Kenkėjai Jūsų lovoje

Vasaros poilsį gali sugadinti ne tik subjuręs oras ar pamirštas pasas, bet ir patalinė blakė. Kenkėjų kontrolės specialistai tvirtina, kad vasarai įsibėgėjant nusiskundimų šiais nemaloniais gyviais žymiai pagausėja ir ši problema tendencingai auga. Įmonė „Dezinfa“ skelbia, kad palyginti šiuos ir 2017 metus, užkrėstumas blakėmis išaugo dvigubai.

Įdomu: patalinės blakės mena dinozaurų laikus

patalynes blakeNaujausi tyrimai atskleidė, kad blakės egzistavo dar prieš žmogaus atsiradimą. Moksliniame leidinyje „Biologija šiandien“ (angl. „Current Biology“) skelbiama, kad blakės egzistavo dar tada, kai Žeme vaikščiojo dinozaurai.

Suaugusios patalinės blakės yra 5 mm ilgio. Nesimaitinusios jos būna plokščios, ovalo formos ir šviesiai rudos, o pasimaitinusios suapvalėja, jų spalva patamsėja. Nors patalinė blakė yra sunkiai pastebima, tačiau jos įkandimai gali būti labai skaudūs ir pavojingi.

„Patalinės blakės maitinasi žmonių krauju naktį. Įkandus blakei ant kūno lieka daugybė rausvų taškelių, pastebimų būtent ryte po miego. Įkandimo vietas peršti, gali atsirasti tinimas, bėrimas, kilti stipri alerginė reakcija“, – apie pavojus kalba įmonės „Dezinfa“ kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas.

Prabangus viešbutis ir blakės – įmanoma

Kaip pasakoja ilgametę patirtį kenkėjų kontrolės srityje turintis L. Grigaliūnas, žmonėms keliaujant, ypač vasaros sezonu, patalinės blakės keliauja kartu, todėl svarbu kiekvienam iš mūsų žinoti pagrindinius požymius, leidžiančius tiksliai identifikuoti kenkėją.

Beje, patalinių blakių pasitaiko net pačiuose prabangiausiuose viešbučiuose. Jei nesiimame prevencijos priemonių, rizika kenkėjus su daiktais iš apkrėstų vietų parsigabenti į savo namus tikrai didelė.

„Pats kenkėjo pavadinimas kiek klaidina. Patalinė nebūtinai reiškia, kad blakės gyvena tik įsikasusios į patalynę. Žinoma, miegamasis yra pagrindinė šių vabzdžių gyvenimo vieta.

Jeigu bijote būti sukandžioti ar parsivežti nepageidaujamų gyvių, apsistoję viešbučiuose, kaimo turizmo sodybose ar išsinuomoję atostogų būstą iš privačių asmenų, pirmiausia apžiūrėkite lovas ir patalynę.

Patalines blakes išduoda ant čiužinio matomos tamsios arba juodos blakių išskyrų dėmės, sudžiuvusio kraujo taškeliai, blakių nimfų išnaros. Stipriai užkrėstose patalpose gali būti matomų gyvų, ant daiktų ar baldų ropinėjančių blakių“, – vardija L. Grigaliūnas.

Patarimai keliautojams

Kenkėjų kontrolės specialistai visus vasarotojus perspėja: kad į namus iš kelionių neparsivežtume mūsų krauju besimaitinančių kenkėjų, rekomenduotina prieš išvykstant namo ar tik parvykus visus drabužius nedelsiant išskalbti ne žemesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje, lagaminus ir kitus daiktus atidžiai apžiūrėti, jei reikia, juos išvalyti.

„Jei namuose vis dėlto apsigyveno patalinės blakės, patariama kreiptis į kenkėjų kontrolės specialistus, kadangi šiais vabzdžiais savo jėgomis atsikratyti labai sunku – jie sunkiai pastebimi, greitai dauginasi, todėl nenaikinami apninka visą būstą ir migruoja toliau.

Yra buvę atvejų, kai teko evakuoti gyventojus, dezinfekuoti butą, išmesti apkrėstus baldus, daiktus. Finansinė žala tokiais atvejais siekia tūkstančius eurų, todėl būtina su patalinėmis blakėmis kovoti tik pastebėjus pirmuosius jų požymius“, – apibendrina biologas L. Grigaliūnas.

Taip pat skaitykite: