Kilogramai – ne problema

Šaltuoju metų sezonu organizmui natūraliai reikia daugiau energijos normaliai kūno temperatūrai palaikyti, todėl į smegenų centrus siunčiami signalai sufleruoja: valgyti turime daugiau. Dėl šios priežasties ir dėl riebesnio maisto vartojimo dauguma žiemą priaugame ne vieną kilogramą svorio. Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė dalijasi patarimais, kaip maitintis, kad šaltuoju metų laiku pavyktų to išvengti.

„Žiemą pastebima kūno masės didėjimo tendencija. Ją lemia keletas pagrindinių veiksnių: dienos trumpos, nelepina saulės šviesa, dėl to ima trūkti vitamino D, o tada subjūra nuotaika, kurią bandome pataisyti valgydami riebesnį maistą šiltai įsitaisę lovoje, numoję ranka į fizinę veiklą. O kur dar švenčių maratonas, išmušantis iš ritmo.

Viso to pavyktų išvengti, jei logiškai susidarytume mitybos racioną, todėl labai svarbu tinkamai reaguoti į kūno siunčiamus signalus“, – sako gydytoja D.Vaitkevičiūtė.

Koją kiša riebus maistas ir fizinės veiklos stoka

Šaltuoju metų laiku norisi kaloringesnio maisto, kad organizmas turėtų daugiau atsargų kūno temperatūrai palaikyti. Būtent riebus maistas suteikia daugiausia energijos, tačiau, anot specialistų, itin dažna klaida lemianti svorio didėjimą – netinkamų riebalų pasirinkimas.

„Riebalai yra būtini organizmui ir turi sudaryti 15-20 proc. suvartojamos paros maisto normos, tačiau svarbu rinktis tik vadinamųjų gerųjų riebalų turinčius produktus. Kad išvengtume blogųjų, reikėtų atsisakyti arba sumažinti perdirbtos mėsos, sūrio gaminių, palmių aliejaus, greitojo maisto suvartojimo kiekius, į racioną įtraukti jūrų žuvį, alyvuogių aliejų, sėklas ir riešutus, avokadus“, – pataria D.Vaitkevičiūtė.

Pasirinkti teisingą maistą ir kontroliuoti suvartojimo kiekius gali padėti valgymo planas.

„Reguliari ir subalansuota kasdienė mityba gali apsaugoti nuo netikėto alkio jausmo, pagerinti medžiagų apykaitą ir padėti išlikti energingam visą dieną. Žiemą norisi valgyti nesveiką, kaloringą ir riebų maistą, tačiau mes savo klientams padedame išvengti tokio pasirinkimo.

Nepaisant sezoniškumo, patiekalai yra gaminami iš sveikatai palankesnių ingredientų, juose netrūksta baltymų, skaidulinių medžiagų. Be to, žmogus užsisakęs maisto rinkinį savaitei, mėnesiui ar bet kuriam kitam laikotarpiui, gauna 5 sveikus patiekalus: pusryčius, užkandį, pietus, desertą ir vakarienę“, – sako sveikos maisto ruošinių įmonės „7Pack“ vadovas Mindaugas Katelynas.

Išsigelbėjimas – sezoninės daržovės ir kruopos

Norint bet kokiu metų laiku išsaugoti kūno linijas, į mitybos racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau skaidulinių medžiagų, baltymų turinčius produktus ir nenurašyti sezoninių daržovių ir kruopų.

„Sezoniškumas Lietuvoje – didelis turtas, kuriuo galime mėgautis visus metus. Į racioną įtraukite sezonines daržoves: salierus, morkas, topinambus, moliūgus, morkas, burokėlius, raugintas daržoves. Taip gausite pakankamą vitaminų bei skaidulų kiekį, padėsiantį užtikrinti ilgesnį sotumo jausmą. Gaminkite troškinius, virkite sriubas ir nepamirškite jūrinės žuvies patiekalų, kurie yra gausūs baltymais ir omega– 3 riebalų rūgštimis“, – patarimais dalijasi D.Vaitkevičiūtė.

Galiausiai gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad priaugus svorio žiemą, nereikėtų perlenkti lazdos sureikšminant priaugtų kilogramų skaičių.

„Grįžkite į normalų režimą, stenkitės nepraleisti pusryčių, per dieną nueikite bent 10 tūkstančių žingsnių. Labai svarbu išgerti pakankamai vandens – neretai alkio pojūtis painiojamas su troškuliu, be to, jei organizmui trūksta vandens, sulėtėja medžiagų apykaita.

Ir svarbiausia – priaugtų kilogramų nelaikykite didžiausia problema. Svarbiausia žinoti, kad vėl sugrįžote į teisingą režimą: tada kilogramai ištirps be didelių pastangų“, – ramina D.Vaitkevičiūtė.

TOP 3 D.Vaitkevičiūtės patarimai tiems, kurie nori nepriaugti svorio žiemą ir likti sveiki

  • Būkite fiziškai aktyvūs, per dieną stenkitės nueiti bent 10 tūkst. žingsnių. Atraskite sportą, kuris būtų jums patrauklus ir teiktų malonumą;
  • Išgerkite pakankamai vandens. 1 kg kūno masės reikia 30 ml per dieną. Venkite saldintų gėrimų;
  • Valgykite subalansuotą maistą, kuris teiktų naudos jūsų organizmui ir nuotaikai ilgalaikėje perspektyvoje. Venkite emocinio valgymo, kuris suteikia tik trumpalaikį laimės efektą. Galvokite, ką valgote ir pajauskite ateinantį sotumo jausmą.