Svaiginančio Provanso dovana – levandos

levandos

Paslaptingi jūros kuždesiai, gaivus brizas ir akimis neaprėpiamas violetinis levandų lauko peizažas… Tik užsimerki, įkvepi ir akimirkai pasijunti esąs Viduržemio jūros regione. Levandų kerai – namus, kuriuose dvelkia dieviškas aromatas, paversti mylimiausia vieta ilsėtis.

Daug metų visame pasaulyje ypač vertinamos levandos buvo naudojamos kaip antiseptinė, apsauginė ir jausmus žadinanti priemonė. Biblijoje teigiama, kad Jėzus buvo pateptas levandų aliejumi. Yra žinoma, kad senovės egiptiečiai naudodavo šias žoleles mumifikacijos procese, taip pat kvėpindavo savo rūbus ir kūną. Buvo manoma, kad fatališkoji Kleopatra naudojo šį augalą kaip vieną savo slaptųjų ginklų gundymui – karybos genijus Julius Cezaris ir karvedys Markas Antonijus pasidavė jos kerams; kas žino, gal viso to priežastis buvo gėlių skleidžiamas aromatas. Štai ir senovės Egipto faraono Tutanchamono kapas buvo pripildytas Provanso gėlėmis – šį atidarius vis dar jautėsi tūkstantmečiais išsilaikęs silpnas svaiginančių levandų kvapas. Viduramžiais ir Renesanso laikotarpiu dieviško grožio gėlės įsišaknijo vienuolynų soduose šalia kitų vaistinių augalų, o iki XIX a. vestuvių išvakarėse merginos kvėpindavosi aliejumi, maudydavosi žiedelių voniose, kad meilė būtų stipri.

Levandų reikšmė

Levandos simbolizuoja tyrumą, grynumą, ramybę, meilę, pasiaukojimą ir skaistumą. Violetinė spalva, kuria jos pasipuošusios, susijusi su kilmingumu, istorija, elegancija, dailumu ir prabanga. Be to, ši spalva asocijuojasi ir su karūnos čakra – ji atsakinga už mūsų ryšį su Dievu, gėrio ir blogio, savo misijos žemėje suvokimą, išmintį bei dvasingumą.

Auginamos ne tik dėl grožio

Kadangi šios gėlės turi antibakterinių savybių, yra nemažai būdų, kaip vertingai jas galima panaudoti namuose. Gaiviam ir maloniam rūbų kvapui naudojami levandų muilai, maišeliai ir kvepiančios pakabos. Taip pat yra levandų kvapo įvairių baldų aliejų, skalbinių purškiklių, smilkalų lazdelių, žvakių ar automobilių salonų kvepalų, galima rasti net inhibitorių, kurie naudojami kūdrose, baseinėliuose tam, kad šie ilgiau išliktų skaidrūs ir neaugtų dumbliai.

Levandų eterinis aliejus naudojamas norint sumažinti plaukų slinkimą, išvengti bakterijų ir grybelių poveikio, suteikti stiprumą ir žvilgesį. 1996 metais Škotijoje buvo atliktas tyrimas su alopecija (autoimuninė liga, kai organizmas atmeta savo paties folikulus) sergančiais žmonėmis. Daugiau nei 40 % sergančių žmonių, kurį laiką reguliariai trindavusių levandų eterinį aliejų į galvos odą, pradėjo geriau augti plaukai. Kadangi levandos turi antibakterinių ir su grybais kovojančių savybių, jos padeda spręsti plaukų slinkimo problemas ir, pavyzdžiui, sergant sunkia žvyneline.

Nemažai dermatologų ir aromaterapeutų sutinka, kad levandų eterinis aliejus yra ypač veiksminga priemonė gydyti aknę. Aliejus slopina bakterijų augimą (tai mažina infekcijos tikimybę), taip pat gydo randus ir padeda sureguliuoti riebalų apykaitą. Keli lašai kremuose ar losjonuose ne tik maloniai kvepia, bet ir gydo.

levandos

Levandos prieš uždegimą ir nerimą

Levandos gerina protinę veiklą, padeda reguliuoti centrinės nervų sistemos veiklą, kovoti su vidiniu nerimo jausmu, palengvina nervinius skrandžio skausmus, padeda išspręsti virškinimo problemą. Šių gėlių žiedeliai, naudojami išoriškai, efektyviai slopina sėdimojo ir trišakio nervų, ausų uždegimo skausmus. Šis augalas neįtikėtinai veiksmingas naudojant įkandus vabzdžiams, nudegus ar nusibrozdinus, įsibrėžus. Kūno losjonai, kurių sudėtyje yra levandų ekstraktų, pasižymi gerinančiu kraujotaką ir atpalaiduojančiu poveikiu. Na, o lašas eterinio aliejaus ant pagalvės ar iš levandų žiedų pripildytų maišelių sklindantis aromatas sukuria jaukią vakaro atmosferą, nuneša į svajingą sapnų karalystę ir padeda ryte atsibusti žvaliam.

Levandų rūšys

Levandos, dėl savo skirtingos išvaizdos, panaudojimo galimybių ir aromatinių savybių, yra skirstomos į keletą rūšių. Provanso regione auginama „Provence“ rūšis dėl savo saldaus kvapo labai plačiai naudojama maisto pramonėje, pavyzdžiui, įvairiuose gėrimuose, konditeriniuose gaminiuose, padažuose. Aromatingosios gėlės mėsai suteikia unikalų skonį ir aromatą, todėl galima naudoti marinuojant mėsą. Kadangi šios rūšies levandos stiebai yra aukšti, iš jų yra gaminamos vantos ir vainikai. Štai „Lavender officinalis“ rūšis yra labiausiai vertinama dėl savo gydomųjų savybių. Pati vertingiausia – tikroji levanda „Lavandula angustifolia“, kuri naudojama aromatinių aliejų, kvepalų ir kosmetikos pramonėje.

Levandų priežiūra

1. Sodinkite levandas toje vietoje, kur jos gautų daugiausiai saulės spindulių. Dirvožemis neturi būti labai derlingas – nors pats krūmelis užauga nemažas, tačiau stiebeliai atrodo neproporcingai ir nedekoratyviai.

2. Mūsų klimato sąlygomis pakanka tik lietaus. Per didelė drėgmė, užsistovėjęs vanduo joms yra visiškai netinkamos sąlygos. Šios elegantiškos gėlės nereikalauja ypatingos priežiūros – juk natūralioje gamtoje jos auga ir smėlėtose, ir akmenuotose, ir kalnuotose vietovėse.

3. Ankstyvas pavasaris arba spalio pabaiga yra laikas, kada reikia nukirpti stiebelius – taip krūmas sutankės, nebus sumedėjęs ir gražiau žydės.

4. Levandos dauginamos auginiais, tačiau iš nužydėjusių stiebelių išbyrėjusios sėklytės aplink motininį augalą išdygsta pačios.

Įdomūs faktai apie šias elegantiškąsias gėles

• Žodis levanda yra kilęs iš lotynų kalbos žodžio „lavare“, kuris reiškia „praustis“.

• Levandos kilusios iš tokios pačios šeimos, kaip ir mėtos.

• Renesanso laikotarpiu šios gėlės buvo naudojamos meno srityje. Dailininkai naudojo levandas siekdami pagerinti spalvų kokybę.

• Parduotuvėse galima rasti įvairių produktų su levandų kvapu, skirtu jūsų augintiniams. Pavyzdžiui, įvairūs šampūnai, pagalvės ar sausainiai.

• Levandų kvapas atbaido peles, muses, uodus ir kitus kenkėjus.

• Hidrolatas – distiliuotas eterinis augalų vanduo (gaunamas įvairius augalus (levandas) distiliuojant vandeniu arba garais) gali būti naudojamas kaip gaiviklis, natūralus veido valiklis, prausiklis ir tonikas, kuris drėkina, valo, ramina, gaivina ir tonizuoja odą.

• Augalo aliejus naudojamas raumenų, sąnarių skausmui malšinti, mažinti stresą ir nerimą, gerinti miegą.

• Teigiama, kad XIII amžiuje europiečiai mūvėjo levandų apyrankes tam, kad jos apsaugotų nuo maro ir kitų pavojingų ligų.

• Nektaras iš levandų yra naudojamas gaminti itin aukštos kokybės medų.

• Dauguma levandų yra mėlynos arba violetinės spalvos, tačiau yra keletas rūšių, kurios auga rausvos ir geltonos spalvos.

Otilija BURKŠAITĖ

Taip pat skaitykite: