Pagarba mirusiam – ne apkrautas kapas

sausio 13

Jau ateinantį savaitgalį prisiminsime ir pagerbsime išėjusius artimuosius, ant jų kapų degdami žvakutes ir dėdami gėles. Nors mažų liepsnelių horizontas, pirmųjų lapkričio dienų vakarais nušviečiantis miestų ir miestelių kapinaites, atrodo jaukiai ir ramiai, vis dėlto derėtų nepamiršti, kad šis grožis, vėliau tinkamai nesutvarkytas, gali pakenkti gamtai.

Apie tai, kokias tvarias ir aplinkai draugiškas alternatyvas galite rinktis ir kaip atsakingai rūšiuoti žvakes, gėles ir kitas dekoracijas, papasakojo etnologė Jūratė Bytautė ir atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis.

Atsigręžimas į gamtą ir natūralumą

Kaip teigia etnologė J.Bytautė, šiuo metu kapų priežiūros, puošimo tradicijos po truputį grįžta į mūsų senelių laikus.

„Prieš bene dešimtmetį buvo toks etapas, kai ant kapų, rodos, norėta sukrauti visko ir kuo gausiau. Tai tarsi turėjo atspindėti, kiek daug materialinių gėrybių turime. Dabar, vėl atsigręžiant į gamtą, natūralumą, ekologiją, suprantant, kad irgi esame gamtos dalis, vėl ieškoma būdų, kaip brangių žmonių atminimą pagerbti nekenkiant mus supančiai aplinkai“, – pasakoja J.Bytautė.

Etnologės teigimu, mūsų seneliai išėjusius artimuosius pagerbdavo laikydamiesi įvairių tradicijų: kapinaitėse buvo deginami laužai iš senų nuvirtusių kryžių, giedamos giesmės, dalijamasi vaišėmis, dalį jų paliekant kaip duoklę išėjusiems brangiems žmonėms.

Galimos alternatyvos

Žvakės ir dirbtinės gėlės, kuriomis įprastai puošiami artimųjų kapai, turi nebrangias ir kur kas tvaresnes alternatyvas.

„Vietoj dirbtinių puošmenų gausos, galima pasodinti krūmelį ar, pavyzdžiui, išėjusio artimojo labiausiai mėgtas gėles. Tai simbolizuotų ir savotišką jo grįžimą į gamtą, ir būtų estetiškas, ekologiškas, ilgaamžis sprendimas. Galiausiai ant kapo galima padėti tuo metu žaliuojančius augalus ar eglišakius, kaip kad darė mūsų seneliai“, – pasakoja etnologė.

Pasak J.Bytautės, egzistuoja ir tvaresnė alternatyva žvakėms iš parafino – tai bičių vaško žvakės. Jos yra natūralios, neturi toksinių medžiagų. Tiesa, bičių vaško žvakės dega trumpiau nei parafininės, bet skleidžia nekenksmingą, jaukesnę liepsnos šviesą. Bičių vaško žvakutėmis etnologė skatina papuošti ne tik savo artimųjų, bet ir apleistus kapus, taip parodant pagarbą išėjusiems, kitų pamirštiems žmonėms.

Tinkamo rūšiavimo svarba

Kaip pastebi atliekų tvarkymo įmonės vadovas R.Draskinis, kurias dekoracijas artimųjų kapams bepasirinksite, labai svarbu jas vėliau tinkamai išrūšiuoti. Mat net iš pirmo žvilgsnio aplinkai pakenkti negalinčios gyvos gėlės, išmestos netinkamai, irgi daro žalą.

„Prie kapinių įprastai yra rūšiavimui tinkami konteineriai, į kuriuos galite patogiai sumesti atliekas. Jei šie konteineriai būtų pilni, atliekas tvarkingai palikite šalia jų. Tinkamai atskirdami ir rūšiuodami žaliąsias, plastiko, stiklo ir tekstilės atliekas, prisidėsite prie to, kad kuo mažiau šiukšlių pasieks sąvartynus ar, žiūrint dar plačiau, vandenynus“, – apžvelgia R.Draskinis.

Jis pateikia rekomendacijas, kaip tinkamai rūšiuoti dažniausias kapinių dekoracijas, ant jų susidariusias atliekas ar tvarkymo priemones.

Į žaliųjų (organinių) atliekų konteinerius reikėtų išmesti nužydėjusias gėles, nugrėbtus lapus ir pan. Šios atliekos keliauja į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles, kuriose gaminamas kompostas, tinkamas apželdinti. Išmetus žaliąsias atliekas į buitinių atliekų konteinerius, jos čia pus, skleis nemalonų kvapą.

Į plastiko konteinerius reikėtų mesti plastikinius ir metalinius žvakių indelius (prieš tai iš jų išvalius vaško likučius), plastikinius gėlių vazonėlius, dirbtines plastikines gėles (prieš tai nuo jų pašalinus tekstilę, jei tokios esama).

Į tekstilės konteinerius reikėtų mesti dirbtinių gėlių ar kitų puošmenų tekstilines dalis, tvarkant kapus sunaudotas tekstilines darbo pirštines. Į stiklo konteinerius reikėtų mesti stiklines žvakides (prieš tai iš jų išvalius vaško likučius), kitus stiklinius indelius.

Taip pat skaitykite: