Gruodžio 17 d.: renginys „Giesmės sugrįžtančiai saulei“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kviečia švęsti žiemos saulėgrįžą. Renginyje taip pat bus pristatyta Nijolės Laurinkienės knyga „Dangus baltų mitiniame pasaulėvaizdyje“.

Žiemos saulėgrįža nuo seno švenčiama daugelyje etninių tradicijų. Saulei sugrįžtant ir dienoms ilgėjant patiriame dvasios atgaivą. Nuo neatmenamų laikų žmogus stebėjo šiuos kosmose vykstančius procesus. Jų įsivaizdavimas atsiskleidžia mituose – archajinės visuomenės mąstyseną, pasaulėvoką, idėjų pasaulį atspindinčioje žinijoje. Šiuolaikinė karta taip pat patiria šiuos gamtos vyksmus. Juos išgyvename jau kiek kitaip nei mūsų protėviai, tačiau pažinti jų patirtį yra pravartu ir įdomu. Iš protėvių paveldėta dvasinė kultūra daugeliu atvejų leidžia mums semtis stiprybės, stabilumo, mokomės harmonizuoti savąją būtį visatos ciklų kaitoje.

Apie saulės, kitų dangaus šviesulių sampratą ir vaidmenį senovės baltų kultūroje rašoma renginyje pristatysimoje knygoje. Kalbės knygos autorė etnolingvistė prof. dr. (HP) Birutė Jasiūnaitė, etnomuzikologė prof. dr. (HP) Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė, archeoastronomas Jonas Vaiškūnas. Sutartines ir kitokias dainas apie dangaus šviesulius dainuos folkloriniai ansambliai „Trys keturiose“, „Vilniaus dzūkuliai“.

Maloniai kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 17 d.
Laikas 18 val.
Vieta Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Renginių erdvė, III a.

Trukmė 3 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneris Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas

Taip pat skaitykite: