Senjorai pasaulį pažįsta internetu

85-erių kretingiškis Kajus Garška sako pastaruoju metu aktyviai internete ieškantis informacijos apie Lietuvoje filmuotą ir pasaulyje itin populiarų HBO kompanijos serialą „Černobylis“. Dar, sako, jį domina visatos paslaptys, planetos ateitis ir ką apie tai kalba mokslininkai.

Fizikos mokytoju daugiau nei pusę amžiaus dirbęs vyras net neslepia, kad galimybės būnant brandaus amžiaus išlikti smalsiam ir veikliam atsivėrė išmokus naudotis internetu.

„Veiklos tikrai užtenka, būdamas pensijoje vis dar kartais pasakau, kad laiko trūksta viskam, ką noriu nuveikti, apie ką pasidomėti. O kur dar koncertai, laidos, man svarbios švietimo aktualijos – viskas smalsu“, – pasakoja skaitmeninio raštingumo mokymus Kretingos bibliotekoje lankęs K.Garška.

Mokymų organizatoriai teigia, kad vis daugiau senjorų atranda poreikį išmokti naudotis įvairiomis išmaniosiomis technologijomis bei įrenginiais, todėl aktyviai jungiasi prie projekto „Prisijungusi Lietuva“.

Mokosi ir moko vieni kitus

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje mokymus vedusi lektorė Asta Kuktorovienė sako, kad žmonės tikrai ieško galimybių išmokti naudotis kompiuteriu ir internetu, ateina ir individualiai konsultuotis, ir grupėmis mokytis.

„Smalsių, norinčių mokytis žmonių netrūksta, ypač Trečiojo amžiaus universitete. Taip, kai kuriems reikia padrąsinimo ar paskatinimo, kai kurių žmonių įgūdžiai ir žinios gana stipriai skiriasi, bet tai jų nesustabdo. Susirinko smalsių, norinčių mokytis ir bendrauti žmonių grupė“, – pasakoja projekto „Prisijungusi Lietuva“ lektorė A.Kuktorovienė.

Pasak jos, daugiau žinantieji ir mokantieji su malonumu pagelbėjo ir dalinosi savo žiniomis su pradedančiaisiais mokymų dalyviais.

„Žmonėms tikrai ne visada drąsu klausti, aktyviai sakyti, kad kažko nežino ar nesigauna. Pastebėjau, kad jie tiesiog kukliai laukia savo eilės, stebi, kada prieisiu ir tada jau papasakoja su kokiais iššūkiais susidūrė. Tuo metu, kai vieni kitus pagrindinių dalykų moko, tada net drąsiau klausia, aiškinasi. Bet svarbiausia, kad visi kartu atranda naudojimosi kompiuteriu naudą, sužino, kaip susikurti elektroninį paštą ir juo naudotis, kur ieškoti informacijos, kaip užsiregistruoti pas gydytoją. Mokymai tikrai labai praktiški ir žmonėms naudingi“, – įsitikinusi lektorė.

Didžiausias džiaugsmas – Google Maps ir Youtube

K.Garška sako mokymų metu ne tik pagilinęs jau turėtas žinias, bet ir sužinojęs daug naujų naudingų dalykų.

„Pradėjome nuo pradžių, mokėmės naudotis „Word“ programa, susikurti elektroninį paštą. Viską darėme nuosekliai, kol tikrai išmokome. Smagiausia, kad pabaigę mokymus ir gavę pažymėjimus galime užsiregistruoti pas gydytojus, sužinoti jų darbo laiką. Man buvo aktualu išmokti naudotis programa, kuri leidžia apskaičiuoti kelionės atstumą ir laiką. Tokie dalykai labai praverčia leidžiantis į kelią“, – vardija K.Garška.

Lektorė A.Kuktorovienė sako pastebėjusi, kad sunkiausia žmones įtikinti internetu atlikti finansines operacijas, o bene labiausia džiugina programos „Google Maps“ galimybės bei kanale „Youtube“ pateikiama vaizdinė informacija.

„Dalyvavau ir anksčiau, prieš dešimtmetį vykusiuose mokymuose, tai matau, kaip labai pasikeitusi situacija. Dabar žmonės daug daugiau žino ar bent jau nori sužinoti, o kompiuteriai, technologijos yra labiau draugas, o ne baubas. Matytumėt, kaip žmonių akys žiba, kai jie pamato savo namus „Google Maps“ programėlėje, apžiūri, kaip atrodo jų tėviškė ar virtualiai pasivaikšto po garsiausias pasaulio vietas. Taip pat daug žmonių domisi vykstančiais renginiais, autobusų ir traukinių bilietais, ieško galimybių bendrauti su toli gyvenančiais draugais ar giminaičiais“, – „Prisijungusi Lietuva“ dalyviams aktualiausius klausimus vardija A.Kuktorovienė.

Bandė mokytis patys, suprato, kad reikia pagalbos

Kretingos Trečiojo amžiaus universiteto valdybos pirmininkė Angelina Paulauskienė inicijavusi mokymų grupės subūrimą pastebi, kad noras ir poreikis senjorams mokytis skaitmeninio raštingumo buvo atsiradęs jau senokai. Pirmiausia bendruomenės nariai mėgino mokytis patys, vėliau suprato, kad reikia profesionalios pagalbos.

„Kai sužinojome, kad „Prisijungusi Lietuva“ mokymus organizuoja bibliotekoje, nusprendėme mokytis nuo pradžių ir nuosekliai. Tikrai didelė laimė turėti galimybę mokytis naujų dalykų su kantriais lektoriais, kurie viską paaiškina, padeda. Net ir mokymams pasibaigus žmonės pas juos grįžta pasikonsultuoti, klausti patarimo. Tiesiog šiais laikais žmogui nežinoti, kaip naudotis internetu ar kompiuteriu – tai beveik kaip iš gyvenimo iškristi. To niekas nenori, todėl ir naudojasi galimybe semtis žinių“, – įsitikinusi A.Paulauskienė.

Kad poreikis ir noras mokytis skaitmeninio raštingumo tikrai yra, liudija ir statistika. Naujausio Europos Komisijos Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) duomenimis, Lietuvoje naudojimosi internetu lygis auga ir šiuo metu siekia 78 proc. Lietuvos gyventojų.

„Matome, kad skaitmeninė atskirtis šalyje mažėja, bet tikrai šiuo požiūriu dar nesame lyderiai. DESI duomenimis, 17 proc. šalies gyventojų teigia, kad niekada nesinaudojo internetu, kai ES vidurkis – 11 proc. Inicijuodami skaitmeninio raštingumo mokymų projektą „Prisijungusi Lietuva” siekiame šią situaciją keisti ir norime padėti visiems dar neatradusiems skaitmeninių technologijų ir interneto. Visose šalies bibliotekose šiuo metu jau vyksta nemokami skaitmeninio raštingumo mokymai tiek pradedantiems, tiek norintiems tobulėti”, – sako asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Pasak jos, iki 2021 metų planuojama surengti 10 tūkst. užsiėmimų, kuriuose, tikimasi, dalyvaus per 100 tūkst. šalies gyventojų.

Visos šalies bibliotekos laukia kiekvieno, norinčio išmokti naudotis kompiuteriu, internetu ar pagilinti savo žinias. Čia sužinosite, kaip naudotis elektroninėmis valdžios paslaugomis, užsiregistruoti pas gydytoją, bendrauti internetu su draugais ir artimaisiais, dalytis nuotraukomis, savo planais, parengti patrauklų gyvenimo aprašymą ir dar daugiau.

Šiuos nemokamus mokymus kiekvienam rengia projektas „Prisijungusi Lietuva“, registruokitės ir dalyvaukite www.prisijungusi.lt, el. paštu mokymai@vipt.lt, tel. +370 620 20 961, FB Prisijungusi Lietuva bei artimiausioje bibliotekoje.

                                       

 

Taip pat skaitykite: