Maistą ruoškite saugiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad kiekvienais metais šiltuoju metų laiku didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis. Vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinės kilmės žarnyno ligomis, tačiau daugeliu atvejų šių ligų galima išvengti, laikantis maisto saugos reikalavimų.

Rekomendacijos saugiam maisto tvarkymui

  • Plauti rankas. Visada plauti rankas prieš maisto tvarkymą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamiršti nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pokalbio telefonu, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikiui vystyklus.
  • Plauti virtuvėje naudojamas priemones. Kuo dažniau plauti (karštu vandeniu su indų plovikliais), valyti virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Dažnai keisti indų plovimo kempinėles.
  • Vengti kryžminio maisto užteršimo. Jau perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Nenaudoti pakartotinai maisto laikymui vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių.
  • Maistą gerai termiškai paruošti. Gerai išvirti ar iškepti mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

Skiepų nuo Salmonella sukeltos infekcijos nėra

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Infekcija dažniausiai prasideda bakterijoms į žmogaus organizmą patekus su maistu. Ši liga pasireiškia: pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują. Infekcija tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Taip pat skaitykite: