Jei pardavėte ar pirkote automobilį

Pardavėte, o galbūt įsigijote Lietuvoje eksploatuotą automobilį? Tuomet svarbu žinoti, kad, pardavus transporto priemonę, apie tai nedelsiant reikia pranešti „Regitrai“, o naujasis savininkas, norėdamas automobiliu važinėtis, turi jį įregistruoti savo vardu. „Regitra“ paaiškino, kiek laiko šioms procedūroms yra.

Jau anksčiau Lietuvoje registruoto automobilio perleidimas kitam savininkui susideda iš dviejų etapų. Pirmiausia, buvęs transporto priemonės savininkas per 15 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo dienos privalo pranešti „Regitrai“ apie jos pardavimą.

Tik tuomet automobilį įsigijęs asmuo jį įregistruoti savo vardu. Ir nors plačiai manoma, kad visam tam naujasis automobilio savininkas turi dvi savaites, „Regitra“ primena, kad šią procedūrą privaloma atlikti per 10 dienų.

Svarbu ir tai, kad to nepadarius per nustatytą terminą, automobilis yra išregistruojamas ir su juo dalyvauti viešajame eisme – negalima.

„Pasitaiko situacijų, kai žmonės neskuba pranešti apie transporto priemonės perleidimą kitam savininkui, o taip pat neįregistruoja jos savo vardu. Todėl norime priminti, kad yra nustatyti terminai, per kuriuos būtina tai padaryti, kad ateityje išvengtumėte nesusipratimų. Pavyzdžiui: asmuo įsigyja automobilį, pasirašo pirkimo–pardavimo sutartį ir dalyvauja su juo viešajame eisme, nors transporto priemonė dar nėra registruota jo vardu“, – sako „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

Situacija, kai buvęs automobilio savininkas neskuba pranešti apie automobilio pardavimą, o naujasis savininkas automobiliu dalyvauja eisme, gali sukelti keblumų buvusiam šeimininkui. Mat padarius nusižengimą, pavyzdžiui, viršijus greitį prieš greičio matuoklį, pasistačius automobilį netinkamai, visi administracinio nusižengimo protokolai atkeliaus tiesiai buvusiam savininkui į namus.

Tiek pardavus, tiek įsigijus Lietuvoje eksploatuotą transporto priemonę, į „Regitros“ padalinį vykti nereikia, nes visus veiksmus galima atlikti internetu.

Prieš įregistruojant automobilį savo vardu, pirmiausia patariama pasitikrinti, ar apie parduotą automobilį „Regitrai“ jau pranešė pardavėjas. Šiuos duomenis galima rasti „Regitros“ interneto svetainėje.

Jei pardavėjas tai jau padarė, įrašius reikalingus duomenis, ekrane pasirodys šis sakinys: „deklaruotas nuosavybės teisės perleidimas“. Tai reiškia, kad įsigyta automobilį minėtoje sistemoje jau galite registruoti savo vardu.

Taip pat skaitykite: