Netaupykite saugumo sąskaita

Nors į antrąją pusę persiritęs ruduo lietuvius dar pradžiugino maloniais orais, artėjantis lapkričio mėnuo vairuotojams signalizuoja apie padangų keitimo sezoną. Pagal Kelių eismo taisykles (KET), automobilio apavą į žieminį reikia keisti nuo lapkričio 1-osios, tačiau draudimo bendrovės „Ergo Lietuvoje“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas akcentuoja, kad tą derėtų daryti atsižvelgiant ne tik į teisinius reikalavimus, bet ir kitas aplinkybes.

padangos

Pastarųjų metų oro sąlygos vairuotojus Lietuvoje iš tiesų verčia stipriai pasukti galvą, kada derėtų pasikeisti padangas. Nors šalyje kol kas laikėsi santykinai aukšta oro temperatūra , o sinoptikai sniego nepranašauja, R. Bieliauskas ragino stebėti orus.

„Jei lauke temperatūra siekia 10 laipsnių šilumos ar dar daugiau, žieminių padangų tikrai nereikia. Tačiau spalio pabaiga pasižymi tuo, kad orai gali pasikeisti kone per naktį. Net jei diena buvo itin šilta, per naktį gali susiformuoti plikledis, galintis nemaloniai nustebinti daugelį“, – sakė draudiko atstovas.

Kad tokių situacijų būtų išvengta ir vairuotojai į slidų kelią neišvažiuotų su vasarinėmis padangomis, ekspertas rekomenduoja nuolat sekti orų prognozes. O esant reikalui, užsukti į autoservisą pasikeisti padangų, net jei neatėjo lapkričio 1-oji.

„Stebėkite ilgalaikes prognozes. Nors jos ne visuomet būna tikslios, vis dėlto leidžia susidaryti vaizdą, kokių orų galima tikėtis artimiausiu metu. Jei pamatysite, kad temperatūra ilgesniam laikotarpiui žadama žemesnė nei 7 laipsniai šilumos, rimtai pagalvokite apie padangų keitimą, nes būtent ši riba yra kritinė“, – perspėjo R. Bieliauskas.

Netaupykite saugumo sąskaita

Draudimo bendrovės atstovas vairuotojams priminė, kad pagal KET nuo lapkričio 10 d. jau draudžiama eksploatuoti transporto priemones su vasarinėmis padangomis. Už minėtą pažeidimą gali grėsti ne tik piniginė bauda, bet ir techninės apžiūros panaikinimas.

„Svarbu atsiminti, kad žieminių padangų protektoriaus gylis negali būti mažesnis nei 3 mm. Taip pat derėtų žinoti, kad draudžiama ant vienos automobilio ašies naudoti skirtingas padangas, kadangi tai gali lemti automobilio nestabilumą“, – įspėjo R. Bieliauskas.

Ekspertas ragino vairuotojus netaupyti saugumo sąskaita. Prieš keičiant ratus derėtų atkreipti dėmesį, koks yra padangų stovis. Jei jos senos, pažeistos ar nusidėvėjusios, tokių padangų naudoti nederėtų.

„Padangos yra pirmoji tarpinė grandis tarp automobilio ir kelio. Jei jos tinkamai neatliks savo funkcijos, net ir geri vairavimo įgūdžiai gali neišgelbėti. Būtent todėl dar spalio viduryje reikėtų patikrinti žieminių padangų būklę, kad nebūtų per vėlu“, – patarė draudiko atstovas.

Galite negauti išmokos

Netinkamos padangos gali užtraukti ne tik piniginę baudą ar techninės apžiūros panaikinimą, bet ir lemti dar didesnius nemalonumus avarijos metu. R. Bieliauskas įspėjo, kad padarius eismo įvykį su netinkamomis padangomis, draudimo išmokos tikėtis neverta.

„Draudimas negalioja tuomet, kai eismo įvykis padaromas automobiliu su eksploatacijai netinkamomis padangomis. Tokiu atveju, jei automobilis yra apdraustas, draudikas atlygins nukentėjusiajam žalą, bet analogiška suma regreso tvarka bus išsireikalauta iš kaltininko. Suprantama, analogiškoje situacijoje kasko taip pat negalioja“, – teigė R. Bieliauskas.

Kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas kelyje, draudimo bendrovės atstovas ragino nedelsti iki paskutinės dienos, kai galima legaliai išvažiuoti į kelią su vasarinėmis padangomis. Be to, nusprendus pasikeisti padangas, R. Bieliauskas siūlė įsitikinti, ar ratai yra tvirtai priveržti.

„Kai tik artėja lemtingi terminai, vairuotojai suplūsta į „garažėlius“ bei autoservisus keisti padangų. Todėl ima formuotis ilgos eilės, kyla nepatogumų, o dėl didelio krūvio mechanikai kartais pamiršta ir ratus priveržti. Štai kodėl svarbu vadovautis ne tik KET, bet ir kitais faktoriais“, – patarė R. Bieliauskas.

Taip pat skaitykite: