Kelionių vaistinėlė

vaistai

Ant nosies – didžiausios ir bene laukiamiausios metų šventės. Jas pasitikdami, nemažai žmonių pasidovanoja ypatingą dovaną – atostogas, kurias nebūtinai leidžia sėdėdami prie šventinio stalo. Su šeima, o kartais ir būriu draugų, baigiantis gruodžiui dauguma vyksta atostogauti į užsienį: tiek slidinėti, tiek mėgautis saule. Kokių vaistų derėtų nepamiršti vykstant ilsėtis?

Anot „MediCA klinika“ šeimos gydytojo Tado Menkevičiaus, šiandieninis po visą pasaulį neretai keliaujantis pacientas tikrai turi daugiau žinių, informacijos ir yra linkęs labiau rūpintis savo sveikata, nei, tarkime, prieš kelias dešimtis metų, ir tai yra labai sveikintina.

Tačiau būtina atminti vieną svarbų dalyką – į visus klausimus, susijusius su vaistais, atsakymų derėtų ieškoti ne internete, ne kalbantis su draugais ar kolegomis, o tariantis su gydytoju arba konsultuojantis su vaistininku.

„Pacientų yra visokių: vieni, ypač sergantys lėtinėmis ligomis ir nuolat vartojantys kokius nors vaistus, prieš planuodami atostogas ateina pasikonsultuoti, aptarti savo sveikatos būklės, išsirašyti recepto reikalingiems preparatams. Tuo tarpu kiti konsultacijai registruojasi vien tam, kad paprašytų gydytojo išrašyti receptų vienokiems ar kitokiems vaistams, ypač antibiotikams, nes yra įsitikinę, kad kelionės metu susirgus jiems pastarųjų tikrai prireiks.

Tokius žmones labai sunku įtikinti, kad jiems antibiotikų nereikia, kad jie yra skiriami vartoti tik su gydytojo priežiūra, neretai atlikus tyrimus, mat gydo bakterinės kilmės susirgimus“, – pastebi T. Menkevičius.

Pasak gydytojo, absoliuti dauguma pacientų kelionių metu bijo žarnyno virusų, tad iš anksto rūpinasi vaistais nuo viduriavimo, pykinimo.

T. Menkevičius priduria, kad planuojant išvykas į užsienį, labai svarbu yra ir dar vienas dalykas – būtina pasirūpinti sveikatos draudimu. Tokiu atveju sunegalavus svečioje šalyje bus galima kreiptis į gydytoją ir pagalba bus suteikta nemokamai. Keliaujant į egzotiškus kraštus, patartina pasiskiepyti rekomenduojamais skiepais.

„Džiugu, kad šiais klausimais – verta ar neverta tai daryti, pacientai jau nebediskutuoja, patys supranta tiek sveikatos draudimo, tiek skiepų svarbą“, – teigia medikas.

Kas turėtų sudaryti vaistinėlės turinį?

Kaip teigia vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė, komplektuojant kelioninę vaistinėlę, svarbiausia žinoti savo sveikatos būklę, taip pat būtina įvertinti kelionės trukmę.

„Pavyzdžiui, jei žmogus serga kokia nors lėtine liga, tokiu atveju labai svarbu nepamiršti su savimi pasiimti tų vaistų, kuriuos būtina vartoti kasdien, nepertraukiamai, ypač jei gydytojas neskyrė daryti pertrauką vartojant vaistus. Savarankiškai nutraukti ar pristabdyti gydymą, o trumpiau tariant, užsiimti savigyda, tokiose situacijose tikrai nepatartina. Sveikata gali tik pablogėti.

Vykstant atostogų, taip pat rekomenduojama su savimi turėti vaistų nuo karščiavimo ar skausmo, preparatų nuo pykinimo, viduriavimo, alergiškiems asmenims būtina su savimi vežtis vaistų nuo alergijos. Pravartu turėti žaizdas dezinfekuojančių preparatų, tvarsliavos“, – pasakoja vaistininkė.

Anot I. Sauserytės, visus vaistus derėtų vežtis originaliose pakuotėse, kartu su informaciniais lapeliais.

„Taip sumažės rizika vaistus supainioti, bus aiškiau, kaip juos tiksliai vartoti, dozuoti. Be to, bus paprasčiau atpažinti nepageidaujamas reakcijas į vaistą, jei tokių kiltų“, – teigia vaistininkė.

Kada reikia vežtis vaistų receptus?

Jei į užsienį vykstama trumpam, tiesiog atostogų, ir vaistų su savimi žmogus vežasi nedidelius kiekius, kitaip tariant, tik individualioms reikmėms, jokių problemų dėl vaistų kilti tikrai neturėtų. Kas kita, jei atostogos svečioje šalyje, numatomos ilgesnės – mėnesio ar kelių trukmės, ir žmogui kokius nors vaistus vartoti būtina nuolat – tokiu atveju svarbu atminti, jog į kitą šalį savo reikmėms galima įsivežti tokį vaistų kiekį, kokį numato būtent ta valstybė, į kurią yra vykstama.

„Tuo reikėtų pasidomėti iš anksto, o dėl vaistų išvežimo iš Lietuvos geriausia būtų konsultuotis su tos šalies atstovybe ar ambasada, muitinės specialistais, į kurią planuojama skristi ar važiuoti“, – tvirtina Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Vaistų registracijos skyriaus vedėja Kristina Povilaitienė.

Pasak jos, jei asmuo vartoja receptinius vaistus, būtina žinoti ir tai, kad ES šalyse galioja Lietuvoje išrašyti receptai (išimtis – narkotiniai vaistiniai preparatai), tačiau pastarieji turėtų būti pilnai ir tvarkingai užpildyti.

„Papildomai dėl su savimi iš Lietuvos išsivežamo vaistų kiekio vertėtų pasidomėti ir tiems asmenims, kurie vartoja narkotinius ar psichotropinius vaistinius preparatus. Jų vežimuisi per sieną galioja visai kitokia tvarka – apie ją daugiau informacijos galima rasti VVKT interneto puslapyje. Būtina atminti, kad narkotiniai ir psichotropiniai vaistai yra kontroliuojami visose šalyse“, – pastebi K. Povilaitienė.

Taip pat skaitykite: