Būkite atsargūs!

Dūmtraukius ir krosnis būtina patikrinti ir išvalyti prieš kūrenimo sezono pradžią, o vėliau – ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius.

Gaisrai namuose, kurie šildomi krosnimis, kyla:

• kai jos yra perkaitinamos;

• jei atsiranda įtrūkų kaminų ar židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis;

• kai prakurams naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.

Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų medinių grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą.

Negalima malkų bei kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių.

Kai kūrenasi krosnis ar dega dujinė viryklė, niekada neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams.

Kūrenant krosnis, ypač pavojingos smalkės. Todėl iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės, norėdami, kad krosnis per greitai neatvėstų. Sklendę galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Išsiskiriančios smalkės yra labai pavojingos, apsinuodijimas jomis gali baigtis mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, sąmonės netekimas.

Jei būstą šildote elektriniais prietaisais:

• į elektros tinklą pavojinga jungti kelis elektros prietaisus;

• elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti toliau nuo užuolaidų bei baldų;

• išeidami iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtinai išjunkite.

Gaisrų pavojų kelia ir savadarbiai elektriniai šildymo prietaisai. Dėl šios priežasties ypač dažnai dega statybininkų vagonėliai, sodo nameliai, garažai. Daug saugiau naudoti gamyklinius šildymo prietaisus, žinoma, prieš tai gerai susipažinus su jų eksploatacijos taisyklių reikalavimais.

Kad būtų išvengta žmonių žūčių ir ugniagesiai galėtų laiku atskubėti į pagalbą, užtikrinkite gaisrinių automobilių privažiavimą prie pastatų, vandens telkinių, hidrantų, neužstatykite jų transporto priemonėmis, o atokiose kaimo vietovėse išeikite pasitikti ugniagesių gelbėtojų.

Įsigykite bei gyvenamosiose patalpose įsirenkite autonominius dūmų detektorius, kurie įspėtų apie gaisro pavojų.

VPGT informacija

Taip pat skaitykite: