Elektra iš saulės – ir daugiabutyje

saulės elektrinė

Beveik trečdalis gyventojų labai norėtų patys pasigaminti elektros iš saulės, o 60 proc. rimtai svarstytų tokią galimybę, jei nereikėtų patiems rūpintis saulės elektrinės įsirengimu. Didžioji dalis gyventojų norėtų pasigaminti elektros iš saulės dėl galimybės sumažinti išlaidas elektrai, bet stiprus motyvas yra ir aplinkosaugos idėjų palaikymas – 50 proc. Lietuvos gyventojų nurodė, kad norėtų pasigaminti elektros iš saulės, nes jiems svarbi aplinkosauga ir socialinė atsakomybė, rodo gyventojų nuomonės tyrimas, atliktas sumanių energetikos paslaugų bendrovės „Ignitis“ užsakymu.

Beveik ketvirtadalis – 23 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų – teigia norintys bet negalintys įsirengti saulės elektrinės, nes gyvena bute ir neturi savo stogo elektrinei įrengti. Ši kliūtis naudotis saulės energija ypač aktuali Vilniaus ir Klaipėdos gyventojams – atitinkamai 38 proc. ir 43 proc. apklaustųjų įvardijo, jog negali pasigaminti elektros iš saulės, nes gyvena bute.

„Didelė dalis didmiesčių gyventojų, žmonės gyvenantys daugiabučiuose dėl iki šiol galiojusios tvarkos negalėjo turėti individualių saulės elektrinių, bet nuo spalio 1 d. jau galės ir mus labai džiugina progresyvus ir pozityvus jų požiūris į saulės energetiką. Tyrimo duomenys parodė, kad dauguma Lietuvos gyventojų norėtų patys gamintis elektrą iš saulės, tik 6 proc. įvardijo, kad tokia perspektyva jų apskritai nedomina ir tokia pat dalis gyventojų neapsisprendę“, – sako Darius Montvila, valstybės valdomos energetikos paslaugų bendrovės „Ignitis“ generalinis direktorius.

Šiemet spalio 1-ąją įsigalios Atsinaujinančių energijos išteklių ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimai, leisiantys gyventojams elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje – pavyzdžiui, turėti saulės elektrinę Molėtuose, o jos pagamintą elektrą vartoti bute Vilniuje.

Žmonėms, gyvenantiems daugiabučiuose, atsiveria absoliučiai naujos galimybės tapti gaminančiais vartotojais, tačiau pokyčiai aktualūs ir individualių namų savininkams. Pagal apklausos duomenis, beveik trečdalis gyventojų labai norėtų patys pasigaminti elektros iš saulės, o 60 proc. rimtai svarstytų tokią galimybę, jei nereikėtų elektrinės įrengti savo sklype arba ant būsto stogo.

Ne tik finansinė nauda

Pagrindinis gyventojų motyvas, kodėl jie norėtų turėti individualią yra lūkestis sumažinti išlaidas elektros energijai – šį motyvą įvardijo 64 proc. apklaustųjų.

„Natūralu, kad taupymo aspektas yra dominuojantis svarstant bei priimant sprendimą, ar įsirengti nuosavą saulės elektrinę. Vis dėlto gyventojų apklausa parodė, kad finansinės naudos motyvas savarankiškai gamintis elektrą iš saulės nėra vienintelis. Pusė gyventojų nurodė, kad norėtų pasigaminti elektros iš saulės, nes palaiko aplinkosaugos idėjas, o 42 proc. teigė, jog ši galimybė jiems svarbi, nes palaiko savo pačių ir Lietuvos energetinės nepriklausomybės idėją“, – gyventojų nuomonės tyrimo rezultatus komentuoja D. Montvila.

62 proc. Klaipėdos gyventojų teigia, kad norėtų pasigaminti elektros iš saulės, nes jiems svarbi socialinė atsakomybė ir aplinkosauga. Šis motyvas aktualus 55 proc. Kauno gyventojų ir 54 proc. vilniečių.

Saulės elektrinė internetu

Sumanių energetikos paslaugų bendrovės „Ignitis“ vadovas taip pat pabrėžė, kad įmonė irgi imasi veiksmų, kad saulės energetiką padarytų kuo paprastesne ir prieinama plačiam Lietuvos gyventojų ratui. Spalį planuojama, kad startuos „Ignitis“ sukurta platforma „Saulės parkai“, suteiksianti galimybę internetu įsigyti ar išsinuomoti saulės elektrinės dalį iš nutolusio saulės parko.

„Tai unikalus projektas, kuris leis net neturint savo stogo patogiai, mažiausiomis laiko sąnaudomis tapti asmeninės saulės elektrinės savininkais ar nuomotojais ir nesirūpinti elektrinės įrengimu bei jos priežiūra, o taip pat – sumažinti sąskaitas už elektros energiją apie 60- 70 procentų. Manome, kad Atsinaujinančių energijos išteklių ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimai, bei projektas „Saulės parkai“ paskatins proveržį Lietuvos saulės energetikoje“, – teigia D. Montvila.

Gyventojų nuomonės tyrimą UAB „Ignitis“ užsakymu atliko bendrovė „Norstat“. Tyrimo metu buvo apklausta 25-70 metų amžiaus gyventojų visoje Lietuvoje. Apklausoje dalyvavo 1000 žmonių.

Taip pat skaitykite: