Knygų Kalėdos

Jei vis dar nežinote, ką dovanoti Kalėdoms, visada galite išrinkti knygą. Drauge su tinkama knyga padovanosite įspūdžius, patirtis, jausmus, sveikatą, gerą nuotaiką. BALTO leidybos namų lentynoje dovaną galima rasti įvairiausių pomėgių turintiems skaitytojams.

Ką tik iš spaustuvės

„Skaniausia metų pabaigos naujiena – Gian Lucos Demarco kulinarinė knyga „Carpe diem“. Ji patiks ne tik šio charizmatiško virtuvės šefo gerbėjams, bet ir visiems, kas mėgsta italų virtuvę bei italų šeimos istorijas, – naujienas pristato leidyklos vadovė Daina Žemaitytė. – O ryškiausia žiemos naujiena pretenduoja tapti Andriaus Užkalnio „Trečioji Evangelija. Griūtis ir laisvė“. Lietuvai pasitinkant nepriklausomybės atkūrimo jubiliejinius trisdešimtuosius metus, Andrius Užkalnis aštriadantiškai primena, kuo ir kaip gyvenome pirmąjį jos dešimtmetį, ir žadina subjektyvius kiekvieno mūsų prisiminimus.“

Kulinarijos studijos šeimininkas, TV laidų vedėjas, puikus virtuvės šefas ir tiesiog draugiškas italas, Lietuvą mylintis ne ką mažiau nei patys lietuviai, Gian Luca Demarco knygoje „Carpe diem“ dalijasi receptais, kuriuos išmoko iš savo šeimos ir gyvenimo kelyje sutiktų nuostabių žmonių. Ką italai iš tiesų vadina „makaronais“? Ir kodėl kone kiekvienuose italų namuose yra pastos gaminimo mašinėlė? Kuo itališki balandėliai skiriasi nuo lietuviškų? Ši knyga – ne tik apie skanų maistą. Luca pasakoja savo kelią iki Kulinarijos studijos ir tame pasakojime susipina italų virtuvės tradicijos, jų meilė maistui, šeimos ryšiai ir tikrosios vertybės. Carpe diem – gaudyk dieną, – sako Luca, kviesdamas mėgautis maistu ir bendravimu.

Butai, mašinos, pinigai, mygtukiniai telefonai, televizija, maistas, drabužiai, kelionės, seksas, vaikai ir blogi įpročiai – naujoje Andriaus Užkalnio knygoje „Trečioji Evangelija. Griūtis ir laisvė“ visa pirmojo Lietuvos laisvės dešimtmečio buitis. „Ne apie politiką ir ne apie Landsbergį su Brazausku, bet apie mus visus, kuo gyvenome ir apie ką galvojome, – sako pats autorius. – Šioje knygoje yra mano, Andriaus Užkalnio, gimusio 1970 metais Kaune, prisiminimai ir paaiškinimai apie tą laiką, kuris teko mano jaunystei, ir šiek tiek faktų, kuriuos irgi gali kas nors ginčyti.“

Įkvėpti kelionei

Jei norite dovanoti įspūdžių, puikiai tiks Algirdo Kumžos „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis“, Gabrielės Štaraitės „Apie Afrikos žmones ir žvėris“ ir Eglės Šimkevičiūtės-Kulvelis „Tigras tai ne katinas“.

Algirdo Kumžos „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis“ – tai įtraukiantis pasakojimas apie lietuvių alpinistų žygį į Sisia Pangmą, vieną aukščiausių pasaulio viršukalnių Himalajuose. „Norėjau, kad skaitytojas keliautų kartu su manimi: girdėtų dundančias lavinas, matytų atsiveriančius ledo plyšius, o nuo deguonies stygiaus jam spengtų smegenys“, – sako autorius.

Gabrielė Štaraitė Afrikai skirtą savo knygą vadina kelionių po šį žemyną konspektu: „Apie Afrikos žmones ir žvėris“ galima sužinoti, kaip XIX amžiuje europiečiai raikė žemyną lyg pyragą ir kas iš to išėjo, kokių užmojų turėjo ir turi Afrikos diktatoriai, su kokiais sunkumais susidūrė pirmieji atradėjai, kokių genčių atstovų vis dar galima sutikti keliaujant ir kokių žvėrių išvysti išsiruošus į safarį.“

„Tigras tai ne katinas“ – knyga tiems, kurie nori susipažinti su Vietnamu ir Tailandu. Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis, teatro ir renginių režisierė, savo knygoje dalijasi tuo, ką patyrė ketverius metus gyvendama Azijoje. Kiek vietnamiečių gali tilpti ant vieno motorolerio? Kodėl tajai šypsosi net tada, kai pyksta? Kodėl taip svarbu niekada „neprarasti veido“? Kaip patogiai numigti darbo vietoje?

Sveikatos metų!

Unikauskas Klausikite daktaroVisus metus populiarumo rekordus gerinančią Alvydo Unikausko knygą „Klauskite daktaro“ laikas padovanoti ne tik mamai, tėčiui, bet ir sau. Užuot į dovanų popierių pakavus brangią kosmetikos priemonę, geriau išrinkti vokiečių dermatologės Yael Adler šmaikščiai parašytą knygą „Tavo oda“. Gydytoja žaismingai, pateikdama gyvų pavyzdžių papasakoja viską, ką reikia žinoti apie didžiausią mūsų organą – odą, kalba ir apie tai, ką daugelis linkę ignoruoti: spuogus, raukšles, blogą kojų kvapą.

Kūdikio besilaukiančią draugę ar seserį pradžiugins ką tik išleistas perkamiausias pasaulyje Heidi Murkoff nėščiųjų vadovas „Ko laukti, kai laukiesi“ (parduota daugiau nei 22 milijonai egzempliorių!). Tai jau penktasis atnaujintas šios knygos leidimas, joje pateikiama naujausia, tiksliausia ir svarbiausia informacija visais nėštumo klausimais. „Turite suprasti, kad gimdama nežinojote, kaip būti mama, – to, kaip ir buvimo tėčiu, mokomasi pamažu: kaskart keičiant sauskelnes, ištveriant bemiegę naktį ir užsiožiavimą, – interviu yra kalbėjusi populiariausio pasaulyje nėščiųjų vadovo autorė. – Pats svarbiausias patarimas, kurį norėčiau būti gavusi, kai pirmąsyk tapau mama, – uostykite kūdikius. Net nedvejokite. Vaikai taip greitai auga. Neskubėkite ir mėgaukitės kiekviena akimirka.“

Romane kaip ir gyvenime

knyga AnytaGyvenimiškų dramų gerbėjams, puikiai įvertinusiems australų rašytojos Sally Hepworth psichologinę dramą „Anyta“, patiks dvi naujos leidyklos knygos – Bonnie Kistler „Melas“ ir Barbaros Davis „Kai ateis niekada“.

Ar egzistuoja melas, kuris nieko neskaudina? Bonnie Kistler romano „Melas“ herojė skyrybų advokatė Lėja Hajet, ištekėjusi antrą kartą, jaučiasi laiminga. Kol nesulaukia skambučio, kad keturiolikmetė jos dukra pateko į avariją. Dukra miršta, prie vairo girtas sėdėjęs aštuoniolikmetis posūnis apkaltinamas dėl nužudymo, tačiau jaunuolis tvirtina, jog vairavo ne jis. Artėjant teismo dienai, sutuoktiniai blaškosi tarp lojalumo savo vaikams ir vienas kitam. Lemtingos nakties įvykiai atrodo vis labiau neaiškūs, nes meluoja ne tik kaltinamasis vaikinas.

Kristės Linos gyvenimas subyra, kai vieną naktį jos vyro, populiarių detektyvų autoriaus, automobilis nulekia į įlanką, o iš ledinio vandens gelbėtojai ištraukia ne tik jo kūną. Į viešumą iškilus informacijai apie kartu nuskendusią blondinę, žiniasklaida apgula Kristės Linos namus. Ji pasprunka į mažą miestelį ir bando rasti atsakymą, kas siejo jos vyrą su jauna moterimi keleivio sėdynėje. Atsakymas ne tik dar labiau sujaukia Kristės Linos gyvenimą, bet ir ima kelti visai kitokių klausimų. Ar jos santuoka buvo tikra? Kodėl ji niekuomet nenorėjo turėti vaikų ir neleido sau iš tikrųjų pamilti? Apie tai – Barbaros Davis romanas „Kai ateis niekada“.

Didžiausias romantikes pradžiugins lietuvių autorių romanai: Donatos Kontenienės „Kažkas naujo, arba 47A“ ir leidyklos naujiena – Ramunės Lė „Vestuvių fėjų“ trilogijos pirmoji dalis „Julija“.

Po Ramunės Lė slapyvardžiu slepiasi žinoma Lietuvos rašytoja. „Aš patiriu didžiulį malonumą rašydama meilės romanus, o skaitytojui linkiu patirti skaitymo malonumą neturint jokių su ankstesne autoriaus kūryba susijusių lūkesčių, nebandant ieškoti asmeninių detalių“, – savo sprendimą paaiškina autorė.

„Vestuvių fėjos“ – tai renginių organizavimo įmonė, kurią įsteigia trys kažkada buvusios neišskiriamos draugės iš mažo Lietuvos miestelio, po kelerių metų pasimačiusios klasės susitikime. Elena – fotografė, Indrė – floristė ir dekoratorė, o Julija jau kurį laiką svajoja užsiimti švenčių organizavimu. Trys draugės pasiryžusios rengti nepamirštamas meilės šventes kitiems, tačiau nežino, kad jų laukia daugybė išbandymų ir ne mažiau gražių patirčių. Pirmoji trilogijos dalis skirta Julijai. Tame pačiame klasės susitikime pasirodo Marius – prieš dešimtmetį paslaptingai dingęs Julijos mylimasis, kurio jai taip ir nepavyko pamiršti. Tačiau išskirtinį dėmesį ima rodyti ir kitas klasės draugas – Ričardas. Kurį pasirinks kadaise sudaužyta Julijos širdis?

Trigubas malonumas

baltoKą tik iš spaustuvės atkeliavo Joey Graceffos trilogijos „Edenas“ trečioji dalis „Edeno maištininkai“. Rovena neturėjo gimti – dirbtinio intelekto valdomame Edene griežtai laikomasi vieno vaiko politikos. Pabėgusi iš kalėjimu virtusio miesto, ji patenka į Harmoniją – bendruomenę, įsikūrusią laukinėje gamtoje. Tačiau ir šiame idiliškame pasaulyje galioja griežtos taisyklės. Apie Edeną draudžiama net mąstyti, tačiau Rovena turi į jį grįžti – čia pasilikusiems jos artimiesiems gresia mirtinas pavojus. Drauge su maištininkais Rovena ir jos draugai stoja į kovą už savo gyvybę ir žmonijos ateitį šioje pakrikusioje Žemėje.

Kad būtų patogiau ieškantiems dovanų, šią trilogiją – „Edeno vaikai“, „Edeno išrinktieji“, „Edeno maištininkai“ – galima įsigyti sudėtus į vieną rinkinį.

Taip pat skaitykite: