,

Naudinga bičių dovana – propolis

Įsibėgėjus mokslo metams į darželių grupes ir mokyklų klases renkasi ne tik vaikai, bet ir virusai bei bakterijos. Iš bitininkų pasisakymų girdime, kad imuniteto stiprinimo ir veiksmingiausio vaisto nuo peršalimo turėtume ieškoti ne kur kitur, o lietuviškuose aviliuose.

Bičių iš augalų suneštas pikis arba kitaip vadinamas propolis išties daro stebuklus – šios medžiagos gydomąjį efektą nulemia daugybė biologiškai veiklių medžiagų, įeinančių į jo sudėtį. Vertingiausia iš jų yra dervos, kuriose gausu fenolinių rūgščių ir flavonoidų. Propolio naudą sveikatai patvirtina šimtai mokslinių tyrimų. Gydytojai ir natūralios medicinos šalininkai taip pat vieningai sutaria, kad bičių pikis efektyviai stiprina imuninę sistemą, todėl yra puiki apsaugos nuo ligų priemonė.

„Tikruoju sveikatos eliksyru propolis vadinamas dėl daugelio gydomųjų savybių. Tyrimai rodo, kad jis turi net priešvėžinių savybių – sudėtyje esantys keli šimtai aktyvių organinių junginių ne tik sumažina vėžio riziką, bet ir sušvelnina šalutinį chemoterapijos vaistų poveikį. Propolis naikina virusus ir bakterijas, padeda gydyti ne tik peršalimo ligas, bet ir nevaisingumą, veikia kaip antidepresantas. Lėtina senėjimą, padeda kaupti kolageną ir elastiną“, – kelias iš daugelio unikalios medžiagos gydomųjų savybių vardina šeimos gydytoja Neringa Martinonienė.

propolis

Dažniausiai susirūpiname savo sveikata, kai pasijuntame blogai – vargina skausmai, nuovargis, šaltuoju metų laiku – pajutę pirmuosius peršalimo simptomus. Kada iš tikrųjų reiktų pradėti stiprinti savo sveikatą? Ir ar bičių pikis yra pajėgus įveikti visas mūsų sveikatos bėdas?

– Savo pacientams visuomet patariu sveikata rūpintis visais metų laikais, rinktis natūralias sveikatos stiprinimo priemones – sportuoti, propaguoti sveiką gyvenseną, mažiau stresuoti, daugiau ilsėtis, įsiklausyti į savo kūną, nes dažniausiai jis pats pasako, kad jam kažko trūksta. Kalbant apie bičių pikį, tai jis visų ligų neišgydys – toks vaistas dar neišrastas, bet vartojant propolį galima atitolinti begalę ligų. Kasdien stiprinant organizmą nebus baisus šaltasis sezonas, nes jeigu ir sunegaluosite, tai, tikėtina, kad simptomai greitai praeis. Propolis yra nepamainoma priemonė daugelyje organizmo stiprinimo sričių.

Kokiomis savybėmis pasižymi bičių pikis?

– Bičių pikyje jau identifikuota daugiau kaip 300 biologiškai aktyvių medžiagų. Tai viena populiariausių priemonių pasaulyje, žinoma dėl plataus veikimo spektro, stiprinanti imuninę sistemą, mažinanti uždegimą, naikinanti bakterijas, praturtinanti organizmą antioksidantais. Propolis ne tik sustiprina natūralų organizmo gebėjimą apsisaugoti nuo sveikatai pavojingų mikroorganizmų, bet taip pat skatinta sveikų audinių atsistatymą, didina organizmo atsparumą nepalankiems išoriniams poveikiams. Bičių pikis padidina imuninių ląstelių aktyvumą, gerina ir stimuliuoja ląstelių energijos apykaitą, skatina sveikatos gerinimo procesus, o jame esantys mineralai didina organizmo leukocitų aktyvumą ir atsparumą infekcinėms ligoms. Propolyje esantis didelis kiekis flavonoidų veikia įvairias bakterijas ir stabdo jų vystymąsi, tačiau kartu nesunaikina naudingos organizmo mikrofloros. Bičių pikio nauda sveikatai daugiau nei akivaizdi, deja dažnai nepelnytai pamiršta.

Vaikų peršalimo ligos išvargina visą šeimą. Vaikai užsikrečia vieni nuo kitų, darželyje, mokyklose. Pasveikę ir vėl suserga. Ar tokiu atveju galima duoti propolio ir vaikams?

– Ne tik galima, bet ir labai verta. Labai svarbu pastebėti ligos pradžią, jei neduodate bičių pikio nuosekliai. Bičių pikis saugus naudoti vaikams kaip priemonė, padedanti išvengti kvėpavimo takų infekcijų, peršalimo, ausies infekcijų. Ypatingai efektyvus lietuviškas propolis, kurio sudėtyje yra vitaminas C ir augalų ekstraktai – imbieras, mentolis, erškėtuogės, avietės. Vaikams jis net neatrodys kaip vaistas, kurio daugelis bijo ar tiesiog nemėgsta – avietinis jo skonis panašus į tikrą skanėstą. Naudingesnės medžiagos peršalimo prevencijai ir gydymui galima bandyti ieškoti, bet realu – nerasti išvis.. Propolis su vitaminu C ne tik stiprina imunitetą, bet net jau ir atsiradus pirmiesiems peršalimo požymiams, nugali įvairias bakterijas ir virusus, padeda numalšinti tokius pirmuosius požymius, kaip gerklės perštėjimas, skausmas ryjant,ar užsikimšusi nosis. Sudėtinės dalys dezinfekuoja, drėkina ir apsaugo gleivinę. Noriu taip pat pabrėžti, kad bičių pikis sumažina pašalinį vaistų poveikį. Taikant bičių pikio preparatus kompleksiškai su kitomis terapijos priemonėmis pasveikstama daug greičiau.

bitės

– Ar tai reiškia, kad susirgus galima išvengti ligos gydymo cheminiais vaistais?

– Nuosekliai vartojant šią natūralią priemonę, tikrai galima, nes taip žmogus išsaugo organizmo atsparumą ligoms. Laiku pastebėjus pirmuosius peršalimo ligos požymius, taip pat galima ją įveikti be jokių cheminių vaistų. Nors kalbame apie peršalimo ligas, norėčiau paminėti, kad bičių pikis gydo ir nudegimus – yra toks pat efektyvus, gydant II laipsnio nudegimus, kaip ir kiti vaistinėse parduodami vaistai. Taip pat bičių pikis šalina karpas, padeda gydyti pūslelinę – mažina skausmą, paraudimą, tinimą, odos sausumą ir skilinėjimą, pagreitina patį gijimą. Propolis gali padėti ir nuo apsinuodijimo maistu. Taip yra dėlto, kad bičių pikis naikina bakterijas ir virusus, kurios galėjo sukelti apsinuodijimą. Kartais bičių pikis padeda net tada, kai antibiotikai tampa neveiksmingi.

Teko girdėti, kad propolis gali sumažinti aukštą kraujo spaudimą.

– Propolis tikrai mažina aukštą kraujo spaudimą, taip pat gliukozės kiekį kraujyje, kas reiškia, kad jis iš esmės gerina kraujo sudėtį. Be spaudimo mažinimo, verta paminėti, kad bičių pikyje itin gausu antioksidantų, kurie stiprina organizmą ir kofeino rūgšties, kuri suteikia energijos. Jeigu kamuoja nuovargis, propolis tikrai gali padėti. Kaip ir padėti įveikti nerimą ir stresą.

– Ar nuolatinis propolio preparato vartojimas nepripratins organizmo prie šios medžiagos, kuriai jis gali tapti tiesiog atsparus?

– Dažnai užduodamas klausimas. Pikio antibakterinis poveikis pasižymi tuo, kad jį vartojant neatsiranda jam atsparių mikroorganizmų formų, kai tuo tarpu vartojant antibiotikus mikroorganizmai greitai prie jų prisitaiko ir tampa jiems atsparūs.

žurnalas senjorams 60+

– Kaip patartumėte teisingai vartoti propolį ? Ir ar visi jį gali vartoti?

– Įsigyti propolio galima pačiomis įvairiausiomis formomis – kaip vaistinį ekstraktą, maisto papildą, aliejų, purškalą ar tepalą. Bičių pikis gali būti parduodamas mišiniuose su medumi arba atskirai. Lietuvos ūkininkai parduoda natūralius bičių pikio produktus. Patogiausia vartoti bičių pikių ekstraktą tabletėse arba tinktūrą. Propolį antibakteriškai galima vartoti vieną arba kartu su kitomis priemonėmis, taip pat ir antibiotikais. Dažna problema, kodėl žmonės atsisako vartoti bičių pikį yra jo skonio savybės. Daugelis žmonių paprasčiausiai nemėgsta bičių produktų, ypač vaikai. Džiugina tai, kad vaistinėse galima rasti natūralių, bet skanių, net vaikams patinkančių propolio tablečių su vitaminu C ir uogų ekstraktais. Šių tablečių dėka nušaunami du zuikiai, nes ne tik stiprinamas imunitetas, bet ir slopinami nemalonūs peršalimo pojūčiai bei greičiau pasveikstama. Šį derinį ypatingai rekomenduoju vartoti tuomet, kai skauda gerklę, kadangi šios medžiagos dezinfekuoja, nuskausmina, drėkina burnos gleivinę, gydo jos pažeidimus.

Noriu pabrėžti, kad sergant nutraukti gydytojo jau paskirtą gydymą ir imti savarankiškai gydytis propolio preparatais nederėtų, nes tai yra labai aktyvi medžiaga. Šalia visuomet yra šeimos gydytojai, kurie patars, kada ir kokiais kiekiais vartoti šį preparatą.

Taip pat skaitykite: