Laktozės netoleravimas

Pienas ir jo produktai dažnam lietuviui yra svarbi kasdienio maisto raciono dalis. Tai tikrai neturėtų stebinti – juk taip skanu yra gaivintis plombyru paplūdimyje ar gydyti gerklės skausmą karštu pienu su medumi. Tačiau organizmui senstant galima pastebėti, jog suvartoti tam tikri maisto produktai dėl laktozės netoleravimo sukelia nemalonių pojūčių. Nors skamba grėsmingai, ši diagnozė nereiškia, kad iš maisto raciono teks išbraukti mėgstamiausius pieno produktus. Taigi, kas yra laktozės netoleravimas ir kaip su tuo susigyventi?

Laktozė – tai piene esantis cukrus. Nuo įprasto baltojo cukraus – sacharozės, kurį perkame parduotuvėse, jis skiriasi savo chemine formule ir struktūra. Kaip ir visos maisto medžiagos, laktozė turi būti suskaidyta iki gliukozės, kurią mūsų organizmas naudoja energijos gavimui. Tai atlieka fermentas laktazė, kurio trūkstant ir išsivysto sindromas, vadinamas laktozės netoleravimu arba hipolaktazija. Šį sutrikimą dažniausiai sukelia natūralus fermento laktazės mažėjimas. Tai dažniausiai prasideda 2-aisiais gyvenimo metais, kai kūdikiai nustoja žįsti motinos pieną, todėl nenuostabu, jog net 75 procentai suaugusiųjų visame pasaulyje netoleruoja laktozės. Tie, kam trūksta pieną virškinančio fermento, dažniausiai nejaučia jokių simptomų iki vėlyvos paauglystės ar pilnametystės. Taip pat laktozės netoleravimą gali sukelti plonosios žarnos pažeidimai, kuriuos sukelia infekcijos ar ligos.

Medikai tvirtina, jog ši problema yra labai dažna, ypač vyresnio amžiaus žmonėms – laktozės netoleruoja kas trečias lietuvis. Dažniausi hipolaktazijos simptomai yra viduriavimas, pilvo skausmai ar pūtimas, kurie pasireiškia po pieno produktų vartojimo. Juos sukelia fermentuojančios nesuvirškintą laktozę bakterijos, esančios gaubtinėje žarnoje.

Žmonės, pastebėję sutapimų, kad pieno produktai kelia nepatogumus, savarankiškai ir dažnai klaidingai, diagnozuoja ligą. Nereikėtų painioti alergijos pienui su laktozės netoleravimu: alergija yra bendra, dažniausiai staigi imuninės sistemos reakcija į piene esančius baltymus, kuriuos mūsų kūnas laiko pavojingais, o hipolaktazija yra virškinimo sutrikimas dėl nepakankamos fermento gamybos. Alergija dažniausiai gydoma iš mitybos visiškai pašalinant pieną ir jo produktus, tačiau netoleruojant laktozės nėra būtina drastiškai keisti mitybos raciono. Šių dviejų sutrikimų simptomai yra ganėtinai panašūs, tačiau tiksli diagnozė nesunkiai nustatoma atlikus laktozės toleravimo testą.

Naudinga pieno sudėtis

Piene yra gausu įvairių naudingų maisto medžiagų, todėl sumažėjęs jo vartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, jeigu tų medžiagų negaunama iš kitų maisto produktų. Reikia pažymėti, kad pasterizuotame piene naudingųjų medžiagų yra daug mažiau. Iš 100 organizmui vertingų medžiagų ypač svarbus yra kalcis, kurio pagrindinis šaltinis ir yra pienas. Kalcis yra atsakingas už tinkamą kaulų struktūrą ir tvirtumą, todėl šio mineralo trūkumas maiste gali sukelti osteoporozę arba kitaip vadinamą kaulų trapumą, ypač būdingą vyresniame amžiuje. Taip pat kalcis yra labai svarbus raumenų susitraukimams, gerai dantų būklei bei tinkamai kraujo krešėjimo funkcijai. Maisto racione šio makroelemento turėtų būti nuo 700 iki 1000 mg, o išgėrus stiklinę šviežio pieno žmogus gauna trečdalį reikiamo paros kiekio.

Nepaisant piene esančių vertingų medžiagų, kartais, norint sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, gydytojai rekomenduoja apriboti pieno vartojimą, rinktis liesesnius produktus, tokius kaip varškė (į tai taip pat reikia atsižvelgti ir klausyti gydytojų rekomendacijų.) Trūkstamą kalcio kiekį galima nesunkiai kompensuoti kitais maisto produktais, tokiais kaip lapiniai kopūstai, brokoliai, riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai bei pilno grūdo produktai. Kad organizmas pasisavintų kalcį, būtina, kad jame netrūktų vitamino D (Lietuvoje su jo trūkumu susiduria dažnas gyventojas). Svarbu žinoti savo organizmo poreikius ir pasirūpinti, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų ir kad mityba būtų subalansuota.

Laktozės netoleravimas – ne pasaulio pabaiga

Reikia nepamiršti, kad organizmas visuomet gamina truputį fermento laktazės, todėl visiškai atsisakyti įprastų produktų nereikės. Amerikos nacionalinio sveikatos instituto mokslininkai teigia, kad suaugusieji, kuriems yra sutrikęs pieno cukraus skaidymas, gali suvartoti 12 gramų laktozės per dieną – šis kiekis yra vienoje stiklinėje pieno. Laikantis šios normos, neturėtų pasireikšti ar būti juntami stiprūs hipolaktazijos simptomai. Šis kiekis gali būti ir didesnis, jeigu laktozė vartojama skirtingu dienos metu. Taip pat galima pratinti organizmą prie laktozės vartojant pieną su kitu maistu. Kartais vartojami laktazės preparatai, kurie padeda virškinti pieno produktus. Tačiau dažniausiai jie skiriami tik tokiu atveju, kai yra būtina. Sveikos bei individualiai pritaikytos mitybos turėtų pakakti norint vartoti pieno produktus ir jaustis sveikai.

Dabartinė rinka siūlo daugybę maisto produktų, kurie yra be laktozės, identiški maistine verte. Hipolaktazija sergantiems žmonėms yra siūloma vartoti jogurtą, kuriame esančios bakterijos ir fermentas laktazė iš dalies suskaido laktozę, todėl jis tampa lengviau virškinamas. Jame gausu baltymų, kalcio, vitaminų D, B6 ir B12. Dar daugiau, yra siūloma alternatyvų įprastam karvės pienui jį pakeičiant ožkos ar buivolų pieno produktais, taip pat gaminiais be pieno, kurie pasižymi maistingumu: riešutų gėrimais (turtingi mikroelementais), jogurtais iš avižų, kokosų, sojų ir pan.

Laktozės netoleruojantiems žmonėms rekomenduojama vartoti kietąjį sūrį. Dėl savito gamybos būdo vienoje porcijoje sūrio (43 g) yra maždaug 1 gramas laktozės, tad valgant sūrį nebus sunku laikytis 12 gramų ribos. Gaminant sviestą, galutiniame produkte gali likti šiek tiek laktozės, kuri gali kelti nemalonių pojūčių, tačiau alternatyva galėtų būti lydytas sviestas, kuriame pieno cukraus yra labai mažai.

Taigi, laktozės netoleravimas gali sukelti nemalonių pojūčių bei simptomų, tačiau, laikantis tinkamos ir saikingos mitybos, tai netrukdo gyventi kokybiškai.

Jonas ŠOLIŪNAS

Taip pat skaitykite: