Vairavimas šaltuoju sezonu

Prasidedant šaltajam sezonui Susisiekimo ministerija ragina vairuotojus kruopščiai paruošti automobilį žiemai, pasirinkti kelio dangai pritaikytas padangas ir prisiminti pagrindinius vairavimo slidžia kelio danga ypatumus.

„Visus vairuotojus kviečiame atsakingai ruoštis žiemai, pasirūpinti ne tik automobilio technine būkle, bet ir reikalavimus atitinkančiomis padangomis. Oro sąlygos ir kelio dangos būklė nuolat keičiasi, ypač daug pavojų tyko anksti ryte. Skatiname vairuotojus atidžiai vertinti oro ir eismo sąlygas bei vairuoti saugiai“, – sako susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Saugaus eismo ekspertai žiemos metu pataria atsižvelgti į oro sąlygas, nuolat sekti informaciją apie orus, o vairuojant rinktis greitį, kuris užtikrintų visų eismo dalyvių saugą konkrečiomis sąlygomis. Vairuotojams rekomenduojama artėjant posūkiui automobilį pristabdyti iš anksto, į posūkį įvažiuoti nedarant staigių judesių. Saugus atstumas tarp važiuojančių transporto priemonių žiemos metu yra būtinas, nes laikantis didesnio atstumo ir važiuojant mažesniu greičiu, susidarius pavojingai situacijai vairuotojams liks daugiau laiko reakcijai ir manevrui. Specialistai primena, kad esant apsnigtai ar apledėjusiai kelio dangai, stabdymo kelias pailgėja, todėl ypač svarbu ypatingą dėmesį skirti automobilio padangoms, rinktis jas pagal sezono ypatumus.

„Automobilio padangos yra keturi taškai, užtikrinantys transporto priemonės stabilumą, stabdymo efektyvumą. Renkantis padangas žiemai ar jas keičiant reiktų įvertinti dažniausią maršrutą ir kelio dangą jame. Naujos padangos protektoriaus rašto gylis būna apie 7 mm, tačiau jei naudojamos jau dėvėtos padangos, svarbu įsitikinti, kad protektoriaus rašto gylis yra pakankamas ir nesiekia minimalios ribos, kuomet stabdymas skirtingomis oro sąlygomis gali būti nebe toks sklandus“, – sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto docentas Vidas Žuraulis.

Svarbu ne tik tinkamai parinkti padangas žiemos sezonui, labai svarbūs ir vairavimo įgūdžiai. Vairuotojų rengimo specialistai sako, kad po šiltojo metų sezono vairuotojai įpratę rinktis aštresnį vairavimo stilių, tačiau to daryti nereikėtų. Atšalus orui ir keičiantis oro sąlygoms pirmiausia patariama įvertinti kelio dangą, jos slidumą ir tik tada sėsti už vairo, o vairuojant vengti staigių manevrų.

„Ryte atėjus prie automobilio reikėtų jį paruošti kelionei nuvalant sniegą ar ledą, labai svarbu įdėmiai apžiūrėti kelią. Kartais automobilis būna nepasidengęs šarma, tačiau ant kelio dangos susiformavęs vadinamasis „juodasis ledas“. Taip vadinamas reiškinys, kai vizualiai kelias atrodo įprastai, tačiau jo paviršius būna pasidengęs ledu. Būtina atkreipti dėmesį į vairavimo stilių ir žiemą vairuoti švelniau, vengiant staigaus stabdymo ar staigių vairo pasukimų“, – teigia vairuotojų rengimo ekspertas Darius Kanapinskas.

Atėjus žiemos sezonui specialistai ragina atkreipti dėmesį ir į kitus automobilio elementus, kurie turi įtakos saugiam važiavimui. Vairuotojams patariama apžiūrėti transporto priemonės žibintus, pakeisti jų lemputes, patikrinti, ar stiklų valytuvai nėra susidėvėję ir švariai valo, ar galinio vaizdo veidrodėliai tinkamai sureguliuoti, taip pat visuomet segtis saugos diržus tiek sėdant už vairo, tiek keliaujant keleivio sėdynėse priekyje ir gale.

Taip pat skaitykite: