,

Nemokamos veiklos Vilniaus senjorams

Sostinėje gyvenantys senjorai turi puikią galimybę sugrįžti į judresnį gyvenimą nemokamai dalyvaudami projekte „Fizinis aktyvumas vyresniame amžiuje“. Projektas organizuojamas Geros savijautos centro „Sanus“ ir yra bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Geros savijautos centre „Sanus“ vyksta įvairios, senjorams skirtos veiklos. Galima dalyvauti paskaitose, grupinėse bei individualiose mankštose, gauti mitybos specialisto ar kineziterapeuto konsultacijas (sudaromi mitybos ir mankštų bei treniruočių planai), gauti fizinės būklės įvertinimą ir segmentinę kūno masės analizę.

„Sanus“ centre dirba įvairių sričių sveikatos profesionalai, baigę biomedicinos mokslus (kineziterapeutai, visuomenės sveikatos specialistai, masažuotojai), todėl čia jums bus suteikta kvalifikuota bei įvairiapusė pagalba kelyje į geresnę savijautą.

Pradėję mankštintis vyresnio amžiaus žmonės gana greitai gali džiaugtis grįžtančiomis jėgomis

Geros savijautos centro specialistai teigia, kad pastaruoju metu senjorams skirtos mankštos bei kitos veiklos populiarėja. Centro personalas taip pat pastebėjo, kad pagyvenę žmonės į užsiėmimų lankymą žiūri itin atsakingai, stengiasi stropiai atlikti pratimus bei ganėtinai greitai pajunta teigiamus sveikatos pokyčius. Sporto salėje jie ne tik sustiprėja fiziškai, atsikrato iki šiol kamavusių skausmų ar nerimo, bet ir susiranda naujų draugų, gyvai bendrauja tarpusavyje, iš jų gyvenimo pasitraukia socialinės izoliacijos pojūtis.

Vyresnio amžiaus asmenims sunkiausia yra prisiruošti bei pirmą kartą atvykti į užsiėmimus. Vėliau, suradus bendraminčių bei gerėjant savijautai, senjorų motyvacija tik didėja. Pagyvenę žmonės dažnai bijo patys imti aktyviau judėti, nes juos kamuoja įvairūs skausmai ar diskomfortas atliekant kokius nors judesius. Tai palaipsniui išsprendžiama parinkus tinkamus pratimus ar gydomųjų masažų pagalba.

Projekto tikslas: ugdyti senjorų bei neįgalių asmenų fizinio aktyvumo įgūdžius bei formuoti sveikatai naudingus įpročius

Grupinės senjorų mankštos skirtos palaipsniui sustiprinti viso kūno raumenis (tai efektyvi osteoporozės, širdies bei kraujagyslių prevencija), lavinti pusiausvyrą ir koordinaciją bei didinti judesių amplitudę, gerinti kvėpavimo sistemos veiklą. Užsiėmimų metu atliekami nesudėtingi raumenų jėgos, kvėpavimo, raumenų tempimo, koordinacijos bei pusiausvyros pratimai.

Projekto metu formuojamos dvi skirtingos dalyvių grupės

Pirmoji grupė. Tai senjorai, kurie dalyvaus fizinio aktyvumo užsiėmimuose visus metus, t. y. 52 savaites (per savaitę vyks vienas užsiėmimas su treneriu ir vienas savarankiškas užsiėmimas). Šios grupės dalyviams projekto pradžioje ir pabaigoje bus vykdomos apklausos ir fizinės būklės vertinimas bei kūno masės analizė. Jie dalyvaus renginiuose, dešimties seminarų cikle, gaus individualias fizinio aktyvumo rekomendacijas bei individualią treniruočių programą.

Antroji grupė. Tai senjorai, kurie savarankiškai visus metus užsiims fiziniu aktyvumu ar, esant laisvoms vietoms, prisijungs prie grupinių užsiėmimų. Jie galės dalyvauti renginiuose, dešimties seminarų cikle, gaus bendras fizinio aktyvumo rekomendacijas ir bendrą treniruočių programą.

Pradėti gali būti sunku, tačiau tikrai ne vėlu

Geros savijautos centro „Sanus“ specialistai tvirtina, kad norint imtis sveikatai palankių pokyčių, jokia amžiaus riba neegzistuoja. Žmogaus kūnas slepia savyje didžiulius resursus, o tinkamai prižiūrimas, sugeba išlikti energingas bei stiprus net ir sukaupęs nemažą metų skaičių. Fizinis aktyvumas užtikrina ne tik atsparumą įvairioms ligoms, bet ir gerą nuotaiką bei šviesų protą. Taip pat tai nuostabus „priešnuodis“ vienai iš moderniųjų ligų, vadinamai depresija. Prieš pradedant mankštintis, ypač jei esate vyresnio amžiaus ir iki šiol gyvenote gana pasyviai, taip pat jei prieš tai turėjote kokių nors traumų, rekomenduojama pasikonsultuoti su kineziterapeutu, kuris įvertins jūsų judamojo-atramos aparato būklę bei parinks reikiamus pratimus ir tinkamą fizinio krūvio intensyvumą.

Kilus klausimams ar susidomėjus projektu, kreipkitės į geros savijautos centrą „Sanus“: sanusprojektas@gmail.com, www.sanuscentras.lt.

Visos projekto „Fizinis aktyvumas vyresniame amžiuje“ veiklos yra nemokamos.

Taip pat skaitykite: