MO – vyriausia tinklaraštininkė kulinarė

69-erių kaunietė Biruta Stankevičienė, internautams geriau žinoma MO slapyvardžiu, yra apibūdinama kaip vyriausia tinklaraštininkė kulinarė Lietuvoje. Tinklaraščio sumanytojas – jos anūkas Romas Gaučas, kuris dirba matematikos, fizikos ir anglų kalbos mokytoju, filmuoja ir fotografuoja bei internetu parduoda tėčio sukurtus medienos gaminius. Romas vaizdo filmukuose atskleidžia močiutės kulinarinę patirtį, o taip pat padeda visame pasaulyje gerai žinomame YouTube kanale populiarinti lietuviškus patiekalus. „Romas ir MO“ („Romas and MO“) – taip vadinasi bendras anūko ir močiutės kulinarinis projektas su daugiau nei pusantro šimto filmukų, kurių kiekvieną peržiūri iki keliasdešimt tūkstančių gerbėjų. Šis projektas puikus laisvalaikio, kulinarinės edukacijos, prasmingos senatvės, skirtingų kartų bendravimo, „skanios“ draugystės pavyzdys.

Romas and MO

Romo ir MO trumpi kulinariniai filmukai YouTube kanale yra itin nuotaikingi. Kaip jaučiatės prieš anūko filmavimo kamerą?

Ačiū, kad taip gražiai apibūdinote mūsų filmukus. Iš pradžių, žinoma, buvo baisu, bet nufilmavome daug skirtingų receptų. Turėjau laiko priprasti. Dabar jau taip nesijaudinu ir esu drąsesnė (juokiasi).

Panašu, kad bendras filmukų kūrimas suartina dvi skirtingas kartas, sustiprina močiutės ir anūko santykius, kurių daugelis pavydi. Ar taip ir yra?

Kai Romas buvo dar visai mažas, aš su juo visur važinėdavau: ir į turgų, ir į kaimą. Nemažai laiko praleisdavome kartu. Ir dabar drauge praleidžiame daug laiko filmuodamiesi. Bet kokia veikla kartu stiprina santykius. Tačiau tikrai nebūtina kurti filmukų, siekiant palaikyti gerą tarpusavio ryšį. Užtenka ir paprastesnių veiklų (juokiasi).

Kaip nutiko, kad tapote vaizdo įrašų heroje? Apima jausmas, kad tai Jūsų anūko Romo idėja?

Be jokios abejonės tai – Romo idėja. Tiksliai neatsimenu, kaip pradėjome, bet Romas mane įkalbinėjo, kad reikia pamėginti nufilmuoti receptą. Pirmasis mūsų gaminys buvo gruzdinta vištiena, kuri labai patinka Romui. Dabar ir patį Romą paskatinu filmuoti.

Ar aistra gaminti lydėjo Jus nuo vaikystės, ar pomėgį gaminti atradote tik dabar?

Gaminu maistą nuo paauglystės. Mano šeima gyveno kaime. Visi eidavo dirbti lauko darbų, o mane palikdavo ruošti maistą. Kadangi labai patiko ši pareiga, baigusi mokyklą įstojau mokytis virėjos specialybės Šiauliuose, o praktiką atlikau Palangoje. Per visą vasarą net jūra atsibodo (juokiasi). Vėliau dirbau Kauno valgyklose, na o dabar mėgaujuosi užtarnautomis atostogomis.

Romas and MO

Kodėl Romas Jus vadina MO? Kaip į Jus kreipiasi kiti anūkai (beje, kiek jų turite)?

Neatsimenu jau (juokiasi). Tai sutrumpintas žodis „MOčiutė“ (juokiasi). Iš viso turiu keturis berniukus anūkus, iš kurių Romas yra vyriausias. Jis man ir sugalvojo šį vardą. Kiti anūkai mane irgi vadina MO arba tiesiog močiute.

Jūs apibūdinama kaip vyriausia tinklaraštininkė kulinarė Lietuvoje. Ką Jums tai reiškia?

Be abejonės, smagu. Įdėjome labai daug darbo kurdami vaizdo receptus. Didžiuojuosi dėl to, ką esame sukūrę, ir džiaugiuosi, kai matau malonias žinutes ir komentarus. Kartais sulaukiame patiekalų nuotraukų su mūsų pasiūlytais receptais. Kelis kartus buvau atpažinta viešumoje, bet receptus kuriame tikrai ne dėl mano ar Romo populiarumo.

Papasakokite, kaip atrodo Jūsų filmavimo užkulisiai?

„Sukurti vieną video užtrunka ilgai – apie 30 valandų. Reikia nusipirkti produktus, paruošti filmavimo įrangą ir vietą, nufilmuoti, sumontuoti medžiagą, parašyti titrus anglų kalba, aprašyti vaizdo įrašą ir išversti jį į 15 kalbų, įkelti ir t.t. Beje, kalbant apie patiekalų parinkimą – tai būna mūsų sugalvotas, kažkur matytas ir pakeistas arba kažkieno kito receptas“, – dalinasi Romas.

„Romas palieka visokių nesąmonių, kurių daug kas nerodytų. Mūsų įrašai nerežisuoti – ką pasakome, tą išgirsta ir pamato žiūrovai. Gal dėl to į mus yra įdomiau žiūrėti“, – atvirauja MO.

Jūs mokote gaminti lietuviškus patiekalus, tokius kaip cepelinai, silkė su daržovėmis, naminės dešrelės, varškėčiai ir pan. Ar šie receptai atkeliavo iš Jūsų vaikystės?

Gaminame ne tik lietuviškus patiekalus, bet ir mažiau matytus – marokietiškus blynus, azijietišką sriubą ar moliūge paruoštą kiaulieną. Taip, didžioji dalis rodomų lietuviškų receptų atkeliavo iš mano vaikystės. Daug patiekalų gaminti mane išmokė mama, nemažai išmokau virėjų mokykloje. Viena iš priežasčių, kodėl sulaukiame daug žiūrovų – paprasti receptai.

Kuris patiekalas labiausiai patinka Jūsų anūkui Romui? Ar jis Jums padeda gaminti?

Jam patinka visi, kurių dar nėra ragavęs (juokiasi). Viena iš priežasčių, kodėl jam patinka su manimi filmuoti receptus – gali paragauti naujų valgių. Vienas iš mėgstamiausių Romo patiekalų yra pica. Esame nufilmavę keletą skirtingų picų receptų, bet Romas norėtų nufilmuoti dar daugiau. Gaminti padeda retai, nes jam reikia filmuoti ir dar komentuoti. Kita vertus, jis kelis kartus nustebino mūsų šeimą labai skaniomis picomis. Todėl kartais pagalvoju, kad galėčiau jį filmuoti aš, o jis gamintų maistą, tačiau nemoku filmuoti (juokiasi).

Romas and MO

Miela, geraširdė, paprasta, turinti gerą humoro jausmą – tokių epitetų sulaukiate iš internautų. O kaip į Jūsų kulinarinę veiklą ir jos viešinimą internete reaguoja Jūsų bendraamžiai?

Sulaukiame daug pagyrimų ir gražių komentarų, kurie skatina mus kurti ir toliau. Visa giminė žino, kad aš ir Romas filmuojame receptus. Esu vadinama žvaigžde, bet tokia nesijaučiu. Kai kurie bendraamžiai pavydi mano veiklos ir dažnai nesupranta, ką mes čia darome.

Kuris patiekalo įrašas sulaukė daugiausiai peržiūrų? Kuo šis patiekalas ypatingas? Galbūt pasidalintumėte receptu su mūsų skaitytojais?

Neabejotinai žemaičių blynai. Panašius blynus kepdavo mano mama, o vėliau tokius gamindavau valgykloje. Nusidriekdavo labai ilgos žmonių eilės, kad galėtų jų paragauti. Pabandykite pasigaminti patys.

Romas and MO

ŽEMAIČIŲ BLYNAI

INGREDIENTAI (maždaug 20 blynų)

Įdarui reikės:

  • 0,8 kg virtos maltos kiaulienos;
  • 4 vnt. apkepintų pjaustytų svogūnų;
  • 1 šaukštelio džiovintų žolelių (salierų, porų, pastarnokų šaknų, petražolių šaknų);
  • 0,5 šaukštelio pipirų;
  • 1 šaukštelio druskos.

Bulvių paruošimui reikės:

  • 1,5 kg virtų maltų bulvių;
  • 3 kiaušinių;
  • 2-3 šaukštų krakmolo;
  • 1 šaukštelio druskos.

Padažui:

  • 50 g sviesto;
  • 2 šaukštų grietinės;
  • 1 šaukšto miltų;
  • vandens (jei reikia).

PARUOŠIMAS

1. Sumaišykite visus mėsos ingredientus.
2. Sumaišykite visus bulvių ingredientus.
3. Atgnybkite bulvių tešlos gabalėlį. Suplokite tešlą į delną. Tada įdėkite maždaug pusantro šaukšto mėsos, užverkite blyną ir kepkite jį keptuvėje su šiek tiek aliejaus iš abiejų pusių, kol jis gražiai apskrus.
4. Padažui ištirpinkite sviestą, įpilkite miltų, grietinės ir žiupsnelį druskos. Šildykite tol, kol pradės virti.
Skanaus!

Dėkoju už pokalbį!

Kalbino Rima NORVILIENĖ

Daugiau „Romas and MO“ receptų rasite ČIA

Taip pat skaitykite: