti ir negręžti. Išskalbtos užuolaidos gali būti džiovinamos ant džiovyklės arba šiek tiek drėgnas galima kabinti iš karto ant lango. Lyginamos atsargiai garų pagalba, parinkus žemą temperatūrą, ir šiek tiek drėgnos.

Naktines užuolaidas ir romanetes gamintojai dažniausiai rekomenduoja valyti sausuoju būdu valykloje. Kadangi jos dažnai būna natūralaus pluošto (šilkinės, lininės, viskozinės, vilnonės), audinys, reaguodamas su vandeniu, gali stipriai trauktis, prarasti spalvą, formą. Namų sąlygomis iš dalies atgaivinti tokias užuolaidas galima naudojant dulkių siurblį su specialiu antgaliu ir mažesne siurbimo galia, tačiau rezultatas niekada nebus toks, kaip išvalius profesionalioje valymo įmonėje, rašoma pranešime spaudai.

Taip pat skaitykite: