Trūksta geriamojo vandens

Šalį užklupus karščiams, vandens poreikis išaugo kelis kartus. Gyventojai geriamą vandenį vartoja ne tik maistui gaminti ir kitoms būtiniausioms reikmėms, bet ir želdynams, pievoms laistyti. Deja, toks masinis vandens vartojimo reiškinys sukelia vandens slėgio mažėjimą ir drumstumą.

Į šalį atėjus karščio bangai ir sumažėjus vandens lygiui upėse, mažėja ir požeminio vandens kiekis, dėl to išgaunama ir mažiau geriamojo vandens. Specialistų teigimu, jei įprastai kai kuriuose gręžiniuose buvo išgauna 550 m³/val., o šiomis dienomis per valandą pavyksta išgauti apie 250 kub. m vandens.

Vandens suvartojimas išaugo rekordiškai

,,Kauno vandenų” Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse vandens suvartojimas šoktelėjo nuo vidutinio 80 kub. m. iki 300 kub. m per valandą. Na, o vandens slėgio kritimo problema paaštrėja nuo 20 iki 23 val., kai gyventojai, grįžę po darbų, masiškai ima ne tik naudoti vandenį buityje, bet ir laistyti želdynus, tikina Centrinės dispečerinės vyr. technologas Edvardas Guogas.

Prašoma atsakingai naudoti geriamąjį vandenį

Bendrovės ,,Kauno vandenys” specialistai kaitros metu gyventojų prašo būti supratingus ir geriamąjį vandenį želdinių laistymui naudoti atsakingai. Masiškai laistant želdynus, sudėtinga tiekti reikiamą kiekį vandens, užtikrinti jo tinkamą slėgį ir kokybę.

Kaitros padiktuota kita problema – vandens drumstumas

Karščiausią savaitę sulaukus pranešimų apie vandens kokybės pablogėjimą, vandentvarkos įmonės specialistai sako, kad problema sprendžiama plaunant magistralinius vandentiekio tinklus tuose mikrorajonuose, iš kur gaunami gyventojų pranešimai. Jie teigia, kad kai kur po atliktų plovimo darbų situacija gerėja – vanduo skaidrėja. Susidrumstęs vanduo nuleidžiamas per gaisrinius hidrantus bei apskaitos mazgus.

Neišvengiamos diskusijos bei patarimai

Gyventojai apie vandens slėgio mažėjimą ar drumstumą gali pranešti klientų aptarnavimo centro tel. 8 800 20 000. Dėl kilusių nepatogumų bendrovė atsiprašo klientų ir dėkoja už pilietiškumą, sąmoningumą ir supratingumą. Su gyventojais taip pat diskutuojama, ar pastaruoju metu buvo plauti jų namų vidaus tinklai, kadangi tuo rūpinasi ne vandentvarkos įmonė, o namo administratorius, tikina gamybos skyriaus viršininkas Karolis Ambrazas.

Problema sprendžiama ir kitais būdais

Po profilaktinių valymo ir dezinfekavimo darbų, papildomai vanduo tiekiamas iš Apuolės gatvėje esančio siurblinės rezervuaro. Taip pat buvo sustabdyti vandentiekio linijų renovacijos darbai ir vandens tiekimas atnaujintas vandentiekio linijoje Karaliaus Mindaugo prospekte.

Taip pat skaitykite: