Dažniausi klausimai apie koronavirusą

koronavirusas

Kas yra koronavirusai?

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronavirusines infekcijas.

Kas yra naujasis koronavirusas?

Naujasis koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms.

Ar žmonės gali užsikrėsti koronavirusais nuo gyvūnų?

Anksčiau atliktais išsamiais tyrimais buvo nustatyta, kad nuo 2002 m. buvo du naujų koronavirusų sukelti protrūkiai, kuriuos sukėlė sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) ir Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) koronavirusai.

SŪRS koronaviruso tikėtinas infekcijos šaltinis šikšnosparniai, kurie virusą toliau išplatino tarp himalajinių civetų, kininių šeškų ir usūrinių šunų, parduodamų maistui gyvūnų turguose Guangdonge, Kinijoje. Pirmiausia SŪRS koronavirusu užsikrėtė žmonės, tvarkantys ir vartojantys maistui minėtus gyvūnus, vėliau koronavirusai pradėjo plisti nuo žmogaus žmogui.

ARRS koronavirusai buvo nustatyti 2012 m. Saudo Arabijoje, jų rezervuaru laikomi vienkupriai kupranugariai.
Yra žinoma keletas koronavirusų tipų, kurie cirkuliuoja tik tarp gyvūnų ir žmonėms nepersiduoda. Atliekamų tyrimų metu gali būti nustatyta ir daugiau koronavirusų.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms, užsikrėtus koronavirusu?

Tai priklauso nuo koronaviruso tipo, tačiau dažniausiai pasitaikantys simptomai yra karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Ar koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui?

Taip, tam tikri koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui, dažniausiai artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. Yra žinoma, kad naujasis koronavirusas taip pat gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui, tačiau šiuo metu dar trūksta epidemiologinės informacijos norint konkrečiai nustatyti kaip naujasis koronavirusas plinta tarp žmonių (ribotai ar intensyviai).

Ar naujasis koronavirusas (2019-nCoV) sukelia sunkius susirgimus?

Šiuo metu žinoma, kad šis virusas gali sukelti lengvus, į gripą panašius simptomus, ir sunkią ligos formą. Labiausiai pažeidžiami yra asmenys, turintys lėtinių ligų (hipertenziją, širdies ir kraujagyslių sutrikimus, diabetą, kepenų funkcijos sutrikimus, kvėpavimo takų ligų).

Ar yra vakcina nuo naujojo koronaviruso (2019-nCoV) sukeltos infekcijos?

Kaip ir buvo minėta, naujasis koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs susirgimų žmonėms, todėl vakcinos nuo šios infekcijos nėra, jos sukūrimas gali užtrukti daugelį metų.

Ar yra gydymas nuo naujojo koronaviruso (2019-nCoV) sukeltos infekcijos?

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso (2019-nCoV) sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

koronavirusasKaip galima apsisaugot nuo koronavirusinių infekcijų?

Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Ar yra tikimybė, kad naujasis koronavirusas (2019-nCoV) gali patekti į Lietuvą?

Tiesioginių skrydžių iš Kinijos į Lietuvą nėra. Iš Kinijos į Europą tiesioginius skrydžius vykdo Italija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras kol kas riziką, kad į Europą pateks šis virusas, vertina kaip vidutinę, o riziką, kad virusas Europos valstybėje sukels antrinius susirgimų atvejus, kaip žemą.

Ar galima keliauti į Kiniją?

Remiantis šiuo metu turima informacija Pasaulio sveikatos organizacija pataria netaikyti jokių kelionių ar prekybos apribojimų Kinijai. Keliautojai, kuriems kelionės metu ar po jos atsirado kvėpavimo takų infekcijos simptomų, turi nedelsdami skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112.

Keliautojams, planuojantiems lankytis Uhane, rekomenduojama vengti lankytis turgavietėse (angl. wet markets), kuriose yra parduodama šviežia mėsa, žuvis ir kitos greitai gendančios prekės, ar kitose vietose, kuriose yra tvarkomi gyvi ar negyvi gyvūnai. Svarbu vengti kontakto su sergančiais asmenimis, ypač su tais, kuriems pasireiškė respiraciniai (kosulys, skrepliavimas ir t. t.) simptomai. Patariama laikytis tinkamos rankų bei maisto higienos, vengti sąlyčio su gyvūnais, jų išskyromis. Dėl įsibėgėjusio gripo sezono keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo likus ne mažiau nei 2 savaitėms iki kelionės.

Taip pat skaitykite: