6 kasdieninės procedūros, padėsiančios miegoti saldžiai ir kokybiškai

Atrodytų, vadovaujatės visais pagrindiniais kokybiško miego elementais – esate susikūrę miego rutiną, turite kokybišką čiužinį ir pagalvę, miego netrikdo aplinkinių triukšmas ar šviesa. Ir vis dėlto, kas vakarą atsigulę į lovą vartotės nuo vieno šono ant kito? GERO MIEGO KLUBO ekspertai dalijasi 6 paprastomis kasdieninėmis procedūromis, padėsiančiomis miegoti saldžiai ir kokybiškai.

Aromaterapija – poilsio oazė jūsų miegamajame.

Aromaterapijos metu naudojami natūralūs gamtinės kilmės eteriniai aliejai. Medžiagos esančios šiuose aliejuose veikia mūsų nervų sistemą – padeda kovoti su liūdesiu ir stresu, leidžia greičiau panirti  į gilųjį miegą.

Norėdami savo miegamąjį paversti poilsio oaze, į oro drėkintuvą arba eteriniams aliejams skirtą žvakidę įlašinkite kelis lašus raminamosiomis arba atpalaiduojančiomis savybėmis pasižyminčio eterinio aliejaus. Raminančiai veikia bei kokybišką miegą užtikrinti padeda levandų, ramunėlių, mandarinų, imbierinių citrinžolių, melisos, levandos, mairūno, bergamotės, šalavijo, citrinos bei apelsinų kvapai.

Atsipalaiduoti padės klasikinė muzika.

Neretam melomanui kylantis klausimas – kokią įtaką miegui daro muzika? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo to, kokio žanro klausote. Tikėtina, kad klausant roko, metalo ar kitos sunkaus bei intensyvaus ritmo muzikos, greitai užmigti nepavyks. Vis dėlto, įrodyta, kad klasikinė muzika mūsų nervų sistemą veikia teigiamai: sumažina širdies ritmą, padeda raumenims atsipalaiduoti ir, atininkamai, lengviau panirti į gilų, kokybišką miegą.

Įdomu tai, jog mokslininkai įvardija net ir konkrečią dainą, sukuriančią geriausias sąlygas užmigti. Didžiojoje Britanijoje veikianti neurologų tyrimų kompanija MINDLAB INTERNATIONAL ištyrė, jog labiausiai nerimą sumažina ir greičiausi užmigti padeda grupės MARCONI UNION bei Didžiosios Britanijos garso terapijos specialistų sukurta daina WEIGHTLESS. Ją paklausyti galite čia >>.

Miego kaukė – miego hormonams aktyvuoti.

Miego hormonas melatoninas gaminasi tik tamsoje, tačiau, ką daryti, jei dėl šalutinių veiksnių miegamajame nėra pakankamai tamsu? Vienas iš paprasčiausių sprendimo būdų – miego kaukė. Visgi, svarbu įvertinti tai, jog šiandien miego kaukės dažnai tampa tik gražiu aksesuaru, pametusiu reikalingas kokybines savybes. Todėl renkantis kaukę būtina įvertinti, ar ji pagaminta atsižvelgiant į fiziologinę žmogaus veido struktūrą. Taip pat, ar vidinė jos pusė pagaminta iš švelnios, minkštos ir odai nekenksmingos medžiagos.

Miegas ir sportas – du neišskiriami draugai.

Miegas ir sportas tarpusavyje susipynę mūsų kasdieniniai įpročiai. Fizinė veikla teigiamai veikia mūsų miegą – greičiau įmingame, mūsų miegas tampa gilesnis, sumažėja tikimybė susirgti miego ligomis, tokiomis, kaip nemiga ar miego apnėja. Tuo tarpu, kokybiškai išsimiegoję būname aktyvesni, pagerėja mūsų reakcija ir kiti fiziniam aktyvumui svarbūs veiksniai.

Vis dėlto, aktyvios fizinės veiklos rekomenduojama vengti prieš miegą. Ruošiantis miegoti mūsų kūno temperatūra natūraliai šiek tiek sumažėja, o intensyviai sportuojant – kyla. Dėl šios priežasties, po sporto atsigulus į lovą užmigti gali tapti sunkiau.

Jei sportui galite skirti laiko tik vakare, tuomet rekomenduojama rinktis mažesnio intensyvumo užsiėmimus, tokius kaip joga.

Kvėpavimo pratimai – kovai su įtampa.

Nemiga dažniausiai siejama su stresu, įtampa, neramiomis mintimis ir patiriamomis problemomis. Vienas iš veiksmingiausių būdų kovojant su įtampa ir stresu – tinkamai atliekami kvėpavimo pratimai.

Vienas populiariausių kvėpavimo pratimų, padedančių įveikti nerimą, įtampą ir leidžiančių greičiau užmigti, yra „4-7-8“ technika. Ją suformavo Harvardo universiteto medicinos mokslų daktaras A. Weilas. Mokslininkas teigia, jog atliekant pratimą du kartus per dieną, po 6-8 savaičių pavyks užmigti vos per minutę.

Kaip atlikti šį kvėpavimo pratimą mokslininkas moko savo socialinio tinklo YOUTUBE paskyroje >>.

Teisingas išmaniųjų technologijų naudojimas prieš miegą.

Telefonas lovoje – mūsų draugas ar priešas? Tinkamai naudojant, jis gali ženkliai pagerinti mūsų poilsio kokybę. Šiandieniniame pasaulyje gausu įvairių įrankių, skatinančių geresnės kokybės miegą – miego sekimo ar meditacinės programėlės, žadintuvai, parenkantys tinkamiausią laiką atsikelti.

Vis dėlto, mūsų išmaniuosiuose telefonuose yra ir elementų, galinčių gerokai sutrikdyti mūsų poilsio kokybę. Tai – apšvietimas, garsai, vibracija ir įrenginio skleidžiamos bangos. Eliminuoti juos padės nakties ir skrydžio rėžimai, pakeičiantys apšvietimą bei blokuojantys garsus ir elektromagnetines bangas.

Kokybiškas miegas – geros savijautos pagrindas  

Norėdami būti energingi bei darbingi dienos metu, turime kokybiškai pailsėti naktį. Susidūrę su nemigo problemomis, nedvejokite išbandyti paprastų, tačiau naudingų ir veiksmingų kasdieninių procedūrų. Užtikriname, kad jų dėka nurimti ir atsipalaiduoti taps kur kas lengviau.

 

Autorius: Saulius Jakutis, UAB Lonas.

Taip pat skaitykite: