Daugėja keliaujančių senjorų

Šiuolaikiniai jauni žmonės dažnai vadinami pasaulio piliečiais – jie keliauja, atranda naujas vietas ir žmones, susipažįsta su kitomis kultūromis ir tradicijomis, ragauja vietinį maistą. Tai patirti nori ir vyresnioji karta, kuri vis dažniau leidžiasi į keliones po užsienį. Tik, be viso to, brandiems žmonėms svarbu komfortas – visais įmanomais atžvilgiais.

kelionės

Prasidėjo Turkijos odisėja

Šešiasdešimtmetė mokytoja Regina kadaise daug keliavo, žavėjosi miestų architektūra ir gamtos grožiu. Vėliau keliones po užsienį pakeitė atostogos Lietuvos pajūryje su šeima. Viskas pasikeitė, kai prieš aštuonerius metus Reginos vyras už puikius darbo rezultatus gavo kelionės kuponą. Sutuoktiniai pasirinko Turkijos kurortą su „viskas įskaičiuota“ programa. „Tada ir prasidėjo Turkijos odisėja, – pasakoja moteris. – Ten mums patiko viskas, pradedant klimatu ir gamta ir baigiant aukščiausio lygio aptarnavimu. Todėl, be atostogų Palangoje, pradėjome vykti ir į Turkiją, kur visada geras oras!“

Moters pastebėjimais, turkai yra geros nuotaikos ir atsipalaidavę, ir ši pozityvi energija atostogų metu užkrečia. Regina yra rusų kalbos mokytoja, todėl sunkumų susikalbant su vietiniais neiškyla – visi, pradedant viešbučių personalu, baigiant turgaus prekeiviais gatvėje, moka šią kalbą.

Moteris atskleidžia, kad esminis dalykas brandesniems keliautojams yra komfortas. „Mes nenorime ieškoti oro uoste, kaip nusigauti iki viešbučio. Nesinori ir atskirai pirkti lėktuvo bilietų, o tuomet užsakinėti viešbučio. Ar kaskart ieškoti, kur pavalgyti. Visas šias paslaugas norisi gauti vienu užsakymu. Kad rūpintis reikėtų tik tuo, kaip sutalpinti krūvą savo ir vyro drabužių ir batų į lagaminus, – šypsosi Regina ir priduria: – Mano jaunesnė sesuo dar turi užsidegimo keliauti po pasaulį. O man norisi poilsio, geros kokybės aptarnavimo ir gero oro. Ir labai patinka gyventi viešbutyje prie jūros.“

kelionės

Vyresnių keliautojų daugėja

„Kidy Tour“ produkto vadovės Neringos Kurtinaitienės teigimu, vyresnių keliautojų skaičius auga. Remiantis kelionių organizatoriaus duomenimis, šiuo metu 8,2 proc. visų keliaujančiųjų sudaro šešiasdešimtmečiai ir vyresni. Prieš metus šis skaičius siekė 7 proc. Vyriausiajai kelionių organizatoriaus keliautojai – 92-eji.

„Vyresni keliautojai dažnai renkasi sėslesnį poilsį prie jūros, mėgsta Turkiją ir Egiptą. Dažnai ieškoma tiesiog švaraus, tvarkingo viešbučio su gerais atsiliepimais. Taip pat jiems svarbi vieta, pageidaujama, kad būtų galimybė išeiti pasivaikščioti. Pastebime, kad jie dažnai keliauja po vieną“, – apie vyresnių keliautojų įpročius pasakoja N. Kurtinaitienė.

Jos teigimu, tokie keliautojai vertina „viskas įskaičiuota“ paketus, kad nereikėtų sukti galvos atostogų metu. „Dažnai tai jau ne pirmą kartą į Turkiją keliaujantys, aplankę ir išvažinėję gražiausias vietoves, dabar atvykstantys tik ramiai pailsėti. Neretai šiuos keliautojus lydi frazė: „Aš jau ten viską žinau“, – pastebėjimais dalijasi N. Kurtinaitienė.

kelionės

Skirtingi kartų poreikiai

Puikus brandaus amžiaus keliautojų pavyzdys galėtų būti vokiečių turistai. Jie keliauja po 3–4 kartus per metus, mėgsta poilsines keliones ir atostogauja ne trumpiau kaip savaitę. Atostogoms dažniausiai renkasi užsienio šalis, į kurias skrenda lėktuvu. Daug dėmesio skiria viešbučio pasirinkimui. Vokiečiai jaučiasi nusipelnę gero poilsio ir mėgaujasi atostogomis. Pamažu tai perima ir kitų Europos šalių gyventojai.

Pastebima, kad visi vyresni europiečiai atostogauja ilgiau nei jaunoji karta ir didelį dėmesį skiria kelionės biudžetui. „Organizuojant keliones, svarbu atsižvelgti į skirtingų kartų poreikius, – teigia N. Kurtinaitienė. – Stengiamės skatinti brandaus amžiaus žmones keliauti, todėl taikome jiems papildomų nuolaidų. Pavyzdžiui, keliautojams nuo 60-ies metų suteikiame papildomą 5 proc. nuolaidą kelialapiams į Turkiją ir Egiptą.“

Kelionių ekspertės teigimu, populiariausias laikotarpis į Turkiją tarp vyresnio amžiaus žmonių yra balandis, gegužė, rugsėjis ir spalis. Iš šios šalies kurortų dažniausiai poilsiaujama Alanijoje, Kemere ir Sidėje. Tokį pasirinkimą lemia geras kainos ir kokybės santykis ir didelė viešbučių pasiūla. Taip pat brandūs lietuviai dažnai renkasi poilsį Egipte nuo lapkričio iki vasario mėnesio, kuomet būna ne taip karšta ir kainos žemesnės nei vasaros mėnesiais.

Taip pat skaitykite: