Sausį – alergijos rizika

Pirmą kartą per visą Lietuvoje vykdytų stebėjimų laikotarpį yra susiklosčiusios aplinkybės, kada sausio mėnesio viduryje yra aukšta alergijos žiedadulkėms rizika. Neįprasti reiškiniai gamtos pasaulyje pastaruoju metu aptarinėjami itin aktyviai ir plačiai, o šiltėjančio klimato problematika darosi vis akivaizdesnė.

Vertinant situaciją Lietuvoje pastebima, kad pastarosiomis savaitėmis socialiniuose tinkluose nestinga nuotraukų, įvairių įrašų, kuriuose pražystančios gėlės, augantys grybai, lyg pavasarį žaliuojančios pievos ir pan.

Lietuvoje lazdynų žydėjimas ne tik įsibėgėjo, bet kai kur jau eina į pabaigą. Žiedadulkes barsto ir vienas kitas saulės atokaitoje augantis alksnis. Bendrą žiedadulkių krūvį išaugina su tolimosiomis pernašomis iš Austrijos, Vokietijos, Lenkijos atnešamų alksnio žiedadulkių pliūpsniai. Saulėtomis dienomis alergeninių žiedadulkių kiekis ore yra didelis. Aerobiologijos mokslo srities specialistai pastebi, kad dabartinė oro temperatūra nėra itin būdinga Lietuvai. Daugiamečiai žiedadulkių stebėjimai rodo, kad tipiškai lazdynų žydėjimas Lietuvoje prasideda ne anksčiau nei vasario viduryje.

„Orų pranešimuose šią žiemą dažniau girdime apie teigiamą oro temperatūrą nei apie neigiamą. Nesiimame spręsti kiek tokia temperatūra būdinga Lietuvai, bet lankantis miškuose matome, kad kai kurių lazdynų vyriškieji žiedynai pasiruošę barstyti žiedadulkes. O tie, kurie pasivaikščiojimui pasirenka miestų parkus, pastebi kaip vėjas sūpuoja gelsvai žalsvus žirginius ant lazdynų krūmų. Žydėjimui nepasiruošę žiedynai yra rudos spalvos ir trumpesni lyginant su žydinčiais žirginiais. Kol kas natūraliai žiedadulkės iš lazdynų nebyra, bet į patalpas parneštos šakelės greit pražysta. Žirginius sudaro daug žiedų, kurie pradeda barstyti žiedadulkes vos paliesti aukštesnės temperatūros. Žiedadulkių pasklinda visoje patalpoje ir jautresniems asmenims, ypač vaikams, gali pasireikšti alerginės reakcijos. Užtenka vienos lazdyno šakelės, kad įsijautrintų beržinių šeimos augalų žiedadulkėms alergiški asmenys“, – teigia Šiaulių universiteto mokslininkė prof. dr. Ingrida Šaulienė.

Žiedadulkėms alergiški žmonės, reaguodami į klimato pokyčius, savo sveikata turėtų pradėti rūpintis anksčiau nei įprastai: „Lazdynai žydi Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje ir kituose šalyse, į kurias vykstama slidinėti. Alergiški asmenys turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad alerginio rinito simptomai gali būti susiję ne su peršalimu, o alergeninių žiedadulkių poveikiu. Norint sumažinti žiedadulkių poveikį, reikėtų nosies ertmes ištepti vazelinu ir dėvėti akinius nuo saulės. Žiedadulkių aktyvumo lygį galima sekti PASYFO programėlės dėka“, – patarimais dalijasi profesorė.

Taip pat skaitykite: