Lenkijoje plinta paukščių gripas

paukščių gripas

Atsakinga Lenkijos veterinarijos institucija skubiai informavo, kad Lubartuvo apskrities regione užregistruoti dar du nauji didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkiai. Gripas pasireiškė tame pačiame kaime, kuriame buvo nustatytas pirmasis šios ligos atvejis.

Antrasis H5N8 potipio didelio patogeniškumo protrūkis pasireiškė kaimyniniame kalakutų auginimo ūkyje, kuriame buvo laikoma daugiau kaip 9 tūkst. šių naminių paukščių. Ištyrus (PGR metodu) 5 gaišenas, visi ūkyje auginti kalakutai saugiai sunaikinti.

Trečiasis paukščių gripo protrūkis patvirtintas kalakutų fermoje, kurioje auginta daugiau kaip 20,6 tūkst. iki 2 savaičių amžiaus kalakutų. Atsižvelgus į situaciją rajone ir protrūkius kaimyniniuose ūkiuose, buvo atrinkti mėginiai, kuriuos ištyrus Lenkijos veterinarijos tyrimų institute, patvirtinta paukščių gripo diagnozė. Visi šiame ūkyje auginti kalakutų jaunikliai nugaišinti ir sunaikinti.

Lenkijos atsakingų tarnybų specialistai, siekdami išvengti tolesnio paukščių gripo plitimo, aplink ūkius nustatė 3 km spindulio apsaugos ir 10 km priežiūros zonas, kuriose visi naminiai paukščiai turi būti laikomi uždaryti tvartuose, uždrausta įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. Regione paskelbtas karantinas, ūkiuose atliekama dezinfekcija.Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina Lietuvos ūkininkus būti budriais ir stebėti auginamus paukščius. Padidėjus gaištamumui ar pastebėjus netipinę paukščių elgseną, būtina informuoti veterinarijos gydytojus ar artimiausius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamentus.

Veterinarijos specialistai primena, kad viena svarbiausių prevencinių priemonių, galinčių užkirsti kelią virusui patekti į paukščių laikymo vietas, yra biologinio saugumo priemonių įgyvendinimas ir jų laikymasis.

Ar paukščių gripas pavojingas žmonėms?

Kai kurie paukščių gripo potipiai gali būti pavojingi ir žmogui, tačiau šiuo metu Europoje plintantis H5N8 paukščių gripo potipis nėra pavojingas žmonėms. Skirtingai nuo įprasto gripo viruso, paukščių gripo virusas neplinta oru, todėl kitų potipių paukščių gripo virusu žmonės gali užsikrėsti tik tiesiogiai kontaktuodami su gyvais ar kritusiais sergančiais paukščiais. Virusas išlieka ir užsikrėtusių paukščių išmatose, užkrėstame vandenyje, taip pat gali būti įkvėptas su dulkėmis. Įrodymų, kad šio gripo virusą gali perduoti žmogus – žmogui, nėra.

Ar žmonės gali užsikrėsti paukščių gripu valgydami paukštieną, kiaušinius ir kt. produktus?

Ne, nes nustačius paukščių gripą, paukščiai ligos židinyje apsvaiginami ir nugaišinami. Gaišenos ir ūkio produkcija (pvz. kiaušiniai), pašarai saugiai sunaikinami. Griežtos apsaugos priemonės taikomos ir ūkiuose, kuriuose yra įtariamas ligos protrūkis. Be to, reiktų žinoti, kad apdorojant termiškai paukščių gripo virusas žūsta.

Ar galima užsikrėsti paukščių gripu, liečiant laukinį paukštį?

Liesti rastų nugaišusių arba leisgyvių laukinių paukščių nerekomenduojama. Taip pat patartina nelesinti laukinių paukščių iš rankų, vengti kitokio tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais.

Parengta pagal VMVT informaciją

Taip pat skaitykite: