Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D (kalciferolis) – tai riebaluose tirpus vitaminas. Yra žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Vitaminas D3 yra gaminamas odoje, veikiant UVB tipo saulės spinduliams. Šiuo būdu gauname didžiausią dalį viso organizme esančio vitamino D3 – net iki 80–90 proc., o su maistu ir (arba) papildais jo gauname tik 10–20 proc. Iš augalinio maisto organizmas gauna vitamino D2, o iš gyvulinės kilmės maisto – vitamino D3. Ilgą laiką abi vitamino D formos buvo laikomos vienodai geromis, tačiau paskutiniais tyrimais įrodyta, kad vitaminas D3 yra daug veiksmingesnis ir turi ilgesnę veikimo trukmę nei vitaminas D2. Vitamino D atsargos yra kaupiamos riebaliniame audinyje ir yra labai sunkiai pašalinamos iš organizmo (lengviausiai pasišalina vitamino D3 forma).

Kaip buvo atrastas vitaminas D?

1645 m. mokslininkas Whisler pirmą kartą aprašė vitamino D stokos sukeltą vaikų ligą – rachitą. Tačiau tik XIX amžiuje liga buvo susieta su saulės stoka, o XX amžiaus pradžioje rachitas pradėtas gydyti žuvų taukais. Pats vitaminas D buvo atrastas 1919 m. britų gydytojo Edward Mellanby, kuris tyrinėjo kūdikių rachito priežastis.

Vitaminas D veikia kaip šviesos jungiklis organizmo viduje

Vitaminas D yra svarbus organizmui, nes reguliuoja mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio) apykaitą, taip pat yra duomenų, kad šis vitaminas teigiamai veikia imuninę sistemą (poveikis gali būti dvejopas: vienus imuninės sistemos komponentus jis gali slopinti, o kitus aktyvinti) ir taip mažina riziką susirgti alergija, gripu, diabetu, tuberkulioze, nutukimu, hipertenzija, išsėtine skleroze, kai kuriomis inkstų ir širdies ligomis bei greitina žaizdų gijimą.

Vitaminas D veikia kaip šviesos jungiklis organizmo viduje, kuris įjungia ir išjungia genus bei procesus, kurie yra organizmui svarbūs, kad palaikytų normalią jo veiklą. Aktyvus vitaminas D siunčiamas į daugelį skirtingų kūno sričių, įskaitant kaulus, žarnyną, smegenis ir imunines ląsteles. Daugelis organizmo ląstelių turi vitamino D receptorius, kurie leidžia vitaminui įjungti ir išjungti daugiau nei 2000 skirtingų genų raiškų.

Trūkstant vitamino D, vaikams gali deformuotis kaukolė ir stuburas, žandikauliai, gali sutrikti dantų dygimas, atsirasti dėmių dantų emalyje. Suaugusiesiems susilpnėja raumenys, silpnėja imunitetas, gali suminkštėti kaulai, susergama osteomaliacija (kaulų suminkštėjimu). Taip pat vitamino D trūkumas prisideda prie rachito atsiradimo ir padidina tuberkuliozės susirgimo riziką. Vitamino D nepakankamumas yra klastingas, nes požymiai išryškėja tik po tam tikro laiko.

Vitamino D tam tikrais atvejais galima ir perdozuoti. Vitamino D perdozavimo (hipervitaminozės) požymiai pasireiškia ne iš karto. Tiek simptomai, tiek tyrimų rezultatai šio vitamino perteklių gali parodyti tik tuomet, kai perdozavimas bus „įsisenėjęs“. Esant hipervitaminozei, pasireiškia silpnumas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, atsiranda kalcio nuosėdų organizme, gali sutrikti inkstų veikla ar vystytis aterosklerozė. Buvimas saulėje vitamino D perdozavimo nesukelia, tai gali įvykti tik vartojant per daug vitamino D papildų, nežinant šio vitamino kiekio savo organizme.

Vitaminas D3 graužikų kontrolei

Graužikai gali nešioti zoonozes (žmonių ir gyvūnų ligas) sukeliančius patogenus. Šiuo metu pagrindinės veikliosios medžiagos naudojamos rodenticiduose (priemonėse, skirtose graužikų kontrolei) yra antikoaguliantinės (kurios sutrikdo krešėjimo faktorių gamybą, dėl ko prasideda vidinis kraujavimas), atitinkančios Biocidinių produktų reglamento nustatytus netvirtinimo kriterijus, nes yra klasifikuojamos kaip 1B kategorijos toksiškos reprodukcijai medžiagos. Be to, gaunama vis daugiau duomenų apie atsirandantį atsparumą antikoaguliantinėms medžiagoms. Tai gali lemti nepakankamą graužikų kontrolę, sukelti neigiamą poveikį žmonių ar gyvūnų sveikatai bei aplinkai.

Europos Sąjungos šalyse nuo 2019 m. liepos 1 d. vitaminas D3, laikantis tam tikrų sąlygų, gali būti naudojamas kaip keistina veiklioji medžiaga gaminant 14-o tipo biocidinius produktus* (tą nustato Reglamentas (ES) Nr. 2019/637). Graužikai yra jautrūs didelėms šio vitamino dozėms: jo perteklius jiems sukelia gyvybei pavojingą kalcio (hiperkalcemija) kiekio padidėjimą organizme. Hiperkalcemija sutrikdo širdies veiklą, dėl jos atsiranda inkstų nepakankamumas. Vitamino D3 poveikis graužikams yra visai kitoks, nei iki šiol plačiai naudojamų antikoaguliantinių veikliųjų medžiagų.

Patvirtinus vitaminą D3, rinkoje taip pat atsirastų papildoma veiklioji medžiaga, kuri padėtų spręsti didėjančio graužikų atsparumo antikoaguliantinėms veikliosioms medžiagoms problemą bei galimai mažintų šių medžiagų naudojimą. Vitaminas D3 yra žmonėms gyvybiškai svarbus elementas (gaunant jo tinkamomis dozėmis), todėl naudojant jį kaip rodenticidą, palyginti su antikoaguliantinėmis veikliosiomis medžiagomis, jis žmonėms turėtų kelti mažesnę riziką.

Reglamente (ES) Nr. 2019/637 taip pat yra pabrėžiama, kad vitaminas D3 yra prohormonas ir turi endokrininę sistemą ardančių savybių, todėl gali būti netvirtinamas naudojimui, laikantis Biocidinių produktų reglamento (Reglamentas (ES) Nr. 528/2012) reikalavimų. Vitamino D3 naudojimas kelia susirūpinimą dėl pirminio ir antrinio apsinuodijimo, net kai taikomos griežtos rizikos valdymo priemonės. Dėl šios priežasties vitaminas D3 atitinka kriterijų, pagal kurį jis turi būti laikomas galimai keistina veikliąja medžiaga pagal Biocidinių produktų reglamentą. Vis dėlto, atsižvelgiant į Europos cheminių medžiagų agentūros surinktą informaciją apie turimus 14-o tipo biocidinių produktų pakaitalus bei įvertinus Europos Komisijos informaciją, buvo prieita išvados, kad, jeigu vitaminas D3 nebūtų patvirtintas kaip veiklioji medžiaga, visuomenei būtų padarytas neproporcingas neigiamas poveikis, palyginti su rizika, kylančia naudojant šią medžiagą.

Vitamino D3 turinčių produktų naudojimo žmonių, gyvūnų sveikatai ar aplinkai kylančią riziką galima sumažinti, jei laikomasi tam tikrų sąlygų. Reglamento (ES) Nr. 2019/637 priede yra nurodytos specialiosios sąlygos, kurių privaloma laikytis autorizuojant biocidinius produktus su šia veikliąja medžiaga. Pavyzdžiui:

  • vardinė vitamino D3 koncentracija produktuose negali viršyti 0,075 proc.;
  • tokie produktai gali būti naudojami tik profesionalių vartotojų, o asmuo, tiekiantis rinkai šiuos produktus, turi užtikrinti, kad jie nebūtų tiekiami plačiajai visuomenei;
  • autorizuojami tik paruošti naudojimui produktai;
  • neautorizuojami miltelių pavidalo produktai.

*biocidinis produktas – medžiaga ir mišinys, kuris skirtas kontroliuoti kenksmingus organizmus.

Taip pat skaitykite: