Gydytojas: tinka ne bet koks vanduo

Besitęsiant karščiams specialistai įspėja, jog prakaituojant organizmas netenka didelės dalies mineralų. O tai gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Sūrus, didelės mineralizacijos mineralinis vanduo esant aukštoms temperatūroms yra būtinas, nes prakaituojant prarandami tokie mineralai, kaip kalis, natris ir kiti.

„Netekus mineralų gali atsirasti silpnumas, galvos svaigimas, galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, apatija, karščio pylimas, nemiga, nervingumas, žemas kraujospūdis, galūnių tirpimas, širdies ritmo sutrikimai, greitas pulsas, raumenų spazmai, blogas apetitas ir daugybė kitų simptomų“, – komentuoja „Šeimos medicinos centro“ šeimos gydytojas, medicinos auditorius Renatas Dainius.

Anot gydytojo, visų pirma, per karščius būtina atstatyti skysčių balansą – suaugusiam žmogui reikėtų suvartoti 2,5–3 litrus skysčių per dieną.

„Tai, kad karštą dieną reikia išgerti daugiau skysčių, jau dažnas yra girdėjęs. Tačiau vis dar retas susimąsto, jog karštu oru organizmui būtini ir mineralai. Pagrindinis skysčių kiekis turi būti geriamasis ar vidutinės ir mažos mineralizacijos mineralinis vanduo. Taip pat rekomenduotina išgerti 2–3 stiklines didelės mineralizacijos mineralinio vandens“, – pabrėžia R.Dainius.

Kaip teigia medikas, natris, kalcis, magnis, kalis, fosforas, geležis, cinkas, manganas, chromas, selenas, molibdenas ir kiti mineralai yra svarbūs normaliam visų organizmo funkcijų palaikymui, kaip nervų sistemos, širdies, raumenų, kaulų ir kitų organų sistemų veiklai. Jie reguliuoja mūsų kraujo ir ląstelių druskingumą, nervinio impulso plitimą, raumenų veiklą, yra būtini daugelio fermentų ir hormonų apykaitai. Taip pat jie dalyvauja daugybėje mūsų organizmo fiziologiniuose procesuose.

Pasak gydytojo, sūrus (didelės mineralizacijos) mineralinis vanduo yra būtinas, nes prakaituojant prarandamas kalis, natris ir kiti mineralai: „Jo suaugusiam žmogui reikėtų iki trijų stiklinių per dieną, kad papildytume organizmą mineralais ir atstatytume jų pusiausvyrą.“ Šeimos gydytojas pabrėžia, kad gerdamas mineralinį vandenį, žmogus atstato skysčių bei elektrolitų balansą. Taip pat organizmo ląstelės gali normaliai funkcionuoti, netaupydamos ląstelinio vandens, bei yra užtikrinamas tinkamas nervinių impulsų plitimas tiek nervų, tiek raumenų sistemose. Visa tai užtikrina geresnę žmogaus savijautą.

Taip pat skaitykite: