Kaip vairuoti per liūtį?

lietus

Gamtos stichijos paskutinį vasaros mėnesį dar ruošiasi pagrūmoti kumščiu – rugpjūtis pranašaujamas lietingas ir neramus, tad oro sąlygos gali kelti pavojų kasdien į kelią besileidžiantiems lietuviams. Šiandien liūtims skalaujant beveik visą Lietuvą, draudimo ekspertai įspėja, kad stiprūs lietūs, vėtros gali ne tik apgadinti automobilį, bet ir sukelti pavojų vairuotojų sveikatai bei saugumui.

Automobiliai apgadinami nepataisomai

Šią vasarą orai Lietuvoje išties primena amerikietiškus kalnelius – staigiai pakylantys ir vėl nusileidžiantys termometrų stulpeliai, sausos arba kritulių permerktos dienos. Pasak sinoptikų, rugpjūtis taip pat žada būti gana neramus – darganotas dienas gali lydėti vėtros, liūtys ar perkūnija. Siaučiant gamtos stichijoms pavojinga ne tik būti lauke, bet ir keliauti automobiliu, tad verta prisiminti, ko saugotis netikėtai užkluptiems audros.

Didžiausią grėsmę kelyje, pasak draudikų, kelia stiprių vėjo gūsių verčiami medžiai – jiems užkritus nukenčia transporto priemonės stogas, variklio gaubtas ar durys. Dažnai automobilis apgadinamas ir krušos – krentantys ledokšniai suskaldo priekinį stiklą ar stoglangį. Tiesa, jeigu iškrenta, pavyzdžiui, net 5 centimetrų skersmens ledo gabalai (kaip jau buvo nutikę Lietuvoje šią vasarą) – žala automobiliui padaroma dar didesnė. Ledukai ant kėbulo palieka maždaug nuo 10 iki 120 duobučių, kurios ne tik gadina estetinį vaizdą, bet ir pareikalauja nemenkų išlaidų remontui.

Draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas skaičiuoja, kad kasmet Lietuvoje praūžus audrų sezonui , užfiksuojama apie 30 automobilio apgadinimo atvejų, kurių žala vidutiniškai siekia 1500 Eur. Šiais metais draudikams jau teko susidurti su situacija, kai Švenčionių rajone per audrą vėjo nuplėštas namo stogas užvirto ant automobilio ir suniokojo jį nepataisomai.

Keliaujantiems automobiliu – ypatingas dėmesys

Vairuoti per audrą rizikinga ne tik dėl to, kad gamtos stichijos gali stipriai apgadinti automobilį – esant tokioms oro sąlygoms kyla pavojus ir transporto priemonėje esančių žmonių sveikatai ar net gyvybei. Ekspertai atkreipia dėmesį, jog siaučiant audrai itin suprastėja matomumas, todėl vairuotojams tampa sunkiau pastebėti kelyje atsiradusias kliūtis, pavyzdžiui, nuverstus medžius, šalikelėje sustojusius ar užgesusius automobilius. Tiesa, vėjo išrauta ar nulaužta eglė, pušis ar lapuotis gali užvirsti ir tiesiai ant važiuojančio automobilio – tokiu atveju transporto priemonėje esantys keleiviai ar vairuotojas gali būti prispausti ir sunkiai sužaloti.

„Tam, kad netikėtai užklupus audrai ir stipriam lietui keliaujant automobiliu būtų galima išvengti nuostolių bei išlikti sveikiems, reikėtų stengtis neprarasti budrumo. Prasidėjus liūčiai saugiausia nusukti į netoliese esančią automobilių stovėjimo aikštelę, kur nėra aukštų medžių. Žinoma, esant galimybei, būtų geriausia nuvykti į artimiausią pakelės užeigą ar degalinę ir ten saugiai luktelėti, kol orai aprims“, – pataria M.Balinskas.

Vis dėlto, jeigu galimybės sustoti ir palaukti, kol baigsis audra nėra – ekspertas pataria pasirinkti saugų važiavimo automobiliu greitį, atsižvelgus į matomumą ir įvertinus kelio dangą, kad staiga kelyje atsiradus kliūčiai būtų galima saugiai sustabdyti. Taip pat siaučiant stipriems vėjo gūsiams rekomenduojama nesirinkti maršruto miškingomis vietovėmis. Pasak eksperto, užklupus audrai kelyje svarbiausia išlikti ramiems ir elgtis apgalvotai – tuomet ne tik savo turtą, bet ir sveikatą apsaugoti bus paprasčiau.

Taip pat skaitykite: