Kaip elgtis ekstremalių situacijų atveju?

„Žinojimas saugo“ – tokiu pavadinimu šiandien Vidaus reikalų ministerija (VRM) kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu prie VRM pradeda gyventojų saugumui užtikrinti ir didesniam informuotumui, kaip elgtis ekstremalių situacijų atveju, skatinti skirtą informacinę kampaniją.

Artėjant spalio 1–4 dienomis Lietuvoje vyksiančioms valstybinio lygio civilinės saugos funkcinėms pratyboms, kurių metu bus vertinama, kaip šalies institucijos yra pasirengusios reaguoti ir vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas siekiant užtikrinti gyventojų apsaugą, jei įvyktų branduolinis ar radiologinis incidentas Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje.

„Turime būti pasiruošę visiems galimiems scenarijams, todėl pratybų niekada nebus per daug, kai kalbame apie gyventojų saugumą. Kaip ir svarbu tai, kad laiku gauta žinutė gali padėti išvengti pavojaus ar nelaimės. Kuo žmogus bus geriau informuotas, jį pasieks perspėjimo pranešimai, jis žinos, kaip elgtis ekstremalios situacijos atveju, tuo saugesnis jis bus“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM duomenimis, šiandien maždaug tik 40 proc. Lietuvos gyventojų yra pasiekiami trumpaisiais pranešimais, kurie informuoja apie galimą pavojų. 4 proc. gyventojų yra savarankiškai išjungę šią funkciją savo mobiliuosiuose telefonuose. Trumpaisiais perspėjimo pranešimais gyventojai paprastai informuojami apie stiprius vėjus, dideles automobilių avarijas keliuose, įvairias pavojų galinčias kelti situacijas ar nelaimes.

„Labai svarbu, kad ir patys žmonės rūpintųsi savo ir artimųjų saugumu. Nuo 2012 m. Lietuvoje veikia gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema (GPIS). Kad gautų trumpuosius perspėjimo pranešimus apie gresiantį pavojų ar susidariusią ekstremaliąją situaciją, gyventojai savo mobiliajame telefone turi būti aktyvavę korinio transliavimo funkciją“, – sako Edgaras Geda, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos viršininkas.

Spalio 1-ąją, pirmą pratybų dieną, 10.15 val. bus tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. Ši gyventojų perspėjimo sistema įprastai yra tikrinama dukart per metus, tačiau dėl vyksiančių valstybinio lygio civilinės saugos funkcinių pratybų šiais metais ji bus tikrinama spalio 1 d. Patikrinimo metu bus įjungiamos sirenos, gyventojams bus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai į mobiliuosius telefonus. Šie pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos gali priimti tik tie telefonai, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.

Vidaus reikalų ministerija kviečia gyventojus pasitikrinti, ar savo mobiliuosiuose telefonuose jie yra šią funkciją įsidiegę, ar perspėjimo pranešimai juos pasiekia. Kaip aktyvuoti korinio transliavimo funkciją savo telefone, galite rasti užsukę į LT72 svetainę, skirtą Lietuvos pasirengimui ekstremalioms situacijoms – https://www.lt72.lt/go.php/lit/Telefonu-modeliai-ir-ju-nustatymai

Taip pat skaitykite: