Kelionių draudimas. Kas svarbu?

Kartu su šiltais orais Lietuvoje prasideda ir atostogų sezonas. Šiandien jau dažnas šalies gyventojas per atostogas renkasi aplankyti Pietų Europos kurortus ar egzotiškas Azijos valstybes, kasdienę rutiną praskaidrina savaitgalio kelionėmis į kontinento didmiesčius, o žiemos pramogų ieško Austrijos ar Italijos kalnuose. Dėl to lietuviams vis dažniau prireikia ir kelionių draudimo. Vis dėlto, draudikų teigimu, gyventojai dar ne visuomet moka jį pasirinkti.

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Privačių klientų draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė išskiria 4 svarbiausius dalykus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį draudžiantis nuo su kelionėmis susijusių rizikų.

Kokia draudimo apimtis?

Kelionių draudimo apimtys priklauso nuo įvairių faktorių. Gyventojai turėtų labiau pasidomėti, kokios yra jų pasirenkamo draudimo sutarties sąlygos. A. Jusės teigimu, svarbiausia yra įsivertinti kelionių draudimo apimtį ir dengiamas rizikas.

„Draudimas, priklausomai nuo sutarties sąlygų, gali dengti tik su būtinosiomis sveikatos priežiūros paslaugomis užsienyje susijusias išlaidas, tačiau gali apimti ir dėl prarasto bagažo, vėluojančių skrydžių ar nutrūkusios kelionės patirtas išlaidas. Jei tokios rizikos yra aktualios ir norima visapusiškos apsaugos, rekomenduojama rinktis pilną kelionių draudimo paketą. Be to, reikėtų įvertinti ir draudimo sumą. Vykstant į tokias šalis kaip JAV, kur gydymo paslaugos yra brangios, vertėtų atkreipti dėmesį į pasirenkamą draudimo sumą, nes įvykus nelaimei jos paprasčiausiai gali nepakakti”, – sako A. Jusė.

Kokiems atvejams draudimas tinka?

Be to, draudimo pasirinkimas turėtų priklausyti ir nuo kelionės pobūdžio. Jei kelionėje ketinama užsiimti aktyvia veikla – kopti į kalnus, juose slidinėti, plaukti srauniomis upėmis pripučiamomis valtimis, jodinėti žirgais, užsiimti banglenčių sportu ar išmėginti kitas panašias pramogas – standartinio draudimo gali neužtekti.

„Suprantama, kad aktyvi veikla ar ekstremalūs užsiėmimai yra susiję su didesnėmis rizikomis. Gyventojai tokiais atvejais turėtų rinktis atitinkamus draudimo pasiūlymus, kurie apima ir su minėtomis veiklomis susijusius draudžiamuosius įvykius. Svarbu ir tai, kokia transporto priemone užsienio valstybėje ketinama keliauti. Pavyzdžiui, jei planuojama važinėti motociklu ar motoroleriu, taip pat reikia įsitikinti, kad kelionių draudime yra įtrauktos su šiomis transporto priemonėmis susijusios išlaidos”, – pažymi ekspertė.

Kokios numatytos išimtys?

Pasirūpinus kelionės pobūdį atitinkančiu draudimu, reikėtų susipažinti su draudimo išmokų mokėjimo išimtimis. Jos dažniausiai numato, kad draudžiamuoju įvykis nėra laikomas, jei apsidraudęs asmuo jo metu yra apsvaigęs nuo alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų.

Kokiose šalyse draudimas galioja?

Draudžiantis kelionių draudimu reikia nurodyti šalį ar keletą šalių, kuriose ketinama keliauti. Tokia informacija draudikams taip pat padeda įvertinti galimas rizikas. „Jei ketinama keliauti keliose šalyse, draudžiantis reikėtų nurodyti jas visas. Kitu atveju kirtus tam tikros valstybės sieną draudimas gali nebegalioti. Kiekvienos šalies rizikingumas yra vertinimas remiantis Užsienio reikalų ministerijos, ekspertų rekomendacijomis”, – sako A. Jusė.

Taip pat skaitykite: