Įsibėgėja arbūzų sezonas

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, jog vartotojai domisi, ar mūsų prekybos centruose, turgavietėse ar laikinose prekyvietėse parduodami arbūzai yra saugūs ir kokybiški.

„Mūsų duomenimis, iš įvairių šalių į Lietuvą atvežti arbūzai atitinka teisės aktuose nustatytus saugos ir kokybės reikalavimus. Kasmet tam ištiriama kelios dešimtys tonų arbūzų. Tiriama dėl beveik 400 įvairių pesticidų likučių ir galimos mikrobinės taršos“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Algintė Serapinaitė.

Pasak specialistės, pesticidų likučiai, galintys būti arbūzuose ir kituose augalinės kilmės produktuose, kelia rimtą pavojų vartotojų sveikatai, todėl šių medžiagų likučių koncentracija yra nuolat kontroliuojama tiek importo metu, tiek ir vykdant patikrinimus rinkoje. 2018 m. VMVT specialistai importo metu bei prekybos centruose turgavietėse ir laikinose prekyvietėse patikrino arbūzų, užaugintų Brazilijoje, Graikijoje, Italijoje ir Maroke. Nė viename mėginyje minėtų teršalų nebuvo nustatyta.

„Praėjusiais metais VMVT inspektoriai taip pat atrinko ir pjaustytų arbūzų mėginius galimai mikrobinei taršai ištirti. Laboratoriniais tyrimais siekėme nustatyti, ar saugu vartotojams siūlyti pjaustytus arbūzus, ar jie neužteršti sveikatos sutrikimus galinčiomis sukelti žarninių lazdelių, salmonelių ar listerijų bakterijomis. Tyrimai patvirtino, kad arbūzai atitiko nustatytus saugos kriterijus“, – teigia A. Serapinaitė.

Pirkdami arbūzus pirkėjai turėtų ženklinimo ar kainos etiketėje matyti svarbiausią, privalomą ženklinimo informaciją, t. y. arbūzų kilmės šalį, vieneto ar kilogramo kainą, taip pat arbūzus į Lietuvą tiekiančios įmonės kontaktus (pavadinimą, adresą ir pan.).

Ar šis straipsnis buvo naudingas?
Išreikškite savo nuomonę ir taip padėkite mums tobulėti!
Patiko
Nepatiko