Senjorai neria į skaitmeninį pasaulį

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje Asta Andrulienė dirba jau beveik 20 metų. Per tuos metus ji ne tik pati išmoko naudotis pirmaisiais kompiuteriais, bet ir sėkmingai moko kitus. Moteris su šypsena prisimena, kaip buvo nelengva, tačiau džiaugiasi, kad technologijos pakeitė daugelio pagėgiškių gyvenimą ir kasdienybę.

„Pagėgių viešojoje bibliotekoje dirbu nuo 2001-ųjų ir kaip tik tuo metu atsirado pirmieji kompiuteriai. Iš pradžių mėginome priešintis, nes tai atrodė kaip kažkas nesuvokiamo. Bet vėliau pramokome ir pasirodė, kad viskas yra įmanoma. 2008 m. vieningam Lietuvos interneto taškų tinklui jau aprėpiant per 800 viešosios interneto prieigos vietų, mūsų biblioteka ir filialai gavo kompiuterius, pradėjome rengti nemokamus kompiuterinio raštingumo mokymus gyventojams. Tuomet ir įvyko lūžis tiek man, tiek Pagėgių gyventojams“, – prisimena A. Andrulienė.

Ji pasakoja, kad iš pradžių teko ir ašarą braukti, kai dėl nemokėjimo ar išsiblaškymo neišsaugodavo svarbių dokumentų, dingdavo visa informacija. Kildavo mintys, kad ranka rašant viskas būtų daug greičiau ir paprasčiau, darbai būtų atiduoti nedelsiant. Tačiau reikėjo mokytis, todėl vartydavo knygas, užrašus, klausinėdavo kolegių, kaip naudotis kompiuteriu, ką daryti, ko nepamiršti.

Bibliotekoje parašė penkias knygas

Rašytoja B. Savickienė Pagėgių bibliotekoje

Nors tik atsiradus kompiuteriams, net ir jaunimui jie buvo bauginanti naujovė, į biblioteką užsukdavo ir senyvo amžiaus žmonės, drąsiai priėmę iššūkį išmokti naudotis kompiuteriais.

„2001-2003 metais pirmieji kompiuteriai buvo didžiulės stacionarios dėžės. Tuo metu į mūsų biblioteką ateidavo pagėgiškė mokytoja ir rašytoja Bronė Savickienė, jai tada buvo 82-eji metai. Ji kiekvieną rytą atsisėsdavo prie kompiuterio ir nuo 8 iki 12 val. kaukšėdavo klaviatūra. Taip ji kompiuteriu parašė penkias knygas.

Dar tuomet buvo tie diskeliai, „flopikais“ vadinami, kurie įsidėdavo į stacionarų kompiuterį. Kartą mes nepastebėjome, kad moteris neįsidėjo to diskelio. Ir taip dingo visas parašytas knygos tekstas. O ji sako: „nieko, čia man yra pamoka“. Mane tada prakaitas išpylė, tokia gėda buvo, kad apsižioplinome“, – su šypsena kuriozą pasakoja A. Andrulienė.

Ji taip pat prisimena, kad atsiradus „Skype“ programai, į biblioteką ateidavo šeimos su vaikais, norėdamos pabendrauti su išvykusiais giminaičiais. Kadangi telefonu bendrauti buvo brangu, o vaizdo skambučių apskritai nebuvo, žmonės eidavo į biblioteką ir naudodavosi „Skype“ su bibliotekininkių pagalba.

Tapo skaitmenine bendruomene

Pasak A. Andrulienės, projektas „Prisijungusi Lietuva“ davė didelės naudos Pagėgių gyventojams, bibliotekų darbuotojams. Atsinaujino kompiuteriai, kol kas tik viešojoje bibliotekoje, bet laukiama pokyčių ir filialuose. Dabar, kai važiuoja į kaimo bibliotekas vesti mokymų, bibliotekų darbuotojos vežasi savo kompiuterius.

Iki mokymų dauguma sugebėjo tik įjungti ir išjungti kompiuterį, paskaityti naujienas, bet daugiau nebuvo jokio supratimo, kaip išnaudoti šio prietaiso galimybes. Pašnekovė juokiasi pasakodama, kad kai kurie gyventojai paprašė Kalėdų senelio dovanų planšetės ir ją gavę bei išmokę naudotis, pasinėrė į skaitmeninį pasaulį.

„Mūsų senjorai labai žingeidūs, dalyvauja visuose projektuose ir renginiuose, tik kviesk. Bendruomenė labai maža, vieni kitus pažįstame, globojame. Jeigu pakabinsime paprasčiausią skelbimą, niekas neperskaitys ir neateis – reikia kalbėtis su žmogumi akis į akį“, – aiškina A. Andrulienė.

Ateina ir orų pasitikrinti, ir kelionę užsisakyti

Pasak Astos, į biblioteką ateinantys senjorai sako, kad jiems paprasčiausiai reikia išeiti iš namų, pabūti su kitais žmonėmis.

Pagėgių bibliotekoje lankosi ir buvęs Vilniaus universiteto prof. Rolandas Vitalius Idzelis. Pasak A. Andrulienės, senjoras dabar reguliariai ateina į biblioteką pasižiūrėti, kokie orai numatomi, kada bus galima vykti žvejoti, koks autobusų tvarkaraštis, pabendrauti.

Kitas dažnas lankytojas – buvęs mokyklos direktorius, labai pamėgęs keliauti. Jis ateina į biblioteką užsakyti kelionių ir aktyviai naudojasi socialiniais tinklais: kelia nuotraukas, siunčia vaizdo įrašus, bendrauja su kitais bendraminčiais.

Per 2019 m. šalies bibliotekose skaitmeninio raštingumo mokymuose dalyvavo daugiau kaip 30 tūkst. gyventojų. Per 2020 m. nemokamuose kursuose bibliotekose tikimasi sulaukti dar apie 70 tūkst. žmonių.

Taip pat skaitykite: