Saugos diržai – ir autobuse

Įlipę į tarpmiestinį autobusą dažniausiai skubame atsisėsti ir patogiai įsitaisyti. Tačiau vienas pirmųjų veiksmų, kurį turime padaryti prieš pajudant autobusui į kelionę – užsisegti saugos diržą.

Daliai keleivių tai vis dar atrodo nereikšminga smulkmena ir jie nesusimąsto, kad būtent užsegtas diržas avarijos ar staigaus stabdymo atveju gali išgelbėti jų sveikatą ar netgi gyvybę.

Praėjusią savaitę, minint Jungtinių Tautų paskelbtą 5-ąją saugaus eismo savaitę „Lyderystė eismo saugumui“, Lietuvos transporto saugos administracijos ir policijos pareigūnai tikrino, ar važiuodami tolimojo susisiekimo autobusais keleiviai segasi saugos diržus. Per kelias dienas keliuose patikrinta 30 autobusų ir 286 jais vykę keleiviai, iš kurių 61 proc. segėjo saugos diržus. „Saugos diržai autobusuose įrengti ne šiaip sau, o dėl pačių keleivių saugumo. Nors garsiai apie diržų segėjimą tolimojo susisiekimo autobusuose pradėta kalbėti neseniai, patikrinimų metu matome, kad žmonių sąmoningumas po truputį didėja. Vis dėlto dar daug žmonių nežino, kad autobuse esant įrengtiems saugos diržams, pagal Kelių eismo taisykles visi keleiviai privalo juos užsisegti. Ir tai yra kiekvieno asmeninė atsakomybė“, – sako Lietuvos transporto saugos administracijos direktorius Genius Lukošius.

2018 metais atlikto LTSA tyrimo duomenys parodė, kad autobuso vairuotojo paraginimą užsisegti saugos diržą prieš išvažiuojant autobusui iš autobusų stoties ir priminimą tą patį padaryti tarpinėse stotelėse parduodant keleivio bilietą žmonės išgirsta, ir tai veikia – tikrinimo metu 20 proc. keleivių saugos diržą buvo užsisegę. Todėl tęsdami bendradarbiavimą su Lietuvos keleivių vežėjais ir autobusų stočių valdytojais, LTSA ir šiemet skatins vairuotojus prisiminti, kad jų vaidmuo vežant keleivius iš vieno miesto į kitą yra itin svarbus, kai kalbama apie saugos diržus. Artimiausiu metu visus vežėjus ir autobusų vairuotojus pasieks informaciniai lipdukai, raginantys niekada nepamiršti, kad prieš užvedant autobuso variklį tereikia ištarti „Užsisekime saugos diržus!”

Taip pat skaitykite: