Svarbi vartotojų atsakomybė

Elektroninės durų spynos, elektroniniai žybsintys vaikiški batukai, širdį tinkamu dažniu verčiantys susitraukinėti stimuliatoriai, automatiniai kačių ir šunų dubenėliai-šėryklos, šviečiančios apykaklės, automatiniai šiltadaržiai virtuvėje ir netgi į knarkimą reaguojanti ir jį koreguojanti elektroninė lova. Tai, kas kadaise buvo paprasti daiktai, tampa kasdien vartojama elektronika.

Galiausiai ji laimi augančių atliekų kiekio lenktynėse: šių atliekų kiekis auga sparčiausiai. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė įvardijo, ko reikėtų, kad gautume naudos, bet nepatirtume žalos.

Per metus – 4,5 tūkst. Eifelio bokštų

„Per metus, 2016 metų duomenimis, pasaulyje susidaro 44,7 mln. megatonų elektros ir elektronikos įrangos atliekų (EEĮA). Vienam pasaulio gyventojui tai yra 6,1 kilogramo, o 2021 metais, kaip prognozuojama, vienam gyventojui teks 6,8 kilogramo. Bendras pasaulio EEĮA dydis atitinka 4 500 Eifelio bokštų. Technologijų progresas siūlo mums vis išmanesnius, draugiškesnius ir taupesnius prietaisus, todėl būtų klaida kviesti atsisakyti inovacijų. Todėl šie įspūdingi rodikliai pirmiausia turėtų kviesti mus būti atsakingais, rūšiuojant ir tvarkant elektronikos atliekas“, – aiškina EPA projektų vadovė I. Baltrūnaitė.

Pasak jos, remiantis Europos Komisijos ataskaitos duomenimis iki 2023 metų, palygint su 1980-aisiais, elektros ir elektronikos įrangos tiekimas Lietuvos rinkai išaugs 5 kartus, o tai lems ir didesnes šios įrangos atliekas. „Teisiškai už šių atliekų tvarkymą atsakingi gamintojai ir importuotojai, tačiau be didesnės vartotojų atsakomybės gali būti labai sunku judėti pažangos kryptimi“, – pastebi I. Baltrūnaitė.

Paprasti daiktai virto elektroniniais

Pasak elektronikos taisymo meistrų, praktiškai visi prietaisai, kuriuos iš inercijos vadiname elektriniais, yra elektroniniai.

„Jeigu elektros grandinėje yra koks nors transformatorius, tai – jau elektronikos prietaisas. Šiai grupei priskiriami ir taisyti atnešami lygintuvai, arbatinukai, plaukų džiovintuvai, dantų šepetukai ar elektriniai šildytuvai“, – aiškina smulkios elektronikos įrangos taisymo paslaugas siūlančios UAB „Technikai“ direktorius Ramūnas Viškelis.

Pasak R. Viškelio, pagrindinių prietaisų, kurie nešami taisyti, kategorijos nesikeičia: virduliai, plaukų džiovintuvai, dulkių siurbliai, kompiuteriai, telefonai. Tačiau šie prietaisai nuolat modernėja. „Vis dažniau žmonės atneša plaukų džiovintuvus su jonizatoriais. Anksčiau, žinoma, nebūdavo robotų, kuriuos pastaruoju metu irgi vis dažniau taisome – pradedant nuo dulkių siurbliu-robotų ir baigiant robotais-žaislais, pavyzdžiui šuniukais-robotais. Esame pajėgūs juos sutaisyti, nes elektronikos prietaisus sieja bendri elektros grandinės principai“, – pasakoja taisyklos vadovas.

Anot R. Viškelio, šiandien iš esmės visi bent mažiausią šviečiančią lemputę turintys daiktai turėtų mums siųsti žinutę, jog jie yra elektroniniai, ar tai būtų vaikiški batukai, ar šviečianti šuns apykaklė. Elektroniniai yra ir beveik visi prožektoriai ar žibintuvėliai – vadinamųjų „elektrinių“ nebeliko.

Taip pat skaitykite: