Veido odos priešas – raukšlės?

Jaunatviška išvaizda, veido oda ir jos pokyčiai, senėjimo procesų stabdymas – vienos dažniausių moterų pokalbių temų, paliečiančių kasdienybę. Neretai savo išvaizda besirūpinančios dailiosios lyties atstovės galvoja, kad pagrindinis veido odos priešas yra raukšlės, tačiau tik labai reta susimąsto, jog su amžiumi atsirandančių veido defektų priežastys yra nulemtos pačios gamtos ir net fizikinių dėsnių, tokių kaip gravitacija.

Specialistai pastebi, kad kiekvieno žmogaus – tiek moters, tiek vyro – veide senatvės požymiai ima ryškėti apie keturiasdešimtuosius gyvenimo metus, o juos labiausiai atskleidžia ne susiformavusios mimikos raukšlės, o apatinė veido dalis. Įveikti šiuos pakitimus įmanoma, tačiau būtina žinoti tikrąsias senėjimo priežastis ir įmanomus ankstyvosios pagalbos būdus.

Kodėl susiformuoja „buldogo“ veidas

Bėgant metams ir prasidėjus natūraliam senėjimo procesui, tiek moterys, tiek vyrai savo veide pastebi tam tikrų amžiaus tarpsnių nulemtus pokyčius: suplonėjusias ir išblukusias lūpas, užkritusius vokus, pasikeistusią odos spalvą, susiformavusias raukšles. Dažnas pastebi ir suglebusią odą bei pasikeitusį veido kontūrą, kuriame matyti sukritę skruostai bei ties žandikaulio linija nukarę maišeliai. Toks vadinamasis „buldogo“ veidas yra pirmasis signalas, rodantis, kad prasidėjo senatvės nulemtas veido konstrukcijos byrėjimas.

Dažnu atveju nuo senatvės mėginama gelbėtis kremais ir nė nesusimąstoma, kad amžiaus nulemtos veido deformacijos siejamos ne su oda, o su veido raumenimis, kurių kosmetika neveikia. Senėjimas prasideda labiausiai judančioje apatinėje veido dalyje – ten, kur susijungia apatinis ir viršutinis žandikaulis. Mokslininkai įrodė, kad ši vieta ne tik yra funkciškai aktyvi, reaguojanti į stresą, tačiau ir veikiama gravitacijos. Dėl jos atsipalaiduoja paviršiniai veido raumenys, išplokštėja skruostai, vėlesniuose etapuose sudrimba ir kaklo raumenys, veidą „papuošia“ pagurklis.

Vėliau ant šios byrančios veido konstrukcijos formuojasi paburkimai, apdribimai, išryškėja kapiliarai, pigmentinės dėmės ir kt. Šie išoriniai požymiai dažnai suklaidina ir neleidžia suvokti, kokios priežastys išties lemia veido senėjimą. Tad žmogus senėjimą susieja ne su veidą sudarančios raumenų konstrukcijos atsipalaidavimu, o su ją dengiančia oda.

Kas efektyviau: veido treniruotės ar injekcijos?

Veido konstrukcijos senėjimą lemia ne tik genetika, bet ir gyvenimo būdas: patiriantys stresą, turintys griežimo dantimis problemų, kintantį svorį ar įsisenėjusių ligų, šiuos procesus gali patirti gerokai anksčiau ir nesulaukę atitinkamo natūralaus senėjimo amžiaus.

Nemažai specialistų teigia, kad ilgiau išlaikyti tobulą veido konstrukciją ir ją formuojančių raumenų tonusą gali padėti nuolatinės ir sistemingos veido raumenų treniruotės, nors jos yra absoliučiai bejėgės prieš genetiką. Tokiais atvejais, ypač kai pastebimi pradiniai veido senėjimo požymiai, itin efektyvios yra maskuojančiosios kieto hialurono injekcijos ties žandikaulio linija.

„Tokia praktika išties gali būti taikoma pradinėse stadijose, apie keturiasdešimtuosius gyvenimo metus, – sako SV Plastinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas dr. Saulius Vikšraitis.

Jis pabrėžia, kad ši procedūra yra nesudėtinga ir pakankamai konservatyvi – jos metu žandikaulis sutvirtinamas kalcio turinčiais užpildais, sutvirtinami jo kampai, padidinamas smakras, ant kurių išsitempia atsipalaidavę veido audiniai. Bet dažniausiai dėl pirminių senatvės požymių žmonės nesijaudina ir gydytojų pagalbos prašo, kai ima neapkęsti pasikeitusio savo veido atvaizdo veidrodyje.

Veido grožiu labiau rūpinasi moterys

Didelę patirtį profesinėje srityje sukaupęs gydytojas ekspertas dr. S. Vikšraitis sako, kad rekonstruoti apatinį veido kontūrą – itin populiaru. „Tai vienos populiariausių veido operacijų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – teigia jis, pridurdamas, kad tam labiau ryžtasi dailiosios lyties atstovės – apie 90 proc. pacientų yra moterys.

Anot specialisto, kartais nebūtina skubėti atlikti operaciją – jei apatinis veidas nėra sunkus, jį koreguoti galima ir paliatyvinėmis procedūromis, tokiomis, kaip tam tikrose vietose veriami siūlai. Tačiau būtina žinoti, kad ši procedūra netinka kiekvienam atvejui, o ją atlikus, efektas išsilaikys tik kelerius metus ir nebus toks ilgalaikis, kokio tikisi pacientas.

Jei problema įsisenėjusi ir prireikia operacijos, ji atliekama bendrinėje nejautroje, darant nepastebimus pjūvius raukšlėje prieš ausį ir už ausies. Operacijos tikslas – sutvirtinti ir patempti veido raumenis, suformuoti veido tūrį ir pašalinti odos perteklių, kuris paprastai sudaro apie 2–3 cm.

Kelias savaites po operacijos veidas gali būti šiek tiek patinęs, galima nedidelė šypsenos asimetrija, tačiau po kelių mėnesių susiformuoja galutinis rezultatas. „Tiesa, dar kurį laiką gali būti jaučiamas skruostų, ausų užtirpimas, tačiau jis praeina per metus, kai pacientas pamiršta ir operaciją, ir pooperacinį diskomfortą“, – sako gydytojas.

Svarbiausia – natūralumas

O ar įmanoma tokios operacijos metu pakeisti veido formą? Gydytojas dr. S. Vikšraitis neslepia, kad tokia galimybė yra ir viskas priklauso nuo pradinės užduoties, tačiau jo praktikoje tokių atvejų dar nebuvo.

„Paprastai pacientai nenori radikalių pokyčių, jų siekis – išlaikyti veido formą ir atrodyti žvaliau, jauniau, – teigia jis, pabrėždamas, kad daugeliu atveju tenka pripažinti, kad žmogui gamtos duota veido forma yra pati gražiausia ir labiausiai tinkama, tad tai atkuriant plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojui tenka tikrai įdėti daug pastangų ir parodyti savo meistriškumą.

Dr. S. Vikšraitis sako, kad po tokių operacijų pats didžiausiais komplimentas yra tai, jog artimiausios paciento aplinkos žmonės neįtaria ir nė negali patikėti, jog buvo atlikta operacija. „Visi mato, kad žmogus yra toks pat, bet tuo pačiu – gražesnis, todėl sako, kad jis pajaunėjo ar įsimylėjo. Bet iš tiesų tai yra tik sugebėjimas laiku pasirūpinti savimi ir neužleisti vietos senatvei“, – šypsosi specialistas.

Taip pat skaitykite: