Nemokami sveikos mitybos kursai

sveika mityba

Maisto gaminimo kursai populiarėja ir Lietuvoje. Kulinarijos studijos ir žinomi virtuvės šefai kviečia pasimokyti gaminti įvairius patiekalus – nuo tradicinių lietuviškų iki egzotiškų šalių virtuvių. O norintieji maitintis sveikai ir visavertiškai gali rinktis sveiko maisto gaminimo mokymus. Kuo jie ypatingi?

Apie sveiką mitybą daug kalbama ir rašoma, informacijos gausu ir internete. Vis dėlto straipsniai ir rekomendacijos yra daugiau teorinio pobūdžio, o teorija, kaip žinome, – „sausa šaka“. Kaip žinias pritaikyti praktiškai, savo virtuvėje? Kokių sveikų ir skanių patiekalų pagaminti savo šeimai? Kaip atsirinkti jiems tinkamus maisto produktus, priderinti prieskonius? Viso to galima išmokti sveiko maisto gaminimo mokymuose bei seminaruose. Į juos žmones paprastai atveda panašūs tikslai – išmokti gaminti sveikiau, derinti maisto produktus, atsikratyti vieno kito papildomo kilogramo ar kai kurių sveikatos sutrikimų. Sveiko maisto gaminimo pamokos – tai ir puiki galimybė ragauti, mėgautis maistu, pabendrauti, susirasti bendraminčių ir draugų, pasisemti kitokios patirties ir net… išreikšti save. Garsus ispanų virtuvės šefas Feranas Adria Akosta yra pasakęs: „Virtuvė – tai raiškos priemonė, kuria galima perteikti harmoniją, kūrybingumą, grožį, laimę, poetiškumą, humorą.“ Juk gyvenimas nesibaigia mokymais – pasitaikys situacijų, kai mokėjimas skaniai ir sveikai pagaminti valgį ne tik sau, bet savo svečiams pasirodys esąs vertingas dalykas.

Ne mada, o būtinybė

Subalansuotos mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja, kelių kulinarijos knygų autorė R. Šilenskienė sako, kad praktiniai sveiko maisto gaminimo seminarai dabar tampa ypač aktualūs. „Vis daugiau žmonių supranta, kad sveika mityba – ne mados, o savigarbos reikalas. Išmokęs maitintis visavertiškai ir sveikai, žmogus mažiau kainuoja valstybei, sutaupo pinigų, nes jų nereikia išleisti brangiai kainuojantiems vaistams, o svarbiausia – gali džiaugtis puikia savijauta! Žmonės jau supranta, kad malonumas valgyti „neteisingą“, nors jiems ir skanų, maistą anksčiau ar vėliau atveda prie didelės bėdos – antsvorio, įvairių sveikatos sutrikimų.“

Vyresni žmonės, paprastai turintys daugiau sveikatos bėdų, yra linkę gaminti maistą ne itin sveikai – taip, kaip nuo seno yra išmokę. Kauno visuomenės sveikatos biuro rengiamuose mokymuose jie gaus žinių tiek apie sveikatai palankių produktų pasirinkimą, jų derinimą, tiek apie gaminimo būdus, ir tai galbūt juos paskatins keisti savo mitybą. O ragaudami senjorai įsitikins, kad sveikesni patiekalai ne prastesni. Ir visa tai – nemokamai!

Teorija ir praktika kartu

Ko galima tikėtis iš sveiko maisto gaminimo mokymų? Patirtimi dalijasi subalansuotos mitybos ekspertė R. Šilenskienė. „Į juos atėję žmonės pirmiausia gauna žinių apie sveiką mitybą, išmoksta nesudėtingų sveikų patiekalų receptų, kuriems pagaminti pakanka paprastų, kartais net primirštų, produktų, ir nereikia daug laiko praleisti virtuvėje. Išmoksta ir pagrindinių maisto gaminimo principų. Juk netinkamai gamindami, per ilgai virdami ar kepdami, sugadiname ir gerus, sveikatai palankius produktus. Taip pat mokomės apskaičiuoti porcijas, kad pagamintume tiek, kiek iš karto suvalgome. Būtent toks – šviežias, ką tik paruoštas maistas ne tik skaniausias, bet ir organizmui naudingiausias“, – sako mitybos ekspertė.

Jos žodžiais, praktiniuose seminaruose žmonės dalyvauja gaminimo procese, ragauja, bendrauja, užduoda jiems aktualius klausimus: „Pavyzdžiui, ką pasiūlyti vaikams vietoj jų mėgstamų bulvių traškučių. Yra puikių alternatyvų – galima pagaminti įvairių daržovių traškučių (ypač mėgstami lapinių kopūstų „čipsai“), kuriuos valgant jaučiamas toks pat traškumas, bet kurie yra nepalyginamai sveikesni. Mokomės gaminti ir sveikus desertus be glitimo ir cukraus, jie – ne mažiau gardus, bet sveikas įprastų saldžių ir riebių saldumynų pakaitalas.“ Šilenskienė atkreipia dėmesį, kad sveiko maisto gaminimo seminaruose mokomasi ruošti įvairius patiekalus, pritaikyti juos skirtingo amžiaus, fizinio aktyvumo bei sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms. „Juk visi mes esame skirtingi, negalime mėgti tų pačių patiekalų. Svarbiausia – kad mūsų mityba būtų visavertė, suteikianti organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei kitų medžiagų“, – pabrėžia pašnekovė.

Sveikai maitintis – nebrangu

Anot subalansuotos mitybos ekspertės, visuomenėje paplitęs mitas, kad sveika mityba – tai brangi mityba. „Nieko panašaus – net ir už 200 eurų per mėnesį galima maitintis ir įvairiai, ir skaniai. Iš tiesų net skeptikai pakeičia nuomonę ir įsitikina, kad ir iš pigių produktų, vietoje užaugintų daržovių, vaisių galima paruošti tikrai labai skanių ir sveikų patiekalų“, – teigia pašnekovė.

Ji sako, kad mokymuose žmonės gauna žinių ir patarimų, kaip protingai apsipirkti savaitei, kad kasdien nereikėtų gaišti laiko: „Prekybos centre akys didelės – dažnai griebiame ir tuos produktus, kurių tuo metu norisi, bet kurių nereikia, prisiperkame ir sveikatai nenaudingų maisto produktų, išleidžiame daug pinigų. Tai vadinama emociniu pirkimu.“ Šilenskienė pastebi, kad sveiko maisto gaminimo seminarai tampa labai populiarūs, į juos susirenka vis daugiau žmonių. Visgi dažniausios dalyvės – moterys. Jos mielai lanko net ir mokamus kulinarijos kursus ir sako, kad jie turėtų būti brangesni, nes tai, ko išmokstama – gaminti paprastai, bet ne prastai, – vėliau atsiperka su kaupu.

Kauno gyventojai turi galimybę sveikos mitybos kursuose sudalyvauti nemokamai. Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų organizuojami sveikos mitybos mokymai ir degustacija laukia visų 60 metų ir vyresnio amžiaus kauniečių. Nepraleiskite progos!

Mokymų datos:

Rugsėjo 4, 18 d.

Spalio 3, 15, 25 d.

Lapkričio 7, 12, 28 d.

Gruodžio 5, 11 d.

Laikas: 13.00 val.

Adresas: studija „Sveikatai palankus“, Juozapavičiaus pr. 21-56

Būtina registracija tel. 867373593 arba 837454717

sveika mityba

Taip pat skaitykite: