Reabilitacija po operacijų

Susitikimai su medikais kartais būna neplanuoti. Jei atvyksti pas gydytoją ne planiniam vizitui, išsirašyti vaistų ar atlikti tyrimus, kankina nežinomybė, stresas. Netikėtai planus gali pakeisti staigus sveikatos būklės pasikeitimas.

Operacijos būna planuojamos, jei reikia pagerinti pablogėjusios kraujotakos būklę, nustačius, kad susilpnėjo kraujo tėkmė dėl susiaurėjusio kraujagyslės spindžio. Užakusi, uždegimo pažeista užsikimšusi kraujagyslė „prapučiama“ ir praplečiama stentais. Protezuojami širdies vožtuvai, pakeičiami susidėvėję sąnariai, operuojamos stuburo išvaržos, kurios yra dažna nugaros skausmų priežastis.

Neatidėliotinai patekę į ligoninę pacientai operuojami įvykus lūžiui ar kitokiai traumai, esant situacijoms, kurios pavojingos gyvybei. Dažnai nebegalime rinktis nei laiko, nei palankesnių aplinkybių, jei tenka gelbėti gyvybę. Beveik visada po operacijų gijimo laikotarpis užsitęsia, ypač tada, jei pacientas vyresnis, turi ir kitokių sveikatos sutrikimų. Po operacijos tenka ne tik atgauti jėgas, suvaldyti stresą, bet ir prisitaikyti prie pasikeitusios savijautos, išmokti vėl sugrįžti į savarankišką gyvenimą, pakeisti kai kuriuos buvusius įpročius, pakoreguoti gyvenimo ritmą.

Net ir jaunam žmogui, vaikui, po chirurginių intervencijų pasveikti reikia ne tik laiko, tam tikro ramybės laikotarpio, bet ir kvalifikuotos medikų pagalbos.

Reabilitacijos laikotarpis ir yra tam, kad, gavusiam gydymą stacionare ir išrašytam iš ligoninės pacientui, tolimesnį sveikimą sektų ir koreguoti padėtų kiti medicinos specialistai. Vėl tapti aktyviu gali ne visi, tačiau, stengdamiesi vykdyti medikų nurodymus, laikydamiesi paskirto gydomojo režimo, aktyviai dalyvaudami įvairiose procedūrose pacientai pajunta – liga palaipsniui atsitraukia. Pamažu stiprėja treniruojami raumenys, didėja ištvermė, gerėja judesių koordinacija, mažėja silpnumas ir drebulys, tampa vis lengviau vaikščioti, įveikiami didesni atstumai, vis mažiau prireikia pagalbinių priemonių. Lavinami rankų judesiai, aktyvinami smulkieji raumenys, kurie mums padeda įveikti kasdienius, tačiau nelengvais iššūkiais tapusius ritualus: nusiprausti, susišukuoti, užsisegti sagas, įsipilti arbatos.

Pakankamas poilsis, dienos režimas, paskirtos fizioterapijos procedūros, mankštos salėje ar vandenyje, vonios procedūros, skirtos aktyvinti kraujotaką, vaikščiojimas gryname ore ar ant treniruoklių takelio, ramybė relaksacijos užsiėmimuose, visavertė subalansuota mityba – visas kompleksas reabilitacijos priemonių užtikrina, kad po gydymo kurso pasijusite geriau. Atsitraukia net lėtinės ligos – juk gydomųjų procedūrų teigiamas poveikis sustiprina bendrą savijautą, mažina skausmus, pakelia nuotaiką ir taip į gyvenimą sugrįžta džiaugsmas.

Galvojate, kad jūsų organizmui jau per sunku? Nebėra jėgų, išseko energija ir užduotys atrodo sunkiai įveikiamos? Juk nėra beviltiškų situacijų. Net keičiantis kūnui, bėgant metams, silpstant raumenims ir gebėjimui atlikti anksčiau buvusius įprastus darbus – mes vis dar turime jėgų. Jų atrandam, jei yra noro. Jei tikime, kad kasdienės pastangos, kryptingai siekiant įveikiamo tikslo, vainikuojamos sėkmingų rezultatų.

Juk mažais žingsneliais, atsitraukus ligai, nurimus stresui pavyksta pasiekti gerų rezultatų.

Kad vėl pasijaustumėte geriau!

ABROMIŠKIŲ REABILITACIJOS LIGONINĖ

Daugiau informacijos: https://www.abromiskes.lt/

Telef.: 8 800 00656 (NEMOKAMA LINIJA)

Abromiškių reabilitacijos ligonin

Taip pat skaitykite: