Filmas anūkams ir seneliams

Kur prabėga pačios geriausios vasaros? Kas rytais pradžiugina pačiais gardžiausiais blynais? Skaniausia kakava? Kas leidžia suvalgyti daugiau uogų nei pririnkti? Žinoma – seneliai. Ypatingą ryšį ir jo svarbą tarp skirtingų kartų, anūkų ir senelių santykius atskleidžia naujas Nyderlandų režisierės Misha Kamp filmas „Romi salonas“ (Kapsalon Romi, 2019).

Premjerinį seansą lapkričio 24 d. pristatys Bernadeta Lukošiūtė-Stankevičienė, geriau žinoma kaip legendinė laidų vedėja Teta Beta, su kuria užaugo ne viena vaikų karta. O vaikų kirpyklėlė „Bambina“ premjeros svečius papuoš žaismingomis šukuosenomis, kadangi pagrindinė filmo veiksmo vieta – grožio salonas.

„Nedaug sukuriama gerų filmų, atliepiančių dešimtmečių ir jų bendraamžių pasaulį, kalbančių apie jiems rūpimus dalykus. Todėl visada stengiamės juos įtraukti į savo repertuarą ir taip padėti vaikams pamilti europietišką kiną“, – sako „Skalvijos“ kino centro edukacinių programų koordinatorė Viktorija Kontrimaitė.

Stop Kadras nuotr.

Filme „Romi salonas“ pasakojama apie dešimtmetę mergaitę Romi. Jos tėvai išsiskyrę, o vietinėje degalinėje įsidarbinusi mama ilgai dirba, todėl kiekvieną dieną po mokyklos ji keliauja į močiutės grožio saloną.

Iš pradžių Romi nėra tuo patenkinta, jos močiutė Stinė – taip pat. Kirpėjos profesijai atsidavusi moteris mano, kad Romi sukels sunkumų, tačiau močiutės nuomonė ima keistis. Pamažu ji supranta, kad anūkė gali būti jai atrama ir darbe, ir kasdienybėje. O ir Romi, pasikeitus santykiui su močiute, po pamokų bėga pas ją tekina.

Filmo režisierė M. Kamp pasakoja siekusi sukurti universalią istoriją, kuri būtų įdomi ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, seneliams: „Mažos drąsios mergaitės akimis matome, kaip močiutei diagnozuota liga pakeičia visos šeimos gyvenimą. Romi geriau pažįsta savo močiutę, patiria daug jaudinančių ir ypatingų akimirkų kartu. Būtent dėl močiutės ligos jos išsiskyrę tėvai ir vėl pradeda kalbėtis, daugiau dėmesio skiria ir dukrai“.

„Romi salonas“ šiemet pelnė geriausio filmo jaunimui apdovanojimą tarptautiniame Norvegijos vaikų filmų festivalyje. Filmo scenaristė Tamara Bos buvo įvertinta už sąmojį, tikroviškų ir išraiškingų charakterių, jaudinančių ir vaikus, ir suaugusius, sukūrimą.

Filmas „Romi salonas“ bus rodomas edukacijos projekte „Mokausi iš kino“ dalyvaujančioms mokykloms.

Taip pat skaitykite: