Skausmo kentėti negalima

nugaros skausmas

Siekiant didinti lėtinio skausmo diagnozavimo ir gydymo galimybes tiek vaikams, tiek suaugusiems, papildytas sąrašas specialistų, galinčių tokias paslaugas teikti. Nuo šiol tiems pacientams, kuriems lėtinis skausmas trunka ilgiau nei 3 mėnesius ir nesibaigia sugijus pažeistiems audiniams, galės pagelbėti ne tik gydytojai anesteziologai reanimatologai, neurologai, neurochirurgai, onkologai chemoterapeutai ar onkologai radioterapeutai, bet ir gydytojai radiologai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šis, iš pirmo žvilgsnio atrodytų, nedidelis pakeitimas – dar vienas žingsnis, susijęs su lėtinio skausmo gydymo proveržiu šalyje. Taip tikimasi, mažinti laukiančiųjų eiles, o tai reiškia – greičiau pagerinti pacientų, kenčiančių dėl lėtinio skausmo, gyvenimo kokybę.

„Praėjusių metų pabaigoje pagaliau buvo atsigręžta į daugelį metų pamirštą sritį ir pirmą kartą šalies istorijoje nustatyta, jog lėtinis skausmas laikomas atskira liga, slopinančia organizmo funkcines galias ir neigiamai veikiančia gyvenimo kokybę. Dabar, žengę svarbiausius pirmuosius žingsnius, ieškome būdų, kaip stiprinti šią sritį, didinti pagalbos teikimo galimybes. Specializuoto skausmo diagnozavimo ir gydymo procedūras galinčių atlikti specialistų gausinimas – viena jų“, – sako ministras A. Veryga.

Skausmo gydymui Lietuvoje didėjančiu dėmesiu džiaugiasi ir pirmosios šalyje skausmo klinikos vadovas.

„Džiaugiuosi, kad galimybės pacientams gauti specializuotą skausmo gydymo pagalbą gerėja ir prie paslaugų teikimo prisijungia vis daugiau gydytojų specialybių. Tokias naujoves vertinu teigiamai. Vienas iš darbo grupės, rengusios naująjį paslaugų aprašą, tikslas ir buvo sudaryti sąlygas paslaugų plėtrai Lietuvoje. Akivaizdu, kad idėja buvo reikalinga ir toliau sėkmingai vystoma“, – sako Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Santaros klinikų Skausmo medicinos centro vedėjas Alfredas Vaitkus.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Radiologijos klinikos vadovas, Lietuvos radiologų asociacijos vadovas prof. Algidas Basevičius sako, jog pakeitimai atvers galimybes gydytojams radiologams patiems atlikti tas procedūras, kurių iki šiol, nepaisant turimos kompetencijos, jie teisės atlikti neturėjo.

„Iki šiol, atliekant tam tikras intervencines procedūras turėjo dalyvauti gydytojai anesteziologai reanimatologai. Tai buvo neracionalu ir nepatogu. Todėl itin teigiamai vertinu pakeitimus, įgalinančius gydytojus radiologus savarankiškai atlikti blokadas nuskausminimo tikslais ar kitas nuskausminimo procedūras, apibrėžtas gydytojo radiologo normoje. Atitinkamos kvalifikacijos ir intervencinės radiologijos srityje dirbantys radiologijos specialistai tam turi visas reikiamas kompetencijas ir patirtį“, – sako prof. A. Basevičius.

Turimais duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį pagalbos į medikus dėl lėtinio skausmo kreipėsi beveik pusšešto tūkstančio žmonių, jiems suteikta daugiau nei 10 tūkst. Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto (PSDF) lėšomis apmokamų diagnostikos ir gydymo paslaugų.

SAM primena, kad jau anksčiau išplėstas skausmo gydymo paslaugų spektras, taip pat numatyta, kad vietoje anksčiau buvusių invazinių dienos stacionaro paslaugų, kurias galėjo teikti tik vienos specialybės gydytojai anesteziologai reanimatologai, turi būti teikiamos naujos ambulatorinės specializuotos skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugos.

Be to, jau anksčiau numatyta, kad pagalbą kenčiantiems lėtinį skausmą, teikia specialistų komandos, į kurių sudėtį įeina gydytojas, psichologas ir kineziterapeutas, teikiantys paslaugas pagal Tarptautinės skausmo studijų asociacijos rekomendacijas. Šios paslaugos daugiau atitinka kai kurių socialiai labiau pažeidžiamų pacientų grupių poreikius: nustatytas tam tikrų paslaugų teikimas paciento namuose, kai pacientas dėl sunkios fizinės būklės negali atvykti į sveikatos priežiūros įstaigas.

Taip pat skaitykite: