Košė – ir pusryčiams, ir vakarienei

Spalio 10 d. minima Pasaulinė košių diena – puiki proga prisiminti šį lengvai pagaminamą patiekalą, tinkamą ir pusryčiams, ir vakarienei. Nors šis valgis daugeliui gerai pažįstamas ir mėgstamas, visgi yra ko dar pasimokyti – specialistų teigimu, net ir tokio sveiko maisto negalima valgyti per dažnai ar pernelyg saldžiai gardinti. Kokie gi yra Lietuvos gyventojų košių valgymo įpročiai ir kaip išsirinkti bei pasigaminti košę, kuri būtų naudinga organizmui?

košė

Avižos – lietuvių mėgstamiausios

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos direktorė Vilma Drulienė pastebi, jog populiariausios titulo neabejotinai nusipelnė avižinių dribsnių košė. Jos teigimu, šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais Lietuvoje iš viso nupirkta kiek daugiau nei 4 mln. košės pakuočių, iš kurių didžiąją dalį sudaro avižinių dribsnių.

„Pirkėjai ieško produktų, kurie būtų paprastai ir greitai pagaminami, todėl avižinių dribsnių populiarumas nestebina. Visgi reikėtų pastebėti ir tai, kad auga susidomėjimas paįvairintais klasikiniais skoniais – vis populiaresnės tampa ne vien košės su mėlynėmis ar avietėmis, bet ir su kitais priedais – pavyzdžiui, grikių košė su vištiena“, – teigia lietuviško prekybos tinklo komercijos direktorė.

Lauke šalta – valgykite grikius, nėra nuotaikos – avižas

„Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas aiškina, jog nepaisant įvaizdžio, kad visos košės sveikos, prieš renkantis košę, reikėtų susipažinti su jų savybėmis.

„Viena sveikiausių yra avižų košė, kuri puikiai dera su uogomis ir vaisiais. Avižose gausu kalio, fosforo, magnio ir kitų vitaminų, kurie padeda sureguliuoti skrandžio veiklą. Be to, avižos gerina nuotaiką ir suteikia daug energijos. Tuo metu kitos lengvai paruošiamos kruopos, pavyzdžiui, grikiai, labiau tinka vėsiam orui, nes ilgiau suteikia sotumo jausmą ir šildo organizmą.

Grikiai taip pat stiprina kraujagysles ir puikiai tinka, jei kraujyje padidėjęs cholesterolio kiekis“, – sako specialistas.

Rinktis sorų kruopas A.Poleninas rekomenduoja laikantis dietos, mat jos stabdo riebalų kaupimąsi.

Bolivinių balandų kruopos populiarios tarp vegetarų, nes suteikia daug mėsoje esančių maistinių medžiagų, bet yra labai lengvai virškinamos. Vis labiau populiarėja ir visagrūdės kruopos – kuo mažiau jos apdorotos, tuo geriau tinka virškinimo problemų turintiems žmonėms.

„Kaip ir bet kokio kito maisto, košių nederėtų valgyti per dažnai. Daug sveikiau yra valgyti įvairiai, išbandyti įvairias košes su skirtingais priedais – uogomis, vaisiais ir net daržovėmis.

Reiktų atkreipti dėmesį ir į košės gamybos ypatumus. Žmonės įpratę jas persaldinti arba palikti virti per ilgai, o taip dalis naudingųjų medžiagų pašalinama“, – aiškina A. Poleninas.

Grikių košė – salotos su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

• 1/2 puodelio neskrudintų grikių

• 1,5 puodelio vandens

• šviežių bazilikų lapelių

• krapų, mėtų ar petražolių

• 1/2 puodelio vyšninių pomidorų, perpjautų perpus

• 1/3 puodelio supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų

• 1 smulkiai supjaustytos česnako galvos

• 1 puodelio grubiai supjaustytų agurkų be sėklų minkštimo

• 2 šaukštų alyvuogių aliejaus

• 1 citrinos sulčių

• jūros druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas

Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusausinkite ir palikite atidengtus. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.

Avižinių dribsnių košė su kokosų pienu ir avokadu

Reikės:

• 1/2 puodelio avižinių dribsnių

• 3/4 puodelio kokosų pieno

• 1 šaukšto ispaninių šalavijų sėklų

• 1/2 avokado, supjaustyto griežinėliais

• 1/2 šaukšto migdolų sviesto

• kokosų drožlių papuošimui

• žiupsnelio cinamono

Paruošimas

Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite ispaninių šalavijų sėklas ir migdolų sviestą. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.

Bolivinių balandų kruopų košė su uogomis ir riešutais

Reikės:

• 1 stiklinės bolivinių balandų kruopų

• 1,5 stiklinės vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos)

• 1 stiklinės pieno

• 1/2 stiklinės graikinių riešutų

• 2 šaukštų cukraus

• 4 šaukštų skysto medaus

• 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono

Paruošimas

Išvirkite bolivinių balandų kruopas. Sausoje keptuvėje 5 minutes pakepinkite graikinius riešutus. Vėliau vyšnias sumaišykite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, būtinai jas nusausinkite). Į bolivinių balandų košę suberkite uogas ir riešutus, užpilkite pienu ir įmaišykite medų.

Ar šis straipsnis buvo naudingas?
Išreikškite savo nuomonę ir taip padėkite mums tobulėti!
Patiko
Nepatiko